Syyriaa tukevat maat pohtivat sodan jatkoa: suurhyökkäys vai tulitauko?

Iranin, Turkin ja Venäjän johtajat antoivat yhteislausunnon terroristijärjestöjen nujertamisesta, mutta ne ovat erimielisiä Syyrian sisällissodan lopettamisesta.

Syyria
Venäjän presidentti Vladimir Putin, Iranin presidentti Hassan Rouhani ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Teheranissa 7. syyskuuta.
Venäjän presidentti Vladimir Putin, Iranin presidentti Hassan Rouhani ja Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan Teheranissa 7. syyskuuta.Mikhail Metzel / AOP

Iran, Turkki ja Venäjä ilmoittavat tekevänsä yhteistyötä Syyriassa toimivien terroristijärjestöjen Isisin ja Al-Nusran tuhoamiseksi.

Valtiot sanovat Teheranissa antamassaan lausunnossa, että Syyrian sotaa ei pidä ratkaista sotilaallisesti vaan neuvotteluteitse.

Iranin, Turkin ja Venäjän johtomiehet kokoontuivat perjantaina Iranin pääkaupunkiin pohtimaan, miten Syyrian viimeisen kapinallisten hallussa olevan alueen, Idlibin suhteen pitäisi toimia.

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan esitti, että Idlibiin olisi saatava aikaan tulitauko ja alueelle tehdyt ilmaiskut olisi lopetettava.

Erdogan perusteli ehdotustaan sillä, että Idlibissä on kolme miljoonaa ihmistä, jotka pyrkisivät Turkkiin, jos suurhyökkäys alkaisi. Turkilla ei ole mahdollisuuksia ottaa vastaan enempää sotapakolaisia, Erdogan sanoi. Hän uskoi, että hyökkäys merkitsisi verilöylyä.

Putin vastusti tulitaukoa

Iranin presidentti Hassan Rouhani oli toista mieltä. Hänen mielestään taistelun pitäisi jatkua, kunnes kaikki ääriliikkeet olisi poistettu.

Rouhani painotti erityisesti, että Yhdysvaltain joukot on vedettävä pois Syyriasta. Yhdysvalloilla on ollut pienehkö osasto Syyrian sisällä. Osaston päätehtävä on ollut kouluttaa maltillisia kapinallisjoukkoja.

Venäjän presidentti Vladimir Putin ilmoitti vastustavansa tulitaukoajatusta. Hän muistutti, että Idlibissä valtaa pitävät kapinallisjoukot on luokiteltu terroristeiksi, eivätkä ne ole mukana Syyrian rauhanneuvotteluissa.

Hänen mielestään tärkein tavoite on nyt poistaa kaikki terroristit Syyriasta. Tätä tavoitetta ei voi estää sen perusteella, että alueella on myös paljon siviilejä, Putin linjasi.

De-eskalaatioalueet keskusteluissa

Putin peräänkuulutti parempaa yhteistyötä Syyriassa olevien Venäjän erikoisjoukkojen sekä Syyrian ja Iranin sotilaiden kesken. Hän oli myös vakuuttunut, että Idlibiin on tuotu kemiallisia aseita, joita voidaan käyttää provokaationa ja tämän jälkeen syyttää Syyriaa niiden käytöstä.

Johtajakolmikko on Putinin mukaan valmistellut Idlibin de-eskalaatioalueen "vaiheittaista vakauttamista". Tämä antaisi rauhaan halukkaille ryhmille mahdollisuuden dialogiin, Putin kertoi.

De-eskalaatioalueilla on Syyriassa tarkoitettu alueita, joille on tulitaukosopimusten mukaisesti siirretty kapinallisia ja heidän perheitään, kun Syyrian armeija on vallannut kapinallisten hallussa olleita alueita.

YK:n turvallisuusneuvosto kokoontuu perjantaina illalla käsittelemään Idlibin tilannetta.

Lue lisää:

Venäjä jatkoi Syyrian Idlibin pommittamista – iskujen uskotaan olevan alkusoittoa suurhyökkäykselle

Lähteet: AFP, Reuters, AP