Podcast: Kiinalainen kyytipalvelu lupaili kuskin ja asiakkaan välille romanttisia hetkiä, mutta pian kaksi naista murhattiin – Jenny Matikainen, uskaltaako Kiinassa hypätä taksiin?

Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen kertoo, kuinka kohu sosiaalisessa mediassa sai kyytipalveluyrityksen polvilleen Kiinassa.

taksiliikenne
Taksikuljettaja istuu autossaan ja katsoo älypuhelintaan.
Kiinalainen Didi-kyytipalvelu on joutunut kovan arvostelun kohteeksi, kun kaksi sen naisasiakasta murhattiin. Kuvassa pekingiläinen taksinkuljettaja käyttää sovellusta vuonna 2015.

Kiinassa erilaiset puhelinsovelluksella toimivat kyytipalvelut ovat yleistyneet vauhdilla. Niistä suosituin on Uberia muistuttava Didi, jota myös Ylen Aasian-kirjeenvaihtaja Jenny Matikainen käyttää juttumatkoillaan eri puolilla Kiinaa.

Nyt sovellusyhtiö on kuitenkin pahassa pulassa, sillä kaksi sen naisasiakasta on joutui raiskatuiksi ja murhatuiksi. Naiset olivat käyttäneet Didin Hitch-sovellusta, jota oli mainostettu treffi- ja kyytipalvelun yhdistelmäksi.

– Hitchin toimitusjohtaja oli sanonut haastattelussa, että se tarjoaa nuorille seksikkäitä mahdollisuuksia tavata toisiaan, Matikainen kertoo Mistä maailma puhuu -podcastissa.

Matikaisen mukaan sosiaalisen median paine on pakottanut Didin sulkemaan Hitch-sovelluksen ja antamaan potkut sen toimitusjohtajalle Huang Jielille.

Matikainen kertoo podcastissa myös #metoo-liikkeen vaikeuksista maassa, jossa seksuaalisen ahdistelun uhreja syyllistetään ja hallinto suhtautuu kaikenlaiseen kansalaisaktivismiin epäillen.

Ylen kirjeenvaihtajat ja toimittajat kertovat joka toinen viikko Mistä maailma puhuu -podcastissa asuinmaansa kuumimmista puheenaiheista ja arjen pienistä ilmiöistä, jotka jäävät usein uutisissa kertomatta. Sarjaa toimittaa Simo Ortamo.

Kuuntele Mistä maailma puhuu -podcast: