Tippuri jylläsi, muuten tartuntatauteja oli tavanomainen määrä

Myös puutiaisaivokuumetta ja suolistoinfektioita havaittiin aiempaa enemmän.

Kotimaa
Sukupuolitautitesti.
AOP

Seksitautien määrä kasvoi viime vuonna selvästi. Esimerkiksi tippuritapauksia havaittiin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Tartuntataudit Suomessa 2017 -raportin (siirryt toiseen palveluun) mukaan selvästi aiempaa enemmän.

Tilastoista löytyy lähes 600 tippuritartuntaa, 181 enemmän kuin vuotta aiemmin. Myös klamydiatartuntoja oli aiempaa enemmän, mutta niiden kasvuvauhti oli aiempaa hitaampi.

Hepatiitti A-tapauksia ilmoitettiin noin 30. Näistä tapauksista kolmannes liittyy Euroopassa jo vuonna 2016 alkaneeseen epidemiaan miehillä, jotka olivat harrastaneet seksiä toisten miesten kanssa.

Seksitautien riski lisääntyy suojaamattoman seksin myötä. Myös lukuisat eri kumppanit edistävät tautien leviämistä.

Suolistoissa jyllää, puutiaisaivokuumetta aiempaa enemmän

Seksitautien lisäksi viime vuoden tilastot kertovat likaisesta vedestä johtuvien suolistoinfektioiden yleistyneen. Esimerkiksi kryptosporidioositartuntoja oli selvästi aiempia vuosia enemmän, 250. Määrä on jopa kymmenkertainen 2010-luvun alkuun verrattuna. Eniten tapauksia havaittiin Pohjanmaan sairaanhoitopiireissä.

Cryptosporidium alkueläin on hyvin herkästi leviävä. Se tarttuu ulosteen välityksellä saastuneesta juomavedestä, uimavedestä tai elintarvikkeesta. Myös kosketus riittää levittämään tautia ihmisestä tai eläimestä toiseen.

Puutiaisaivokuumetapauksia (TBE) todettiin 82. Tapausten määrä on lisääntynyt useana vuotena muun muassa sen takia, että tautia levittävien puutiaisten elinpiiri on laajentunut uusille alueille.

Valtaosa TBE tapauksista havaittiin kuitenkin ns. aiemmin tunnetuilla riskialueilla.

Myös lääkkeille vastustuskykyisten mikrobien aiheuttamien tartuntojen määrä huolettaa. Kaikkiaan tartuntojen määrä väheni viime vuonna edellisvuodesta 1 435 tapaukseen, mutta lasten MRSA-tapausten määrä kasvoi.

THL pitää juuri lääkkeille vastustuskykyisten tautien lisääntymistä yhtenä suurimpana tulevaisuuden kansanterveydellisenä ongelmana.