Me syömme ja stressaamme itsemme sairaiksi – Maria Borelius kieltäytyi voimasta huonosti ja etsi paremman elämän reseptin

Tiesitkö, että sinullakin on matala-asteinen tulehdus? Se voi aiheuttaa monia terveysongelmia.

Maria Borelius rakastaa värikästä, terveellistä ruokaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

”Tässäkö elämä oli?” mietti ruotsalainen Maria Borelius vajaat kuusi vuotta sitten, 52-vuotiaana. Toimittajana, kirjailijana ja poliitikkona työskennellyt Borelius kärsi väsymyksestä ja selkäkivuista, hänelle oli kertynyt ylimääräisiä kiloja ja vaihdevuosioireetkin vaivasivat.

Lääkäri ei antanut paljon toivoa.

– Hän sanoi, että oireet kuuluvat ikääni. Ainoa neuvo oli hyväksyä kehno olo ja sopeutua siihen.

Borelius ei kuitenkaan halunnut antaa periksi. Jotain vetämättömälle ololle täytyy pystyä tekemään, hän ajatteli.

Hän löysi amerikkalaisten fitness-urheilijoiden käyttämän hyvinvointivalmentajan, jolta sai ruokavalio- ja treeniohjelman. Ohjeiden avulla Boreliuksen olo koheni, mutta selitystä oireilleen hän ei edelleenkään saanut.

Kunnes sattui kuulemaan Lundin yliopistolla pidetyn esitelmän.

– Minä menin ihan shokkiin! Kaikki mitä puhuja kertoi, oli kuin omasta elämästäni.

Esitelmän aihe oli matala-asteinen tulehdus ja sen ehkäiseminen ruokavaliolla.

Meillä kaikilla on matala-asteinen tulehdus

– Matala-asteinen tulehdus on periaatteessa osa ihmisen normaalia immuunipuolustusta. Sen avulla elimistö pyrkii korjaamaan aineenvaihdunnan häiriöitä, selittää ravitsemustieteen professori Marjukka Kolehmainen Itä-Suomen yliopistosta.

Ongelmaksi matala-asteinen tulehdus muuttuu, jos se ”jää päälle” ja kroonistuu. Näin voi tapahtua esimerkiksi huonon ruokavalion, lihomisen tai jatkuvan stressin takia.

Maria Boreliuskin tarjoili vuosikaudet nelilapsiselle perheelleen tavallista kiireisen vanhemman ruokaa: kalapuikkoja, eineslihapullia ja pullaa. Lempiruokien katoaminen ruokapöydästä herätti aluksi sekä aviomiehen että perheen vastustuksen.

– Kerran leivoin kesäkurpitsamuffineita proteiinilisällä. Lapset vaativat yhteen ääneen kanelipullia takaisin, Borelius nauraa.

Kirjailija Maria Borelius haltioituu luonnon kauneudesta ja ammentaa siitä voimaa. Kuva: Henrietta Hassinen / Yle

Terveellinen ruoka tekee ihmeitä

Boreliusta matala-asteinen tulehdus ja sen ehkäiseminen alkoi kiehtoa niin paljon, että hän perehtyi aiheeseen tiedetoimittajan perusteellisuudella. Tutkimusmatkan lopputuloksena hän kirjoitti aiheesta kirjan Hyvinvoinnin vallankumous.

– Nykyiset elämäntavat tuhoavat meidät. Surkeaa ruokaa on tarjolla joka paikassa. Terveellinen elämä vaatii jatkuvia päätöksiä ja valintoja.

Marjukka Kolehmainen on tutkinut suomalaisten ravitsemussuositusten mukaisten ruokien ja ruokavalion vaikutusta matala-asteiseen tulehdukseen (siirryt toiseen palveluun). Tutkimukset ovat vahvistaneet ruokavalion ja matala-asteisen tulehduksen yhteyden.

Ravinto vaikuttaa hyvinvointiin niin oleellisesti, että myös ylipainoisilla ruokavalion muuttaminen vähentää tulehdusta jo ennen painonpudotusta. Vaikutus tehostuu, jos paino laskee.

Terveellisen ruoan lisäksi liikunta vähentää tutkitusti matala-asteista tulehdusta.

– Eikä tarvitse olla edes hoikka liikkuakseen. Vaikutus on sama, vaikka ihmisellä olisi ylipainoa. Liikunta on aina kannattavaa.

Myös riittävä lepo on tärkeää. Tutkimusten mukaan krooninen unenpuute liittyy matala-asteiseen tulehdukseen.

Saa repsahtaa, kunhan arki on kunnossa

Maria Borelius itse noudattaa varsin tiukkaa ruokavaliota. Lisäksi hän liikkuu päivittäin, meditoi ja pyrkii haltioitumaan arjen pienistä hetkistä ja luonnon kauneudesta.

Satunnaiset repsahdukset hän kuitenkin sallii itselleenkin.

– Sisälläni elää suoranainen party animal! Se huutaa välillä keksejä tai viinilasillista. Tärkeintä on, että tiedostan nämä mielihalut ennen kuin ryntään heti täyttämään niitä.

Marjukka Kolehmainen vieroksuu tiukkoja sääntöjä ja ohjeita. Hän muistuttaa, että pienikin hyvä valinta parantaa hyvinvointia. Kaikkea ei tarvitse muuttaa kerralla, eikä aina tarvitse olla täydellinen.

– Välillä on tilanteita, jolloin eletään löysemmin. Osa hyvinvoinnin ylläpitoa on, että voimme nauttia lomista, juhlista ja herkuista. Ne kuuluvat elämään, kunhan arki on kunnossa.

Armollisuus itseä kohtaan auttaa sulauttamaan muutokset pysyvästi osaksi jokapäiväistä elämää.

– Toivoisin, että ihmiset oppisivat joustavan suhtautumisen ruokaan. Ettei olisi liiallisia rajoja, mutta on järki kädessä. On hyvä löytää itselle sopiva tapa toteuttaa terveellistä syömistä.

Hyvinvointikirjailija Maria Borelius Kuva: Henrietta Hassinen / Yle