Punaisiin pukeutuneet ihmisjoukot vetävät Ylä-Lappiin rajoja estääkseen Jäämeren radan tulon

Haluamme viestiä Suomen hallitukselle, että tänne ei ole tulemista ilman meidän lupaamme, kertoo Jenni Laiti Suohpanterror-taiteilijakollektiivista.

Red line -proteasta Anáris 5.9.2018.
Katso video Inarin rajanvetotapahtumasta keskiviikkona 5.9.2018.

SAAMENMAA Sodankylän Vuotson eteläpuolisella suolla loistaa tiistaina punainen linja. Keskiviikkona punainen linja ilmestyy Inarin kylän tuntumaan. Torstaina, perjantaina ja lauantaina ne seisovat ympäri Pohjois-Inaria.

Punaiset linjat ovat ihmisrivistöjä. Punaisiin vaatteisiin pukeutunut ihmisjoukko heiluttaa niin ikään punaisia banderolleja, joissa valkoisin kirjaimin seisoo muun muassa "Ei Jäämeren rataa", "Eennâm lii eellim" (inarinsaamea, suom. "Maa on elämä"), "Mij Jânnam, Mij Pue'ttivuõtt" (koltansaamea, suom. "Meidän maa, Meidän tulevaisuus" ja "Suodjalan" (pohjoissaamea, suom. "Suojelen"). Ilmassa raikuvat huudot "No Consent, No Access" tarkoittaen, että ilman lupaa ei ole tulemista.

Kuva: Aslak Paltto / Yle

Kyse on Greenpeacen, Suomen Saamelaisnuoret -yhdistyksen, Suohpanterror-taiteilijakollektiivin sekä paikallisten tahojen yhteisestä, viiden päivän mittaisesta mielenilmauksesta suunniteltua Jäämeren rataa ja hakkuita vastaan Saamenmaalla.

– Tätä voi tietysti kutsua protestiksi tai vastustukseksi, mutta kyse on muustakin. Haluamme suojella tätä meille rakasta ja arvokasta luontoa. Siksi tätä voi kutsua myös suojelutapahtumaksi, kertoo aktivisti Jenni Laiti Suohpanterror-taiteilijaryhmästä.

Jenni Laitin (vas.) mukaan mielenilmauksessa on kyse ennen kaikkea Saamenmaan luonnon suojelemisesta. Kuva: Vesa Toppari / Yle
Kuva: Aslak Paltto / Yle
Kuva: Aslak Paltto / Yle

Niin kutsuttuja rajanvetotapahtumia on järjestetty pitkin viikkoa yhteensä viidellä paikkakunnalla Sodankylän Vuotsosta Inarin Sevettijärvelle. Tapahtumiin osallistuvia ihmisiä on kehotettu pukeutumaan punaiseen. Punainen ihmisrivi symbolisoi rajaa, joka estää Suomen hallituksen kaavaileman Jäämeren radan tulon seuduille.

Liikenneministeriön tilaaman selvityksen mukaan Jäämerelle yltävä rata olisi paras linjata Rovaniemeltä Kirkkoniemeen menevälle reitille. Toteutuessaan rata halkoisi yhteensä kuusi saamelaispaliskuntaa Sodankylän ja Inarin alueilla. Alueen poronhoitajat suhtautuvat rataan kriittisesti.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

– Haluamme viestiä Suomen hallitukselle, että tänne ei ole tulemista ilman meidän lupaamme. Näitä punaisia rajoja ei ylitetä ilman suostumustamme, Jenni Laiti kertoo.

Punaiseen väriin on syynsä.

– Meille saamelaisille punainen on kaikista tärkein väri, se symbolisoi elämää, Laiti selventää.

Mielenilmauksen jälkeen luontoon ei jää jälkiä punaisesta rajasta.

