1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Jyväskylä

Keskustan rivit menevät uusiksi Keski-Suomessa — eduskunnan jättävä Pekkarinen ei avaa vielä jatkosuunnitelmiaan

Tutkijan mukaan Pekkarisen poisjääminen eduskuntavaaleista voi aiheuttaa päänvaivaa puolueen sisällä. Puolueiden välisiin asetelmiin se todennäköisesti vaikuttaa vähemmän.

Mauri Pekkarinen tiedotustilaisuudessa Helsingissä perjantaina. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Keskustan pitkäaikainen kansanedustaja ja eduskunnan varapuhemies Mauri Pekkarinen ei enää asetu ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleissa.

Jyväskylässä asuva Pekkarinen on toiminut kansanedustajana lähes neljäkymmentä vuotta ja ollut Keski-Suomen näkyvimpiä kansanedustajia. Arvailut Pekkarisen jatkosuunitelmista käynnistyivät heti ilmoituksen jälkeen. Aikeensa esimerkiksi eurovaaleihin lähtemisestä Pekkarinen aikoo kertoa vasta myöhemmin.

– En tarkkaa päivää sano, Pekkarinen toteaa.

Keski-Suomessa Pekkarisen luopuminen aiheuttaa päänvaivaa puolueen sisällä.

– Kyllähän keskustalla on suuri harkinnan paikka: minkälaisia tulevaisuuden nuoria poliitikkoja nostetaan esille, että voidaan tulevaisuudessa täyttää se Pekkarisen täyttämä aukko, arvioi valtio-opin tutkija Kari Kulovaara Jyväskylän yliopistosta.

Kulovaaran mukaan Pekkarisen peliliike vaikuttaa vähemmän puolueiden välisiin asetelmiin ennen eduskuntavaaleja.

– Meillä on ollut aika lukkiutuneet valta-asetelmat näiden suurimpien puolueiden välillä Keski-Suomessa jo pidemmän aikaa. En usko, että yksittäisen ihmisen poissiirtyminen itsestään muuttaisi kovin radikaalisti näitä puolueiden välisiä valta-asetelmia.

Tutkijalle Pekkarisen luopumispäätös ei ollut yllätys. Ilmapiiri polittisessa keskustelussa on muuttunut merkittävästi, mikä näkyy Kulovaaran arvion mukaan Pekkarisen luopumispäätöksen taustalla.

– Politiikka on viihteellistynyt, ja eduskunnankin keskeisenä ilmapiirinä on se, että pyritään jotenkin tahallisestikin ymmärtämään väärin tietyt kommentit. Varsinkin tämmöisiä vanhempia poliitikkoja, joita juuri Pekkarinenkin edustaa, se saattaa turhautta. Tämmöinen uuspoliittinen aika ei aina suosi perinteisiä poliitikkoja, Kulovaara luonnehtii.

Pekkarinen sai viime eduskuntavaaleissa runsaat 9000 ääntä ja oli Keski-Suomen vaalipiirissä kolmanneksi eniten ääniä saanut kansanedustaja. Pekkarista enemmän ääniä saivat vain keskustan Anne Kalmari ja SDP:n Lauri Ihalainen, runsaat 10 000 ääntä kumpikin.