Kokkola-palkinnot Gun-Maj Peltoniemelle ja Keski-Pohjanmaan konservatorion Jousiorkesterille

Kokkola päätyi 2018 kiittämään Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin entistä intendenttiä elämäntyöstä. Konservatorion Jousiorkesteri puolestaan ansaitsee kunniaa musiikkikasvatuksellaan.

Kokkola
The Seasons Ensemble harjoittelee Händelin Concerto grossoa B-duuri
Musiikin maailma liittyy vahvasti vuoden 2018 Kokkola-palkintoihin.Ari-Pekka Sirviö / Yle

Palkintoperusteissa Gun-Maj Peltoniemeä luonnehditaan käsitteeksi, joka on 1980-luvulta asti antanut kasvot kokkolalaiselle jousiorkesteritoiminnalle.

Vuonna 2017 eläköitynyt Peltoniemi työskenteli ensin Kokkolan Orkesterin ja myöhemmin Keski-Pohjanmaan Kamariorkesterin intendenttinä.

Palkintoperustelujen mukaan Peltoniemi toimi siltana orkesterin ja yleisön välillä. Hän pisti tarmoaan myös rahoituksen vahvistamiseen sekä orkesterin tunnettuuden lisäämiseen kansallisen ja kansainvälisen verkostoitumisen avulla.

Tunnustusta oppilasorkesterille

Keski-Pohjanmaan konservatorion Jousiorkesteri on myös 2018 Kokkola-palkinnon arvoinen. Kaupungin tunnustus irtosi keskipohjalaisen jousimusiikkikulttuurin eteenpäinviemisestä ja merkittävästä musiikkikasvatustyöstä.

Viulupedagogi Anna Koiviston luotsaama, 12-16 -vuotiaiden oppilaiden orkesterii, on kerännyt myös kansainvälistä kiitosta. Viimeksi tämä tapahtui Sneekissä Hollannissa nuorisomusiikkifestivaalilla toukokuussa 2018.

Keski-Pohjanmaan konservatorion Kokkolan yksikössä oppilaat soittavat taitojensa ja opintojensa mukaisesti kolmessa eri orkesterissa. Yhteissoittoon opettelu aloitetaan Juniorijousista ja taitojen kasvaessa jatketaan Juniorijousien kautta Kamarijousiin.

Kokkola-palkinto on arvoltaan tuhat euroa.

Se voidaan myöntää kokkolalaiselle henkilölle tai yhteisölle huomattavista ansioista taiteen ja perinnekulttuurin alalla. Palkinnolla voidaan myös huomioida kulttuuriteko, joka on esimerkiksi tuonut Kokkolaa esille kansallisesti tai kansainvälisesti.

Palkinnon myöntää sivistyslautakunta.