Kuusi patjaa vierekkäin – Opiskelijoiden syksy alkoi saunatilan lattialla

Heti alkusyksystä kaikille uusille opiskelijoille ei omaa opiskelijakämppää löydy millään. Muutamat ensimmäiset opiskeluviikot saattavatkin kulua mitä erilaisimmissa paikoissa.

opiskelija-asunnot
Matias Rytilahti patjallaan
Matias Rytilahti asuu noin 30 neliömetrin saunatilassa, jossa on majapaikka kuudelle opiskelijalle. Taustalla loikoilee Toni Karinko.Sirkka Haverinen / Yle

Tamperelainen Toni Karinko ja tuusulalainen Matias Rytilahti heräävät perjantaiaamuna lappeenrantalaisen opiskelija-asuntotalon noin 30 neliömetrin kokoisesta oleskelutilasta. Lattialla on kuusi patjaa, seinustalla pari pöytää ja parvekkeelta näkymä suoraan Saimaalle.

Toni Karingon ja Matias Rytilahden tilanne on turhan tuttu monessa opiskelukaupungissa: kaikille syksyllä opintonsa aloittaville tuhansille opiskelijoille asuntoa ei yksinkertaisesti löydy mistään.

Ketään ei kuitenkaan jätetä taivasalle, vaan yösija järjestetään tavalla tai toisella.

Toni Karinko makaa patjalla
Toni Karingon omaisuus on sängyn vieressä.Sirkka haverinen / Yle

Patjalla puolituntemattomien kanssa

Lappeenrannan teknillisessä yliopistossa kauppatieteitä opiskeleva Toni Karinko olisi saanut Lappeenrannan opiskelija-asuntosäätiötä asunnon, mutta se ei ollut hänelle sopivan kokoinen.

– Minulla on Tampereella 60-neliöinen kämppä, eivätkä kamat oikein olisi 24 neliömetrin koppiin mahtuneet, kertoo Toni Karinko.

Karinko aikoi hakea isompaa yksityisiltä markkinoilta. Lopulta kuitenkin selvisi, että opiskelija-asuntosäätiöllä olisi lokakuun alusta tarjolla juuri remontoitu 40 neliömetrin kokoinen asunto.

– Sinne saakka pitää tilapäismajoituksessa viettää.

Matias Rytilahti oli puolestaan pitkään pohtinut, ottaako opiskelupaikan Lappeenrannan teknillisestä yliopistosta vastaan. Kun paikan varmistaminen jäi viimeiseen päivään, joutui hän samalla myös opiskelija-asuntojonon hännille. Asunto on luvassa parin viikon kuluessa, mutta siihen saakka yöt kuluvat tilapäismajoituksessa.

Matias Rytilahti jääkapilla
Asukkaille on tarjolla jääkaappi ja liesi kokkailua varten.Sirkka Haverinen / Yle

Majoituspaikkana toimivassa saunaosastossa on jääkaappi ja liesi ruoanlaittoa varten. Lisäksi tietysti pesutilat. WC-tilojakin on kaksi, joten kaikki ehtivät vuorollaan asioillaan käydä. Talon puolesta on myös TV.

Saunaosasto sijaitsee nelikerroksisen kerrostalon ylimmässä kerroksessa. Parhaimmillaan täällä oli kuusi yöpyjää, nyt enää kolme.

– Ihan hyvin on yhteisolo mennyt. Jaetaan jääkaappi ja täällä nukutaan, sanoo Matias Rytilahti.

Omaisuus on patjan vieressä ja ylimääräiset vaatteet vähän levällään nukkumapaikan kupeessa.

Vaikka opiskelijoiden yhteiselo sujuu sopuisasti, ei Toni Karingosta ainakaan tunnu siltä, että kotiin tulisi.

– Tämä on sama asia kuin jatkaisi koululla hengailua, kun puolituntemattomien ihmisten kanssa pyöritään. Mutta on sitä pahemmissakin paikoissa reilu kolme viikkoa elämästään tullut vietettyä.

Toni Karinko tietokone sylissään
Saunatilassa olisi pari pöytää, mutta Toni Karinko tekee opiskelujaan sängyllään.Sirkka Haverinen / Yle

Kaikille asunto

Vielä toissaviikolla Lappeenrannassa oli 130 opiskelijaa ilman omaa asuntoa. Nyt enää noin 50. Kaikille opiskelijoille asunto järjestyy lähiviikkojen aikana.

– Yliopisto alkaa 27.8. ja vuokrasopimukset alkavat yleensä vasta syyskuun alussa, niin siksi ensimmäisellä opiskeluviikolla on pieni piikki tilapäismajoituksessa, kertoo Lappeenrannan teknillisen yliopiston ylioppilaskunnan pääsihteeri Antti Ilmavirta.

Opiskelija-asuntosäätiö tekee vuokrasopimukset niin, että ne päättyvät aina kuukauden viimeinen päivä. Lokakuun alusta vapautuu jälleen uusia asuntoja, ja tilapäismajoituksesta päästään pikku hiljaa eroon.

Opiskelijat maksavat asumisestaan tilapäismajoituksessa viisi euroa vuorokaudessa.

Lappeenrannassakin opiskelija-asuntoja on remontoitu soluasunnoista ja yksiöiksi. Osassa asuntoja tällainen muutos on parhaillaan menossa. Soluasunnot kuitenkin kelpaavat opiskelijoille edelleen.

– On se soluasunto parempi kuin ei asuntoa ollenkaan, sanoo Ilmavirta.

Parvekkeelta avautuu näkymä Saimaalle.
Kerrostalon ylimmän kerroksen saunatilasta avautuu näkymä Saimaalle.Sirkka Haverinen / Yle