Meri-Lapin sote-myrsky mursi luottamuksen ja yhteishengen – eropyynnön jättänyt hallituksen puheenjohtaja: "Suunnaton vapaus"

Päätöksenteko miljardin arvoisen sote-ulkoistuksen ympärillä on ollut myrskyisää. Nyt siitä jäävät sivuun sairaanhoitopiirin johtaja ja hallituksen puheenjohtaja.

sosiaali- ja terveyshallinto
Länsi-Pohjan keskussairaala
Meri-Lapissa on tehty jättimäinen, miljardin sote-ulkoistus, jossa valtaosa Kemissä sijaitsevasta keskussairaalasta ulkoistettiin Mehiläiselle 15 vuodeksi.Minna Aula / Yle

– Suunnaton vapaus.

Näin kuvaa Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksessa 10 vuotta puhetta johtanut Ritva Sonntag (kesk.) tuntojaan jätettyään hetki sitten eronpyyntönsä sairaanhoitopiirin hallitukselle Kemissä. Viimeksi kulunut vuosi on ollut raskas valtakunnallisestikin laajaa kiinnostusta herättäneen Meri-Lapin sote-ulkoistuksen pyörteissä.

Sonntag sanoo, että päätöksenteko miljardin arvoisesta ulkoistussopimuksesta on välillä tuntunut henkilöityvän häneen. Haastatteluja on saanut antaa jatkuvalla syötöllä.

– Aina piti miettiä kovasti, että mahdollisimman asiallisesti suhtautuu, eikä lähde mukaan siihen mitä kaikkea siinä ympärillä tapahtuu, Sonntag sanoo.

Sonntag kuvailee, miten hyvässä hengessä hoidettu päätöksenteko sairaanhoitopiirin hallituksessa on vaihtunut välien kiristymiseen hallituskumppanien kesken, unettomiin öihin ja lopulta eronpyyntöön luottamustehtävistä sairaanhoitopiirin johtajan toimintaan koetun luottamuspulan vuoksi.

Sonntagin ero on vielä hyväksyttävä sairaanhoitopiirin valtuustossa.

Päätöksenteko kuin kivireen vetämistä

Meri-Lapin kunnat ja Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri päättivät marraskuussa 2017, että alueen erikoissairaanhoito ja osa perusterveydenhuollosta ulkoistetaan kuntien ja Mehiläisen perustamalle yhteisyritykselle. Sonntagin mukaan kokous oli hektinen ja vaikea.

– Meille tuotiin pöytään vasta siinä kokouksen alkaessa se päätösesitys. Se on aina hankalaa, kun ei pysty kunnolla valmistautumaan kokouksiin, Sonntag sanoo.

Ritva Sonntag Länsi-Pohjan keskussairaalan sisäpihalla.
Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin hallituksen puheenjohtaja Ritva Sonntag (kesk.) jätti eronpyynnön hallitukselle torstaina.Antti Heikinmatti / Yle

Sairaanhoitopiirin hallitus päätyi ulkoistamisen kannalle yhden äänen erolla. Johtaja Riitta Luosujärvi ja kaksi hallituksen jäsentä jättivät asiasta eriävät mielipiteensä. Hankintapäätöksestä ja kuntien tahoillaan tekemistä päätöksistä on valitettu – tosin hankintapäätöstä koskevat valitukset on joko hylätty oikeudessa tai vedetty pois.

Kesällä Meri-Lapissa odotettiin yhteisyrityksen pääsevän lopulta aloittamaan toimintansa. Aloitusta edeltävällä viikolla hallituksen jäsenet saivat jälleen eteensä laajan, monikohtaisen päätösesityksen, johon he eivät olleet ehtineet tutustua etukäteen.

– Meille todettiin, että meidän täytyy tehdä ne päätökset, jotta yhteisyritys voisi alkaa. Olimme sillä tavalla vähän puun ja kuoren välissä, että emme tienneet mihin ne perustuivat ne kaikki asiat. Tämmöisellä virkamiesvalmistelulla ajateltiin, että ei voida kyseenalaistaa tämän yhteisyrityksen aloittamista, Sonntag muistaa.

– Sitten me saimme Mehiläinen Länsi-Pohjan toimitusjohtaja [Lasse] Männistöltä laajan paketin muistioita, jotka vaikuttivat niihin päätöksiin.

Asioita on jopa yritetty pimittää luottamusjohdolta. Yle kertoi aiemmassa jutussa, että sairaanhoitopiirin johtaja ei tuonut hallituksen tietoon Aluehallintovirastolle lähettämiään yhteisyrityksen talouslukuja. Kaiken lisäksi sairaanhoitopiiristä lähetettyjen lukujen valossa näytti, että yhteisyritys olisi rajoituslain vastainen.

Kokenut sairaanhoitopiirin hallituksessa toiminut luottamushenkilö kuvailee päätöksentekoa kuin "kivireen vetämiseksi".

"Toiminta on myötäillyt poliittisia vastustajia"

Ritva Sonntag arvostelee sairaanhoitopiirin hallituksen päätöksentekoa ja johtaja Riitta Luosujärven menettelyä asioiden käsittelyssä. Hänen mukaansa päätöksentekoa on leimannut salailu ja välit hallituksessa ovat kiristyneet. Muutos ajoittuu juuri yhteisyrityksen aikaan.

