Keski-Euroopan kirjeenvaihtajana Saksaan palaava Dan Ekholm: "Tunne siitä, että jotain suurta on tapahtumassa on vahva"

Dan Ekholm oli Saksassa kirjeenvaihtajana viimeksi vuosina 2015-2016. Nyt tilanne on kuitenkin maassa, ja koko Euroopassa aivan eri kuin tuolloin.

Ulkomaat
Dan Ekholm, Eurooppa-kirjeenvaihtaja
Dan Ekholm, Eurooppa-kirjeenvaihtajaJuha Kivioja / Yle

– Saksalainen riesling on hyvää, mutta punaviiniä en ehkä suosittelisi, juttelee kirjeenvaihtajan pestiään jälleen kerran aloittava toimittaja Dan Ekholm, 49 leppoisasti lounaspöydässä.

Entä saksalainen kansanluonne?

– Suora ja vähän tyly, mutta ehkä tätä ei kannata siihen kirjoittaa.

No, asiaan.

Dan Ekholm ei lähde Saksaan ensimmäistä kertaa. Hän toimi kirjeenvaihtajana siellä muutama vuosi sitten viimeksi.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen.

– Saksa taisi olla maailman tylsin maa. Poliittisesti. Siis vakaa, ehkä Euroopan vakain, mutta toimittajan näkökulmasta ei välttämättä kiinnostava, Ekholm muistelee.

Nyt pinnalle on noussut saksalaisten tyytymättömyys hallituksen maahanmuuttopolitiikkaan.

Se vaikuttaa Ekholmin mukaan kaikkeen muuhunkin politiikassa. Esimerkiksi hallitus on heikommalla pohjalla ja liittokansleri Angela Merkelin asema puolestaan ehkä heikompi kuin koskaan.

Tämä heijastuu koko Eurooppaan.

–Tässä on jopa vaarallisia aineksia. Historiansa tähden muissa maissa nähty äärioikeiston liikehdintä ja populismin nousu on vakavampi kysymys Saksassa kuin ehkä missään muualla.

Samaan aikaan Euroopan ja Yhdysvaltojen välillä vuosikymmeniä toiminut peruspilari, transtlanttiset suhteet, on kokenut kovia. Yhdysvallat otti yllättäen uuden johtajansa presidentti Donald Trumpin näkemyksillä etäisyyttä Eurooppaan.

Saksan ulkoministeri Heiko Maas vastasi sanomalla suoraan, että hän ei luota Valkoiseen taloon.

Mitä tämä tarkoittaa käytännössä, on Ekholmin mielestä yksi lähitulevaisuuden isoista kysymyksistä.

Oikeastaan jatkumoa tälle voi nähdä Saksan liittopresidentin Suomen vierailulla runsaan viikon päästä. Presidentti Sauli Niinistön kanssa käytävien keskustelujen asialistalla on muun muassa demokratian tulevaisuus.

– On tultu tilanteeseen, että joudutaan oikeasti pohtimaan demokratian tulevaisuutta. Kuka olisi – sanotaanko viisi vuotta sitten – edes keksinyt tällaista aihetta, niin itsestäänselvyys demokratia on ollut, Ekholm pohtii.

Entä millainen maa Saksa on?

– Meillä on kuva Saksasta tehokkaana maana. Sitä se ei välttämättä aina ole. Byrokratia on valtava. Tietoteknisesti maa on vähän jälkeenjäänyt. Huonot 4G-yhteydet, hidas netti. Myöskin kuluttajansuoja on huomattavasti huonompi. On vaikea sanoa kännykkäsopimuksia irti. Saksa ei ole kovin moderni maa, vaikka autoja pidetäänkin hyvinä.

Ekholm raportoi Ylellä Saksasta ensi vuoden kesäkuun lopuun saakka. Hän aloittaa tehtävässä innostuneena.

– Tuntuu siltä, että nyt mannerlaatat liikkuvat. Tämän tiedämme vasta jälkeenpäin, mutta tunne siitä, että jotain suurta on tapahtumassa on vahva. Tai että suunta on muuttumassa. Se, että saan olla tästä raportoimassa tästä on kunnia, Ekholm päättää.