1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raviurheilu

Ravikilpailujen sääntöjä muutettiin ravihevosen kuolemaan johtaneiden tapahtumien vuoksi – syyttäjä jätti syyttämättä

Viime vuoden tammikuussa Oulussa viisivuotias suomenhevonen loukkasi jalkansa pahoin kisassa ja hevonen jouduttiin lopettamaan heti kisan jälkeen. Poliisi epäili hevosen ammattiohjastajaa eläinsuojelurikoksesta. Myös kilpailueläinlääkäriä sekä kahta tuomariston jäsentä epäiltiin eläinsuojelurikkomuksesta.

Raviurheilu
Ravihevosia kaarteessa.
AOP

Viime vuoden tammikuussa viisivuotias suomenhevonen loukkasi jalkansa pahoin kisassa ja hevonen jouduttiin lopettamaan heti kisan jälkeen Oulussa.

Poliisi epäili hevosen ammattiohjastajaa eläinsuojelurikoksesta, koska poliisin mukaan hänen olisi pitänyt ammattitaidollaan ja kokemuksellaan havaita hevosen tila ja keskeyttää kisa. Kilpailueläinlääkäriä sekä kahta tuomariston jäsentä epäiltiin eläinsuojelurikkomuksesta.

Ravikilpailujen sääntöjä muutettiin pian tapahtuman jälkeen.

Helmikuussa 2017 muuttuneiden sääntöjen mukaan ohjastaja on velvollinen keskeyttämään kilpailun, mikäli hevossa on vahingoittumisen merkkejä tai se on selvästi väsynyt, kommentoi Hippoksen asiantuntijaeläinlääkäri Reija Junkkari sähköpostitse.

Hevosen epäiltiin joutuneen eläinsuojelulain tarkoittamalla tavalla kilpailussa alttiiksi kivulle, tuskalle ja kohtuuttomalle rasitukselle.

Kesällä 2018 syyttäjä päätti jättää syytteet nostamatta. Syyttäjän mukaan ohjastajan ja tuomariston jäsenien oli mahdotonta havaita hevosen vamman vakavuutta kisan aikana. Evira tutki kilpailueläinlääkärin toiminnan eikä löytänyt siitä huomautettavaa.

Lue lisää:

Loukkaantunut hevonen ohjastettiin maaliin, lopetettiin kilpailun jälkeen – Oulun raveissa epäillään eläinsuojelurikosta