– Ymmärrän sen, että se on poliittisesti hankala asia ja varsinkin täällä meillä Kemissä, Sonntag sanoo.

Luosujärvi on Kemin vasemmistoliiton varapuheenjohtaja. Hän on julkisesti kertonut, ettei alun alkaenkaan kannattanut yhteisyrityksen perustamista. Kuntajohtajat ovat syyttäneet Luosujärveä jarruttelusta, minkä hän on kiistänyt.

Sonntag muistuttaa, että sairaanhoitopiirin johtaja on virassaan poliittisesti sitoutumaton henkilö.

Olimme sillä tavalla vähän puun ja kuoren välissä, että emme tienneet mihin ne perustuivat ne kaikki asiat.

Ritva Sonntag

Hänen mukaansa päätöksenteossa on kuitenkin ollut tulkittavissa, että ulkoistuspäätös ei ollut mieleinen. Politiikka on päässyt sotkeutumaan myös viran hoitoon, sanoo Sonntag.

– Tietenkin on aika kovasti sanottu minulta näin, mutta sellainen vaikutelma on syntynyt, että se virkamiehen toiminta on myötäillyt poliittisia [yhteisyrityksen] vastustajia. Mutta voi olla tietenkin, että hän ei ole tarkoituksella sitä tehnyt. Mutta sellainen mielikuva on syntynyt.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Riitta Luosujärvi.
Sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi kiistää jyrkästi, että yhteisyrityshankkeen edistymistä olisi jarruteltu sairaanhoitopiirin puolelta tarkoitushakuisesti.Minna Aula / Yle

"Nyt tämä saa minun osaltani riittää"

Sairaanhoitopiirin hallitustyöskentelyä leimannut luottamuspula kärjistyi viimeisimpään kokoukseen torstaina. Sairaanhoitopiirin johtaja Riitta Luosujärvi toi kokoukseen virkavapausanomuksensa. Hallituksen puheenjohtaja Ritva Sonntag puolestaan jätti hallitukselle eronpyyntönsä.

Luosujärven virkavapaa kestää toukokuulle, mutta hän kertoi Ylelle ottaneensa jo vastaan uuden työn. Sairaanhoitopiirin hallitus edellytti, että sijainen palkataan sairaalan ulkopuolelta "luottamuksen lisäämiseksi".

Samassa kokouksessa hallitus käsitteli selvityspyyntöä Kilpailu- ja kuluttajavirastolle. Virasto haluaa selvittää, onko ulkoistamissopimukseen tehty jälkikäteen muutoksia, jotka olisivat hankintalain vastaisia.

Se menettelytapa nimenomaan, että siinä mentiin hallituksen yli, oli sellainen piste iin päälle.

Ritva Sonntag

Luosujärvi ei tuonut selvityspyyntöä tai siihen antamaansa vastinetta hallituksen tietoon. Asia oli esityslistalla kohdassa "Ajankohtaiset asiat". Miljardin euron sopimusta koskeva kilpailuviranomaisen selvityspyyntö sai esityslistalta tilaa muutaman rivin verran. Sonntag kertoo saaneensa selvityspyynnön tietoonsa vasta viime viikolla, mutta siihen kuuluvia 26 liiteasiakirjaa hän ei ole saanut vieläkään.

– Se menettelytapa nimenomaan, että siinä mentiin hallituksen yli eikä sitä käsitelty hallituksessa, oli sellainen piste iin päälle, että nyt tämä saa minun osaltani riittää, Sonntag huokaa.

Sonntag jätti eronpyyntönsä hallitukselle, perusteena luottamuspula sairaanhoitopiirin johtajan toimintaa kohtaan.

Sonntagin mukaan viimeksi kulunut reilu vuosi sairaanhoitopiirin hallinnossa on ollut myrskyisä. Päällimmäisenä tunteena on kuitenkin helpotus.

– Toisaalta työ on tehty: yhteisyritys toimii, ihmiset on tyytyväisiä palveluihin, synnytysten poikkeuslupa saatiin ja valitus kaatui KHO:ssa tänään. Hirveän paljon hyviä uutisia, Sonntag listaa hymyillen.

Meri-Lapin soteyhteisyritys aloitti toimintansa 18. kesäkuuta ja synnytysten jatkuminen Kemissä turvattiin, kun sairaala sai poikkeusluvan tiistaina.

Oikeudellisesti yksi kivi yhteisyrityksen tieltä lähti, kun sairaanhoitopiirin hankintapäätöstä koskeva valitus hylättiin Korkeimmassa hallinto-oikeudessa eilen torstaina. Oikeuden mukaan valittajalla ei ollut hankinta-asiassa valitusoikeutta, koska hän ei ole asianosainen.

Riitta Luosujärvi ei halunnut kommentoida virkavapauttaan tai siihen johtaneita syitä.

Korjattu 7.9.2018 klo 21.50 Jutun 4 kpl korjattu lähes 70 miljoonan sopimus, miljardin euron sopimukseksi. Koska sopimus on kestoltaan 15 vuotta.

Lue myös: Meri-Lapin Mehiläissopimuksen taustalla kuohuu: Kunnat kritisoivat sote-johtajaa jarruttelusta