1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. ilmavoimat

Harvinainen kunnianosoitus: Hämeenlinnassa Hornetin ylilento jatkosodan lentäjä-ässän muistolle lauantaina

Ilmavoimat kunnioittaa jatkosodassa palvelleen ylikersantin muistoa ylilennolla hänen siunaustilaisuutensa yhteydessä.

ilmavoimat
Boeing F/A-18 C/D Hornet.
F/A-18 Hornet.Puolustusvoimat

Ilmavoimat kunnioittaa jatkosodan hävittäjälentäjän, ylikersantti Kosti Keski-Nummen muistoa ylilennolla Hämeenlinnassa huomenna lauantaina.

Kosti Keski-Nummen (siirryt toiseen palveluun) (Wikipedia) siunaustilaisuus järjestetään 8. syyskuuta Vuorentaan kappelissa Hämeenlinnassa. Ilmavoimat kunnioittaa 5,5 ilmavoittoa saavuttaneen lentäjä-ässän muistoa ylilennolla kello 12.45–13.00 välisenä aikana, kerrotaan Ilmavoimien tiedotteessa (siirryt toiseen palveluun).

Viisi ja puoli virallista ilmavoittoa selittyy sillä, että Keski-Nummi ampui samaa konetta kuin toinenkin lentäjä. Keski-Nummi kertoi Aamulehden haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) vuonna 2016, että lentueen päällikkö pani voiton puoliksi.

Ylilennot käyvät jo harvinaisiksi

Karjalan lennoston Hävittäjälentolaivue 31:n komentaja everstiluutnantti Tomi Böhm kertoo, että sodan hävittäjä-ässiä kunnioittavat lennot ovat jo harvinaisia. Veteraaniyhdistys Pilvenveikkojen jäseniä ei ole enää monta jäljellä.

– Me suoritamme ylilennot niihin Pilvenveikkojen hautajaisiin, mihin omaiset ovat esittäneet toivomuksen, että voisiko tämän suorittaa. Me ei lähdetä sitä tekemään, ellei meille tule siitä pyyntöä. Toki haluaisimme tehdä tämän aina, mutta joskus sitä ei haluta suoritettavan.

– Viime vuonna Kouvolan suunnalle käytiin meidän laivueestamme. Elokuussa Rovaniemeltä suoritettiin ylilento Helsinkiin ja nyt on meillä Hämeenlinnaan.

Lentojen toteuttajan valintaan vaikuttaa myös veteraanilentäjän oma laivue.

– Lennoissa katsotaan työvuorolistoja ja tasaista kuormitusta, koska nämä yleensä ajoittuvat viikonlopulle. Jos pyyntö esitetään suoraan meille ja se on mahdollista toteuttaa, niin pyrimme sen toteuttamaan. Hävittäjälentolaivue 24 on Kosti Keski-Nummen laivue ja se on meidän perinnelaivueemme.

"Missing man" -lentoliike kunnioittaa veteraanilentäjää

Kosti Keski-Nummi meni vapaaehtoisena ilmavoimien palvelukseen maaliskuussa 1940. Hän palveli jatkosodassa Hävittäjälentolaivue 24:ssä. Hän lensi Brewster F2A ja Messerschmitt Bf 109 -hävittäjillä. Keski-Nummi lensi kaksinkertaisen Mannerheim-ristin ritarin Hans Windin siipimiehenä.

Keski-Nummi haavoittui kesäkuussa 1944 ilmataistelussa ja joutui tekemään pakkolaskun pellolle (siirryt toiseen palveluun) (Ilta-Sanomat). Hän pääsi palaamaan laivueeseen jo kolmen viikon päästä.

Sodan päätyttyä Keski-Nummi toimi ilmavoimissa lennonopettajana. Siirryttyään reserviin Keski-Nummi opiskeli Rauman opettajaseminaarissa ja teki pitkän työuran opettajana. Ennen kuolemaansa hän asui Hämeenlinnassa.

Karjalan lennoston F/A-18 Hornet -monitoimihävittäjä lentää Vuorentaan kappelin yli noin 300 metrin korkeudessa. Lento tulee kaakon suunnalta ja kappelin kohdalla tehdään niin sanottu "missing man" -lentoliike, eli kone nousee korkeuksiin. Lento jatkuu sen jälkeen kohti luodetta. Lennolla on säävaraus.

Hornetin ylilennon kustannuksista everstiluutnantti Tomi Böhm ei halua tässä yhteydessä puhua.

– Mielestäni tämä on kunnianosoitus sotiemme veteraaneille eikä kustannuksista kannata puhua. Se kustannus on maksettu silloin aikanaan.

Lue seuraavaksi