Hyppää sisältöön

Tässä ei pitäisi olla mitään ongelmaa, sanoo Seta: Itäkeskuksen uimahallissa avataan kaikille avoin unisex-pukuhuone eikä se jää ainoaksi

Me toivotamme kaikki tervetulleeksi, toteaa helsinkiläisen Itäkeskuksen uimahallin tiimiesimies.

Itäkeskuksen uimahallissa avataan kaikille avoin unisex-pukuhuone. Kuva: Pixabay

Itäkeskuksen uimahalliin Helsingissä avataan tästä syksystä lähtien kaikille avoin unisex-pukuhuone. Helsingin kaupunki kertoi asiasta perjantaina tiedotteessaan.

Unisex-pukuhuoneessa voivat kaupungin mukaan halutessaan pukeutua ja käydä suihkussa muun muassa sukupuolivähemmistöihin kuuluvat, vauvaperheet sekä liikuntarajoitteiset asiakkaat. Huoneessa on kahdeksan pukukoppia ja noin 40 kaappia, ja sinne voi pyytää avaimen uimahallin kassalta.

Pukuhuone on ollut tähän asti ensi sijassa perheiden käytössä, Itäkeskuksen uimahallin tiimiesimies Oleg Jauhonen kertoo Ylelle. Nyt halli halusi kuitenkin ilmaista julkisesti, että sinne ovat tervetulleita kaikki asiakkaat.

Idea huoneen nimeämisestä juuri unisex-pukuhuoneeksi tuli henkilökunnalle järjestetyltä koulutuspäivältä, Jauhonen sanoo. Siellä oli luento muun muassa vähemmistöasiakkaiden huomiomisesta.

– Se avasi silmiä, Jauhonen sanoo.

– Suomessa on erittäin paljon vähemmistöihin kuuluvia ihmisiä, ja hekin haluaisivat käyttää näitä palveluja, mutta kynnys voi olla iso.

Jauhonen toivoo uudelleen nimetyn pukuhuoneen madaltavan tätä kynnystä. Hän myös uskoo unisex-pukuhuoneelle olevan tarvetta.

– Varmasti on nyt helpompi tulla, kun toivotamme kaikki tervetulleeksi ja luomme hyvät mahdollisuudet uimahallin käyttöön.

Itäkeskuksen uimahalli. Kuva: Merja Huovinen / Helsingin kaupunki

"Vähemmistöön kuuluvat ovat kohdanneet rankkaa häirintää"

Yhdenvertaisuutta ajava ihmisoikeusjärjestö Seta on hyvillään Itäkeskuksen uimahallin avauksesta.

– Sukupuolivähemmistöön kuuluvat asiakkaat ovat kohdanneet rankkojakin häirintätapauksia liikuntapaikoissa, ja tästä syystä liikuntapalvelut eivät ole monelle saavutettavia, sanoo palveluohjaaja Miska Salakka Setan transtukipisteeltä Helsingin kaupungin tiedotteessa.

– Esimerkiksi sukupuoltaan korjaavan ihmisen liikuntaharrastus voi olla pitkään katkolla muiden asiakkaiden uhkaavan käytöksen takia, hän jatkaa.

Valtakunnallisen Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo sanoo Ylelle, että sukupuolitetut tilat kuten juuri pukuhuoneet ovat usein vaikeita ja turvattomia sukupuolivähemmistöön kuuluville.

– Ne perustuvat meillä siihen ajatukseen, että on vain kaksi sukupuolta, kun taas monen ihmisen kokemus on jotain muuta, Tarjamo toteaa.

– On hyvä, että myös urheilutiloissa pyritään huomiomaan sitä todellisuutta, mikä on olemassa, eikä yritetä väkisin ängetä kaikkia samoihin muotteihin.

Setan pääsihteeri Kerttu Tarjamo. Kuva: Yle

Jauhosen tavoin myös Tarjamo uskoo, että unisex-pukuhuone madaltaa sukupuolivähemmistöjen kynnystä lähteä liikkumaan ja urheilemaan.

– Maailmalla ei ole mitenkään poikkeuksellista, että pukutilat ovat yhteiset. Niissä on vain enemmän erillisiä yksityisiä tiloja esimerkiksi vaatteiden vaihtoon. Tämän ei pitäisi olla mitenkään ongelmallista.

Hän kiittää Helsingin kaupunkia ja Itäkeskuksen uimahallia etenkin siitä, että tasa-arvon edistäminen ei ole jäänyt vain ajatukseksi vaan sen eteen on tehty jotain konkreettista.

Helsinki: Unisex-pukuhuoneille on yhä enemmän kysyntää

Kaupungin tiedotteen mukaan uimahallin työntekijöille on annettu koulutusta sukupuolivähemmistöön kuuluvien asiakkaiden kohtaamisesta, esimerkiksi siitä, miten työntekijät voivat puuttua häirintätapauksiin.

Oleg Jauhonen toivoo, että Itäkeskuksen esimerkki kannustaa muitakin uimahalleja vastaavaan käytäntöön.

Helsingissä ainakin Jätkäsaaren tulevaan Bunkkerin uimahalliin on suunniteltu samantapaisia ratkaisuja kuin Itäkeskuksessa, kertoo kaupungin liikuntapaikkapäällikkö Petteri Huurre Ylelle.

– Tällaisille ratkaisuille on kysyntää kasvavissa määrin. Toteutus varsinkin vanhoissa kiinteistöissä voi kuitenkin olla hankalaa, koska tilat ovat rajalliset, hän sanoo.

– Varmasti tulevissa peruskorjauksissa tämäkin aspekti otetaan huomioon.

Korjaus 16. lokakuuta 2018 kello 16.46: Kaupungin tiedotteen mukaan uimahallin työntekijöille koulutusta olisi antanut Seta. Tosiasiassa koulutusta antoi kuitenkin Trasek-yhdistys.

.
.