Sisäministeriön turvallisuusstrategin ykkösohjeet nuorille: Älä niele valeuutisia ja pidä kaverista huolta

Syrjäytyminen on yksi suurimmista turvallisuusuhistamme. Nuoret ovat avainasemassa turvallisemman tulevaisuuden rakentamisessa.

turvallisuuden edistäminen
Tuntematon nainen kuvattuna selkäpuolelta istuu ikkunan takana penkillä.
Paras keino torjua syrjäytymistä on huolehtia oman yhteisön jäsenistä.Mikko Suhonen / Yle

Mitä teet ensimmäisenä, kun kaverin nilkka nyrjähtää? Millainen on hyvä salasana? Entä kenen vastuulla on huolehtia yhteiskunnan kokonaisturvallisuudesta?

Muun muassa tällaisiin kysymyksiin haettiin vastauksia yläkouluikäisille suunnatussa turvallistaitokilpailussa, joka huipentui perjantaina Lahdessa kokonaisturvallisuusmessujen yhteydessä järjestetyssä finaalissa.

Kolmasosa kilpailun alkukarsintana toimineeseen nettikyselyyn vastanneista nuorista vastasi viimeisenä mainittuun kokonaisturvallisuutta koskevaan kysymykseen väärin. Nuoret uskoivat, että kokonaisturvallisuudesta vastaavat yksin viranomaiset. Oikea vastaus on, että vastuu on kaikkien yhteiskunnan jäsenten.

Noin kaksi kolmasosaa kaikesta väkivallasta kohdistuu noin 10 prosenttiin väestöstä.

Ari Evwaraye

Kilpailuidean isän, kokonaisturvallisuuden tietotaito-ohjelman johtaja Olli Patjan missio on korjata väärinymmärrys.

– Kokonaisturvallisuus lähtee siitä, että ihminen ymmärtää, miten hänen toimintansa vaikuttaa häneen itseensä ja ympäristöönsä. Ja että ihminen välittää niistä vaikutuksista, Patja sanoo.

Avainasemassa syrjäytymisen ehkäisy

Sisäministeriön mukaan yksi suurimmista turvallisuusuhista on syrjäytyminen.

– On kuitenkin tärkeää muistaa, että syrjäytyminen ei aina johda esimerkiksi rikollisuuteen, vaan syrjäytyminen on turvallisuusuhka erityisesti niille syrjäytyneille itselleen, huomauttaa strategiapäällikkö Ari Evwaraye sisäministeriöstä.

Tämä näkyy esimerkiksi väkivaltatilastoissa.

– Noin kaksi kolmasosaa kaikesta väkivallasta kohdistuu noin 10 prosenttiin väestöstä, Evwaraye sanoo.

Olli Patjan luotsaama kokonaisturvallisuuden tietotaito-ohjelma tähtääkin suurilta osin syrjäytymisen ehkäisyyn.

– Meidän on tarkoitus ohjata nuoria harrastamaan, johonkin ammattimaisesti ohjattuun toimintaan. Johonkin, jossa opitaan toimimaan ryhmässä ja ymmärtämään ja hyväksymään erilaisuutta, Patja kertoo.

Kaksi tyttöä viestittelee puhelimella.
Nuoret taitavat salasanat, mutta medialukutaitoa ei voi koskaan kehittää liikaa.Tommi Parkkinen / Yle

Entäpä kyberturvallisuus?

Yksi osa-alue, jonka hallitsemisesta Patja nuoria kiittelee, on turvallisuustaidot verkossa. Valtaosa nuorista esimerkiksi tiesi, miten hyvä salasana muodostetaan.

Verkottuneessa maailmassa on tosin muitakin uhkia kuin omien tietojen joutuminen vääriin käsiin. Valheellisen tiedon levittäminen ja sen avulla vastakkainasettelun lietsominen on sisäministeriön mukaan sekin turvallisuuttamme uhkaava muutosvoima.

– Ihan keskeisimpiä asioita, mitä nuoret voivat tehdä turvallisuuden edistämiseksi, on oman medialukutaidon kehittäminen, Ari Evwaraye sanoo.

Heikko medialukutaito kietoutuu syrjäytymisen kanssa samaan ongelmavyyhtiin. Evwarayen mukaan Suomessa vastustuskyky disinformaatiolle on yleisesti ottaen hyvä, mutta toiset ovat sille alttiimpia kuin toiset.

– Luottamus kanssaihmisiin ja viranomaisiin on tässäkin suhteessa tärkeää, hän sanoo.

Pidä kaverista huolta

Paras tapa ehkäistä syrjäytymistä on Evwarayen mukaan pitää oman katsoa oman yhteisön jäsenten perään.

– On aika laajasti maailmalla todettu, että turvallisuuden ytimessä on kuuluminen johonkin yhteisöön, hän sanoo.

– Eli aika vanha, mutta edelleen kurantti neuvo on, että pidä kaverista huolta.

Tämän neuvon ovat sisäistäneet heinolalaiset ysiluokkalaiset Hanna Lindqvist, Juulia Suntiola ja Vilja Lietzén, jotka selvittivät tiensä turvallisuuskilpailun finaaliin.

– Jos mun kaveri on vaikka kipeenä eikä pääse kouluun, niin laitan viestillä läksyt ja kysyn, miten menee, Lietzén kertoo esimerkinä.

Mutta miten sen alussa mainitun nyrjähtäneen nilkan kanssa pitäisi oikeaoppisesti toimia? Olli Patja kertoo, että vanha kolmen K:n sääntö, eli kylmä, koho ja kompressio pätee edelleen, mutta järjestys on muuttunut.

– Ensin kompressio, kuuluu oikea vastaus.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus