Turun kaupunginteatteri räppää lähiöunelmista – musikaalin nähneet vakkelaisnuoret ihmettelevät hinkua pois Varissuolta: "Miksi pitäisi lähteä?"

Turkulaisesta Varissuon lähiöstä kertovassa musikaalissa pohditaan elämän valintoja muun muassa Palefacen sanoituksin. Turku-trilogian viimeinen osa sai ensi-iltansa perjantaina.

musikaalit
Varissuo-musikaali.
Varissuo-musikaali.Ari Welling / Yle

– Voit lähtee, mutta lähiö poistu ei.

Toistakymmentä näyttelijää laulaa lähiölaulua ja osoittaa sormella Turun kaupunginteatterin lavalle lyyhistynyttä naista. Mieli tekisi pois lähiöstä.

Varissuo-musikaali.
Varissuo-musikaali.Ari Welling / Yle

Ongelmalähiön maineen saanut Varissuo toimii taustana Mikko Koukin ohjaamassa ja Satu Rasilan sekä räppäri Palefacen kirjoittamassa urbaanissa musikaalissa. Varissuo on todellisuudessa 70-luvulla perustettu lähiö, jossa asuu noin 9 000 ihmistä ja yli 40 eri kansallisuutta.

Esityksessä kerrotaan neljä erillistä tarinaa lähiössä asuvista perheistä. Keskiössä ovat elämän valinnat.

Varissuolaiset Tiitu Peltola, Emma Moxham, Minna Rantanen ja Raid Amiri
Yle kutsui varissuolaiset Tiitu Peltolan, Emma Moxhamin, Minna Rantasen ja Raid Amirin koeyleisöksi musikaaliin.Ari Welling / Yle

Yle kutsui neljä varissuolaista lukiolaista katsomaan Varissuo-musikaalia (siirryt toiseen palveluun) ja kertomaan, miten hyvin "Vakke" on saatu mallinnettua esitykseen. Turun normaalikoulun Minna Rantanen, Emma Moxham, Raid Amiri ja Tiitu Peltola kyllä tunnistivat lähiönsä, mutta heidän mielestään hinku pois Varissuolta ei ole todellisuudessa niin suurta kuin näytelmässä.

– Ainakin minä olen aika iloinen siellä. En näe mitään syytä, miksi pitäisi lähteä pois, pohtii Amiri.

Vakke on erilainen vakkelaisten silmin

Musikaali on ladattu särkyneillä unelmilla: nuoren naisen musiikkiura ei toteudukaan, toisen äiti olisi halunnut toteuttaa omat unelmansa poikansa kautta.

Varissuo-musikaali.
Varissuo-musikaali.Ari Welling / Yle

Minna Rantasen mielestä musikaalissa on esillä aika kliseinen Varissuo. Lähiössä ei hänen mukaansa ole pelkästään yksinäisiä miehiä ja alkoholia. Emma Moxham on samaa mieltä: Varissuo ei ole niin huono paikka kuin mitä maineen tai tämän esityksen pohjalta näyttää.

– Voihanjoku ihan samalla tavalla haluta pois keskustastakin... tai Pääskyvuoresta. Hyvää kuitenkin on huumori ja eri kansalaisuuksien näyttäminen. Onhan Varissuo monikulttuurinen paikka. Hyvä, ettei sitä ole peitelty tai toisaalta tuotu liikaa esille, Moxham toteaa.

Tarinoita lähiöstä

Ohjaaja Mikko Kouki kertoo itse saaneensa kosketuksen Varissuon lähiöön siellä asuneen isänsä kautta. Hän asui itsekin Varissuolla 16-vuotiaana ollessaan kesätöissa Turussa.

Lähiöt ovat miehelle tuttuja myös Helsingistä ja Järvenpäästä. Koukia kiehtovat juuri modernit kaupunkitarinat.

– Musikaalin voi katsoa, vaikkei tietäisi tai tuntisi Varissuota. Tässä puhutaan ihmisistä ja tarinoista. Tämä voisi tapahtua missä tahansa muuallakin kuin Varissuolla.

Varissuo-musikaali päättää kaupunginteatterin Turku-trilogian. Kakola nähtiin 2012 ja Seili vuonna 2014. Nähdäänkö vastaavia Turkuun liittyviä musikaaleja vielä lisää? Siihen ei Turun kaupunginteatterin taiteellinen johtaja vielä tässä vaiheessa osaa vastata.

Varissuo-musikaali.
Varissuo-musikaali.Ari Welling / Yle

– Olemme talona halunneet tehdä kotimaisia musikaaleja, joita moni ei tee. Minusta se on hienoa, arvokasta kulttuurityötä. Sitä varmaan jatkammekin.

Katu-uskottavaa musiikkia

Esityksessä nähdään eri musiikkityylejä, kuten hiphoppia, poppia, jopa iskelmää. Musiikkia ovat tehneet Jori Sjöroos, Jussi Vahvaselkä ja Tuomo Prättälä.

Varissuo-musikaali
Mika Kujala esittää karaokepubin iskelmäkuningasta.Turun kaupunginteatteri

Tekstin musikaalin on Satu Rasilan kanssa tehnyt Palefacena tunnettu räppäri Karri Miettinen. Palefacella on tietynlainen katu-uskottavuus, ja ohjaaja Mikko Koukin mielestä artisti on tehnyt työnsä hyvin.

– En tiedä hänen taustaansa, mutta hän haisee lähiöltä, Kouki veistelee.

En tiedä Palefacen taustaa, mutta hän haisee lähiöltä.

Mikko Kouki

Nuoret lukiolaiset Minna Rantanen, Emma Moxham, Raid Amiri ja Tiitu Peltola kiittelevät Palefacen lyriikoita. Peltola uskoo, että sekä nuoret että vanhemmat pystyvät samastumaan sanoihin.

– Tässä ei säästellä sanoissa, Rantanen toteaa.

Kaikki neljä nuorta vakkelaista olisivat valmiit suosittelemaan musikaalia kavereilleen.

– Herättää ainakin paljon ajatuksia, toteaa Tiitu Peltola.

Lue myös:

"Turun Varissuolla on pieni Kurdistan – ja se on kivaa!"