Yle seurasi hetki hetkeltä sote-battlea: Saarikko vs. Kiuru – "Ikävää on, että enää eivät näytä asiat riitelevän, vaan ihmiset"

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) väittelivät sote-uudistuksesta Politiikan toimittajat ry:n järjestämässä tilaisuudessa.

sosiaali- ja terveyspalvelut
Annika Saarikko ja  Krista Kiuru
Peruspalveluministeri Annika Saarikko ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru keskustelivat sote-asioista Politiikan toimittajien tilaisuudessa Helsingissä perjantaina.Markku Ulander / Lehtikuva

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) ja sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiuru (sd.) myönsivät, että sote-uudistuksen valmistelussa eivät enää riitele asiat vaan ihmiset.

– Itsekin aika kovissa neuvotteluissa tämän uudistuksen äärellä tunnistan, että joskus loppuu voimavarat erottaa ihmiset ja asiat toisistaan, Saarikko sanoi politiikan toimittajien tänään perjantaina järjestämässä väittelyssä.

– Ikävää on yteiskunnassa se, että tänä hetkenä eivät näytä enää asiat riitelevän, vaan ihmiset. Haluan itse omalta osaltani asettua sen yläpuolelle, Kiuru totesi.

Saarikko myönsi, että kesän alkupuolella hallitukselle oli "iso nöyrtymisen paikka" tajuta, että sote-uudistus ei etene siinä aikataulussa, kun oli arvioitu.

Kiurun mielestä uudistuksen ainoa viivyttäjä on ollut Suomen hallitus.

– Hallituksen sisällä tuli sellainen diili, joka johti siihen, että sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistuksen yhteydessä ruvettiin tekemään myös maakuntamallia ja markkinamallia. Ajauduttiin tilanteeseen, jossa kolme vuotta nyt tätä pakettia on tuunattu, Kiuru näpäytti.

Sote-pukarit löysivät toisistaan myös hyvää sanottavaa

Lopulta sote-pukarit löysivät myös jotain yhteistä.

– Minusta ministeri Saarikko on työmyyrä. Minulla ei ole mitään muuta kuin hyvää sanottavaa. Aina kun olen lähestynyt, niin ministeri on käytettävissä. Lähdetään siitä, että ei rikota mitään, vaan mieluummin saadaan yhdessä jotain suurta aikaiseksi, Kiuru myöntyi.

Saarikko sanoi puolestaan ymmärtävänsä, että Kiuru on oppositioedustajana vaikeassa asemassa.

– Minustakin tuntuu, että keskustalla ja demareilla on paljon yhteistä tässä ajattelussa. Itse asiassa kaikilla eduskuntapuolueilla siinä, että nykytila ei voi jatkua eikä paluuta menneeseen ole, Saarikko sanoi.

Politiikan toimittajat ry järjesti tänään perjantaina väittelyn sosiaali- ja terveydenhuollon uudistuksesta. Väittelemässä olivat hallituksen edustajana ministeri Saarikko ja opposition edustajana SDP:n Kiuru.

Väittelyssä haettiin vastauksia muun muassa siihen, miksi sote-uudistusta väännetään vaaleista toisiin ja miksi taistelu on mennyt henkilöiden väliseksi.

Tilaisuuden juonsivat Politiikan toimittajat ry:n puheenjohtajana toimiva Ylen politiikan toimittaja Maria Stenroos sekä yhdistyksen hallitukseen kuuluva MTV:n politiikan toimittaja Johanna Tuuri.

Yle seurasi väittelyä hetki hetkeltä.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.