1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ympäristöpuolue (Ruotsi)

Muslimipoliitikko tarjosi Ruotsin kokoomukselle 3 000 ääntä vastineeksi moskeijan rakennusluvasta

Ääniä tarjosi Ruotsin ympäristöpuoluetta edustanut paikallispoliitikko. Hänet erotettiin välittömästi kaikista luottamustehtävistään.

Kuvakaappaus SVT:n verkkosivulta Kuva: SVT

Valtiopäivävaaleihin valmistautuvassa Ruotsissa on paljastunut äänten kauppaamiseen liittyvä skandaali. Ruotsin television Uppdrag granskning -ohjelma (siirryt toiseen palveluun) paljastaa, että ympäristöpuoluetta edustava poliitikko tarjosi kokoomuspuolueelle 3 000 äänen pottia, jos kokoomus lupaisi hyväksyä moskeijan rakennusluvan.

Tapahtumat alkoivat Botkyrkan kunnassa Tukholman lounaispuolella. Paikallisen kokoomuspuolueen edustajat olivat saaneet vierailukutsun moskeijaan, jonne meni kaksi henkilöä.

Moskeijassa kokoomuksen edustajat otti vastaan Botkyrkan ympäristöpuolueen puheenjohtaja Ali Khalil. Hän teki kokoomuslaisille yllättävän tarjouksen: moskeijan kävijöitä ohjeistettaisiin äänestämään vaaleissa kokoomusta ja näin puolue saisi jopa 3 000 uutta ääntä. Kokoomus nousisi Botkyrkassa valtaan ja voisi hyväksyä kunnan keskustaan moskeijan rakennusluvan.

Tarjous oli kokoomukselle houkutteleva, sillä Botkyrka on vuosikymmenet ollut vasemmiston ja ympäristöpuolueen valta-aluetta.

Vaikka kokoomuksen edustajat suhtautuivat ehdotukseen tyrmistyneinä, he eivät antaneet vastausta Khalilille heti. Sen sijaan he ottivat yhteyttä Ruotsin televisioon.

SVT:n toimittaja salaa mukana

Kaksi viikkoa ensimmäisen tapaamisen jälkeen Uppdrag granskning -ohjelmalla oli ehdotus, kuinka asiassa edettäisiin. Kokoomuksen edustajat ottivat Khaliliin yhteyttä ja kysyivät, oliko tarjous voimassa ja järjestyisikö uusi tapaaminen.

Khalilia tapaamaan meni entinen Botkyrkan kokoomusjohtaja Jimmy Baker. Khalil kertoi hänelle, että tarjous oli voimassa, mutta koska vaalit olivat jo lähellä ja niitä ennen vain yksi perjantain rukoushetki, ääniä ei ehkä ollut yhtä paljon tarjolla, vain 1 000 - 1 500.

– Ne, jotka tulevat moskeijaan joka perjantaina, ovat erittäin kuuliaisia imaamille. Jos imaami sanoo, että "käsityksemme mukaan kokoomus on meille paras valinta, he kuuntelevat ongelmiamme, ovat luvanneet hoitaa asiaamme ja turvata olemassaolomme", ihmiset tekevät niin [äänestävät], Khalil sanoi Bakerille.

Baker sopi Khalilin kanssa vielä yhden tapaamisen, johon osallistui myös ohjelman toimittaja. Khalilille kerrottiin, että hän on Bakerin kollega.

Tuolloin paikalla oli myös moskeijan edustaja, joka työskenteli samaan aikaan myös kunnan vaaliavustajana.

Kun toimittaja ihmetteli asiaa, moskeijan edustaja sanoi olevansa vaaliavustajana täysin puolueeton, mutta "omassa konttorissaan" (moskeijassa) hän sanoi voivansa tehdä mitä halusi.

Ympäristöpuolue erottaa Khalilin

Keskustelun jälkeen Uppdrag granskning kysyi Khalilin kommenttia asiaan. Khalil sanoi, että häntä on tulkittu täysin väärin.

Kun SVT:n uutinen tuli julki, Ruotsin ympäristöpuolue totesi Khalilin toiminnan olleen täysin tuomittavaa ja puolue irtisanoutui (siirryt toiseen palveluun) siitä täysin.

Khalil joutuu välittömästi luopumaan kaikista luottamustehtävistään.

Ruotsin valtiopäivävaalien suuri vaalikeskustelu näytetään tänä iltana Yle Areenassa kello 21 - 23.