Hyppää sisältöön

Hollywood muistelee edesmennyttä Burt Reynoldsia huumorintajuisena tienraivaajana

Viiksekäs näyttelijä nousi 1970-luvulla supertähdeksi ja seksisymboliksi.

Burt Reynolds vuonna 1968. Kuva: AOP

Yhdysvaltojen viihdepiireissä muistellaan lämmöllä takavuosien elokuvatähti Burt Reynoldsia. Reynolds kuoli torstaina 82-vuotiaana. Reynoldsin perheen mukaan kuolema tuli yllättäen, vaikka Reynolds olikin kärsinyt viime vuosina terveysongelmista.

Jo 1960-luvun alussa uransa aloittanut Reynolds nousi Hollywoodin kirkkaimpien tähtien joukkoon seuraavalla vuosikymmenellä. Viiksekäs näyttelijä niitti suosiota muun muassa rooleillaan elokuvissa Syvä joki, Luunmurskaajat sekä Konna ja Koukku.

Jälkimmäisessä hänen vastanäyttelijänään esiintyi Sally Field, jonka kanssa Reynolds myös seurusteli tuohon aikaan.

– Jotkut ajat elämässä jättävät lähtemättömän jäljen, eivätkä häviä koskaan. Vielä 40 vuotta myöhemmin vuoteni Burtin kanssa ovat aina mielessäni, Field sanoi uutistoimisto AP:lle antamassaan lausunnossa.

Kuva: AOP

1980- ja 90-lukujen vaihteessa Reynoldsin kanssa naimisissa ollut näyttelijä Loni Anderson ja heidän poikansa Quinton Anderson Reynolds kiittivät Reynoldsia muistaneita tuesta.

– Burt oli upea ohjaaja ja näyttelijä. Hän oli suuri osa elämääni 12 vuoden ajan ja rakastava isä Quintonille 30 vuoden ajan, Loni Anderson muistelee.

Takavuosien toimintasankarien esikuva

Toimintaelokuvien sankarina tunnettu Arnold Schwarzenegger puolestaan kuvaili Reynoldsia sankarikseen:

– Hän oli tienraivaaja. Hän näytti, miten urheilijasta voi tulla hyväpalkkainen näyttelijä. Hänellä oli myös mahtava huumorintaju, Schwarzenegger kirjoittaa verkkopalvelu Twitterissä.

Toinen toimintatähti, Sylvester Stallone, muistelee Instagram-palvelussa Reynoldsia niin ikään huumorintajuisena ja "kovempana kuin Rambo".

Kantrilaulaja Dolly Parton puolestaan näytteli Reynoldsin kanssa vuonna 1982 elokuvassa Texasin paras pikku porttola.

– Suren tänään miljoonien Burtin fanien kanssa yhtä suosikkitähdistämme. Muistamme aina hänen naurunsa, kujeilevan pilkkeen hänen silmäkulmassaan ja hänen erikoisen huumorintajunsa. Olet aina suosikkisheriffini. Rakastan sinua ikuisesti, Parton kirjoittaa Twitterissä viitaten elokuvassa laulamaansa kappaleeseen I will always love you.

Reynolds tunnettiin 70-luvulla myös maskuliinisena seksisymbolina. Tällä saralla hänen tunnetuin saavutuksensa lienee esiintyminen alastomana Cosmopolitan-lehden keskiaukeamalla. Sitä Reynolds on tosin kertonut myöhemmin katuneensa, koska se vei hänen mielestään huomion pois hänen päätyöstään.

Kuva: Angela Weiss 7 AFP

Tarantino-kuvaukset olivat juuri alkamassa

Valkokankaille näyttävimmän paluun Reynolds teki vuonna 1997 elokuvassa Boogie Nights. Hän sai roolistaan Golden Globe -palkinnon ja oli Oscar-ehdokkaana.

Reynoldsin oli määrä näytellä elokuvaohjaaja Quentin Tarantinon seuraavassa elokuvassa. Hänen osaltaan kuvaukset olisivat alkaneet myöhemmin syyskuussa.

Vuonna 2012 Reynolds kertoi televisiohaastattelussa valinneensa roolit sen mukaan, minkä hän arveli olevan hauskaa. Häntä pyydettiin tuolloin myös muotoilemaan oma muistokirjoituksensa.

– Hän eli hitonmoisen elämän ja yritti parhaansa – aivan parhaansa – mukaan olla loukkaamatta ketään, Reynolds vastasi.

Kuva: Robyn Beck / AFP