Lukuisat liitot suunnittelevat vastatoimia hallituksen kaavailemalle irtisanomissuojan heikennykselle, uusimpana pukarina AKT

AKT:n hallitus päätti eilen järjestöllisistä toimista, joilla se vastustaa hallituksen lakiesitystä irtisanomissuojan heikentämiseksi.

irtisanomissuoja
Marko Piirainen
AKT:n puheenjohtaja Marko PiirainenPetteri Paalasmaa / AOP

Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT tuomitsee lakiehdotuksen, joka heikentää irtisanomissuojaa alle 20 työntekijää työllistävissä yrityksissä.

AKT ilmoittaa, että se ei voi hyväksyä pääministeri Juha Sipilän (kesk.) hallituksen ajamaa heikennystä missään muodossa.

Liiton hallitus päätti torstaina lakiesitystä vastustavista järjestöllisistä toimista. AKT paljastaa vastatoimien ajankohdan ja luonteen myöhemmin.

AKT:n puheenjohtajan Marko Piiraisen mukaan vastatoimet kohdistuvat lakiesitykseen.

– Toteutuessaan lakiesitys voi johtaa mielivaltaisiin pärstäkertoimen perusteella tehtyihin irtisanomisiin. Lisäksi se koskettaisi eniten nuoria työntekijöitä. Tätä me emme voi hyväksyä, sanoo Piirainen.

Moni liitto vastustaa

Palkansaajakeskusjärjestö SAK ilmoitti aiemmin tällä viikolla, että se aloittaa toimet hallituksen suunnittelemalle irtisanomissuojan heikennykselle pienissä yrityksissä.

SAK:n suurimmat liitot eli Palvelualojen ammattiliitto PAM, Teollisuusliitto sekä Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL ovat kertoneet valmistelevansa vastatoimia hallituksen suunnitelmille.

STTK:n liitoista Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehy ja ammattiliitto Pro sekä Akavan liitoista, Opetusalan ammattijärjestö OAJ ja sosiaalialan Talentia ovat myös kertoneet valmistelevansa järjestöllisiä vastatoimia.

Tehy uhkaa ylityö- ja vuoronvaihtokiellolla. Muut liitot eivät ole kertoneet vastatoimien sisällöstä.