1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. rakennukset

Kyminlinnan komendantin talo on myyty – ostaja suunnittelee sinne ravintolaa

Hirsirunkoinen komendantin talo rakennettiin yli 100 vuotta sitten venäläiselle varuskunnalle.

rakennukset
Komendantin talo
Yksikerroksinen hirsirakennus on rakennettu vuonna 1879.Sakari Saksa / Yle

Historialliseen Kyminlinnaan kuuluva komendantin talo Kotkassa on myyty.

Valtio myi kiinteistön kotkalaisen Kare Kupiaisen omistamalle Vilaka-yhtiölle. Kiinteistö myytiin huutokaupalla, jossa Vilaka Oy jätti korkeimman tarjouksen. Rakennus tontteineen myytiin 165 000 euron kauppahintaan.

Senaatti-kiinteistöjen mukaan paikalle suunnitellaan ravintolatoimintaa. Tilat myös entisöidään.

Komendantin talo on yksikerroksinen, hirsirunkoinen rakennus, joka valmistui vuonna 1879 venäläiselle varuskunnalle.

Kohteen historiallinen luonne on säilynyt ulkoasussa, huonejaossa ja pihapiirissä. Varuskuntakerhon jälkeen rakennuksessa on viimeksi toiminut kesäravintola.

Ilmakuva Kyminlinnan komendantintalosta Kymijoen varressa metsittyneen maiseman ympäröimänä.
Komendantin talo sijaitsee Kyminlinnan muurien ulkopuolella, linnoituksen ja Kymijoen välissä.Senaatti-kiinteistöt, Tuomas Uusheimo

Komendantin talo sijaitsee 1,4 hehtaarin suuruisella tontilla Telakkarannassa Kymijoen rannassa. Se sijaitsee varsinaisen Kyminlinnan muurien ulkopuolella.

Senaatti-kiinteistöt yritti keväällä myydä muitakin vanhoja sotilasrakennuksia Kyminlinnasta. Kaupattavaan kokonaisuuteen kuului puolustusvoimien käytössä olleita rakennuksia komendantintalo mukaan lukien. Kukaan ei halunnut ostaa rakennuksia, mutta komendantin talo yksinään herätti kiinnostusta jo tuolloin. Se päätettiin pistää erikseen myyntiin maaliskuussa.

Kyminlinnan linnoitukselle on haluttu löytää uusi käyttötarkoitus. Myttyyn menneen myyntiyrityksen jälkeen asiassa palattiin lähtöruutuun.

Museovirasto, Kotkan kaupunki, linnoituksen omistava valtion Senaatti-kiinteistöt ja Metsähallitus pohtivat keskenään, mikä alueen tulevaisuus voisi olla. Ympäristöministeriö ja Museovirasto ovat edellyttäneet alueen kehittämistä yhtenä kokonaisuutena.

Lue seuraavaksi