1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Syyria

Foreign Policy: Israel aseistanut ja rahoittanut Syyrian kapinallisia

Israel on yrittänyt estää Iranin armeijan ja Isis-terroristien pääsyn rajoilleen.

Syyria
Israelin sotilaita ja panssarivaunuja Golanin kukkuloilla.
Israelin sotilaita ja panssarivaunuja Golanin kukkuloilla.Atef Safadi / EPA

Israel on salaa aseistanut, auttanut tuli-iskuilla ja rahoittanut noin 12:ta syyrialaista kapinallisryhmää, kertoo Foreign Policy -lehti (siirryt toiseen palveluun).

Israelin tavoitteena on ollut estää Syyrian armeijaa tukevia iranilaisjoukkoja sekä Isis-terroristijärjestöä pääsemästä Israelin rajoille.

Tuki alkoi jo Syyrian sisällissodan alkuvaiheessa vuonna 2013. Aluksi kapinallisille toimitettiin amerikkalaisvalmisteisia M16-rynnäkkökivääreitä. Sittemmin kapinalliset saivat myös konekivääreitä, kranaatinheittimiä ja kuljetuskalustoa.

Myöhemmin Israel toimitti Syyriaan aseita, jotka oli takavarikoitu Iranin lähettämästä aselastista, joka oli tarkoitettu Libanonin Hizbollah-järjestölle. Näin Israel peitti aseiden alkuperän.

Lehden mukaan Israelin Syyriaan toimittamien aseiden määrä oli vaatimaton verrattuna Qatarin, Saudi-Arabian, Turkin ja Yhdysvaltain toimittamiin määriin. Avun määrä tosin kasvoi merkittävästi viime vuonna, kun kapinalliset alkoivat jäädä tappiolle.

Israel auttoi Syyrian kapinallisia muillakin tavoin, Foreign Policy kertoo. Israelin ilmavoimat teki iskuja Iranin asekuljetuksia ja myöhemmin myös Iranin joukkojen tukikohtia vastaan vastaan.

Isis tärkein maali

Isis-taistelijoita vastaan Israel käytti vieläkin enemmän voimaa. Isisin johtajiin, tukikohtiin ja ajoneuvoihin kohdistettiin lennokki- ja ohjusiskuja.

Syyrian hallituksen joukkoja vastaan Israel ei kohdistanut iskuja.

Israelin armeija piti yhteyttä kapinallisten johtajiin ja heitä tavattiin Israelin miehittämällä Golanilla. Tätä kautta aseetkin siirtyivät Syyrian puolelle.

Lehden mukaan Israel antoi myös rahallista apua kapinallisille. Taistelijoille maksettiin kuukausipalkkaa 75 dollaria kuukaudessa.

Lisäksi Israeliin siirrettiin hoidettaviksi haavoittuneita taistelijoita.

Kapinalliset jäivät tappiolle

Israelin asetoimitukset eivät riittäneet, jotta kapinalliset olisivat voineet tasaveroisesti taistella Syyrian, Venäjän ja Iranin vahvoja asevoimia vastaan.

Apu oli sodan aikana ollut sen verran laajaa, että kapinalliset olivat olettaneet Israelin estävän Syyrian armeijaa valtaamasta maan eteläisiä osia. Näin ei kuitenkaan käynyt. Kapinalliset tunsivat itsensä petetyiksi.

Foreign Policy -lehden mukaan Israelin antama apu kuvaa Syyrian sodan muuttumista. Länsimaiden tukemat voimat ovat jääneet tappiolle ja voimatasapaino siirtynyt Syyrian hallituksen tukijoiden puolelle.

Heinäkuussa Israel teki Venäjän kanssa sopimuksen, jonka mukaan Syyrian armeija saa palata Golanin alueen naapuriin, mutta Venäjä pitää Iranin tukemat joukot 80 kilometrin päässä Israelista tai sen hallitsemista alueista.

Hämmentävä muutos Lähi-idässä: Venäjä käskee Iranin vetäytyä Syyriassa, Israelin pyynnöstä?

Lehti on haastatellut uutistaan varten yli 20:tä kapinallisjärjestöjen johtajaa.

Lue lisää:

Syyriaa tukevat maat pohtivat sodan jatkoa: suurhyökkäys vai tulitauko?

Sputnik: Russian Special Envoy for Syria: Moscow Acts Openly on Syrian Settlement (siirryt toiseen palveluun)

Jerusalem Post: Intelligence Report: Israel needs Trump and Putin in Syria (siirryt toiseen palveluun)

Uutista täsmennetty 20.9. klo 10.50. Artikkelin lopussa ollut muotoilu "iranilaiset joukot" muutettu muotoon "Iranin tukemat joukot".

Lue seuraavaksi