Rajanvetotapahtuma Inarissa keskiviikkona 5.9.2018. Kuva: Aslak Paltto / Yle
Rajanvetotapahtuma Inarissa keskiviikkona 5.9.2018. Kuva: Aslak Paltto / Yle
Rajanvetotapahtuma Inarissa keskiviikkona 5.9.2018. Kuva: Aslak Paltto / Yle

"Nykypäivän saamelainen ei pelkää seisoa tässä"

Rajanvetotapahtumien sarjan aloittivat tiistaina Lapin paliskunnan poronhoitajat Vuotsossa. Petra-Biret Magga-Vars näkee, että mielenosoittaminen tällaisista asioista on suorastaan välttämätöntä.

Petra-Biret Magga-Vars. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle

– Joskus ei ole muuta vaihtoehtoa kuin tällä tavoin ajaa meille tärkeitä asioita.

Magga-Vars uskoo, että saamelaiset ovat jo tottuneet asioiden edistämiseen muun muassa mielenilmausten kautta.

– Me elämme yhteiskunnassa, jossa vastustus on saamelaisille jokapäiväistä. Se ei ole meille mikään uusi asia, olemme kokeneet niin paljon historiasta tähän päivään.

– Uskon, että nykypäivän saamelainen, joka tulee vaikka tähän riviin seisomaan, ei pelkää, Magga-Vars kertoo.

Rajanvetotapahtuma Vuotsossa tiistaina 4.9.2018. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle Sápmi
Rajanvetotapahtuma Vuotsossa tiistaina 4.9.2018. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle

Greenpeace vie sanaa maailmalle

Mielenilmausviikon järjestäjien yhteisenä tavoitteena on heidän omien sanojensa mukaan suojella pohjoisia metsiä Suomen hallituksen ajamien teollisuushankkeiden vaikutuksilta.

Kun punaiseksi rajaksi järjestäytyneet ihmiset heiluttavat käsiään ja huutavat yhteen ääneen, käyvät Greenpeacen kamerat. Ympäristöjärjestö aikoo kuvin ja videoin viedä sanaa tilanteesta maailmalle.

Matti Liimatainen. Kuva: Inger-Elle Suoninen / Yle

– Nämä seudut ovat myös meille tärkeitä, sillä Jäämeren rata tuhoaisi luontoa täällä. Me olemme jo vuodesta 2002 alkaen tehneet paikallisten poronhoitajien kanssa yhteistyötä näiden metsien suojelemiseksi. Monin kohdin rata kulkisi läpi niiden metsien, mitkä me olemme saaneet yhdessä suojeltua, kertoo Greenpeacin metsäasiantuntija Matti Liimatainen.

Rajanvetotapahtuma Inarissa keskiviikkona 5.9.2018. Kuva: Aslak Paltto / Yle
Rajanvetotapahtuma Inarissa keskiviikkona 5.9.2018. Kuva: Aslak Paltto / Yle

"Voimakas tunne"

Inarin kirkonkylän keskiviikkoiseen rajanvetotapahtumaan osallistui tavallisen kansan lisäksi myös muun muassa Saamelaiskäräjien edustusto, seudun poronhoitajia, taiteilijoita sekä eri ryhmien aktivisteja. Tapahtumaan oli saapunut alkuperäiskansa-aktivisteja myös toiselta puolen maailmaa, muun muassa maoriaktivisti Uudesta-Seelannista sekä Cree-kansan vaikuttajia Kanadasta.

– On hienoa, että siskomme ja veljemme muista alkuperäiskansoista tukevat meitä näin, Suohpanterrorin puolesta tapahtumaa järjestänyt Jenni Laiti kiittää.

Rajanvetotapahtuma Inarissa keskiviikkona 5.9.2018. Jenni Laiti vasemmalla. Kuva: Aslak Paltto / Yle

Jenni Laitille viikko on ollut tunteikas.

– Kun ihmiset pienistä lapsista vanhuksiin seisovat yhtenä rintamana yhteisen asian puolesta, on se hyvin voimakasta ja voimauttavaa. Suojelemme maata yhdessä, Laiti kertoo.

Rajanvetotapahtuma Inarissa keskiviikkona 5.9.2018. Kuva: Aslak Paltto / Yle