1. yle.fi
  2. Uutiset

Ruoveden taiteilijahuvilat inspiroivat nykytaiteilijaa – 70-vuotias Metsämökki on viikonloppuna auki myös yleisölle

Akseli Gallen-Kallelan lisäksi Ruovedellä ovat työskennelleet muun muassa Ellen Thesleff ja Alice Kaira. Katso videolta, millaisessa maisemassa Kaira loi taidettaan.

Ruovesi
Ruovesi on tärkeä alue Pirkanmaan kuvataidehistorian kartalla
Ruovesi on tärkeä alue Pirkanmaan kuvataidehistorian kartalla

Ruovedellä on iso merkitys Pirkanmaan ja koko Suomen kuvataiteen historialle.

Useat taiteilijat ovat hakeneet inspiraatiota Ruoveden maisemista. Alueelle on rakennettu useita ateljeehuviloita – niistä kuuluisin on Akseli Gallen-Kallelan erämaa-ateljee Kalela. Myös Ellen Thesleff maalasi Ruovedellä rakkaita maisemiaan.

Nykytaiteilija Tiina Lamminen osti Alice Kairan Metsämökin viisi vuotta sitten. Ympäristö inspiroi taiteilijaa.

– Täällä tulee jatkuvasti vastaan asioita, joihin voi peilata ja jotka tuottavat uusia näkökulmia. Koko ajan löytyy uutta tietoa siitä, keitä täällä on työskennellyt ja miksi, Lamminen kertoo.

– Eri aikoina tänne tulleet taiteilijat ovat luoneet kokonaistarinaa uudestaan. Se moninaisuus ja jatkumo on minun mielestäni merkityksellistä.

Vuonna 1913 syntynyt Alice Kaira oli suomalaisen naivismin merkittävimpiä taiteilijoita. Hänen rakennuttamansa Metsämökki valmistui Ruovedelle vuonna 1947. Kaira halusi päästä pois Helsingistä kirpeän avioeroprosessin vuoksi.

Nykyään Metsämökki on Tiina Lammisen ateljee. Tänä viikonloppuna se on ensimmäistä kertaa avoinna yleisölle. Esillä on viiden taiteilijan teoksia.

Tiina Lammisen Metsämökki on avoinna lauantaina 8.9. ja sunnuntaina 9.9. kello 11-17 Ruovedellä osoitteessa Tuuhoskyläntie 653.

Lue seuraavaksi