Viikonlopusta tulossa poikkeuksellisen lämmin – Perjantaina idässä salamoi lähes 2 000 kertaa

Syyskuun ensimmäinen viikko on ollut kahdesta neljään astetta tavanomaista lämpimämpi, sanoo Ylen meteorologi Kerttu Kotakorpi.

sää
Maisema Sulkavan Linnavuorelta.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kesäinen sää jatkuu, ja viikonlopusta on tulossa harvinaisen lämmin. Ylen meteorologin Kerttu Kotakorven mukaan lämpötilat kohosivat perjantaina Turussa lähes 25 asteeseen.

Maan lounaisosa on myös lauantaina todennäköisesti Suomen lämpimin kolkka, ja lauantaina lämpötila voi kohota auringon paistaessa lähelle 25:tä astetta. Sunnuntaina lämpötilat ovat suuressa osassa maata 20 asteen molemmin puolin.

– Maan etelä- ja keskiosassa on yleisesti 15–20 astetta, ja pohjoisessa lämpötilat ovat 15 asteen molemmin puolin, summaa Kotakorpi viikonlopun säätä.

Hänen mukaansa viikonlopun lämpötilat ovat viisi astetta tavanomaista lämpimämpiä. Syyskuun alku on ollut tähän asti kuiva ja 2–4 astetta tavanomaista lämpimämpi, Kotakorpi sanoo.

– Voi sanoa, että sää on viikonloppuna ajankohtaan nähden harvinaisen, jopa poikkeuksellisen lämmin.

Suuria sateita ei ole viikonloppuna luvassa. Sadekuuroja voi tulla lähinnä idässä tai lännessä. Ukkoset ovat mahdollisia lauantaina idässä.

salama taivaalla

Tänään perjantaina taivaalla on nähty harvinainen näytelmä, sillä maan kaakkoisosan yli liikkuu voimakas ukkosrykelmä.

Salamoita on syntynyt iltapäivän aikana vajaat 1 700, mikä on harvinaista syyskuussa. Salamoiden määrä voi vielä päivän aikana kasvaa, kun ukkoset siirtyvät pohjoisemmaksi.

Ilmatieteen laitos antoi perjantaina myös sadevaroituksen (siirryt toiseen palveluun) maan itäosaan. Varoituksen mukaan vettä voi sataa tunnissa rankasti, yli 20 millimetriä tunnissa.

Kotakorven mukaan ensi viikolla lämpötilat laskevat ja ovat lähempänä tavanomaisia syyskuun lukemia. Lännestä lähestyy Suomea kohti matalapaine, joka tuo mukanaan sateita.