Ruokaperunan hinta nousee ensi talvena

Kuuman ja kuivan kesän perunasato vaihtelee suuresti lohkoittain ja lajeittain. Kuivuuden vuoksi osa perunoista on rupisia ja ne hajoavat helposti keitettäessä.

peruna
perunoita mullassa
Kesän kuivuus aiheuttaa perunanviljelijöille laatu- ja määrätappioita.Rasmus Olin / Yle

Ruokaperunan kuluttaja- ja tuottajahinnat nousevat ensi talvena, arvioi karijokelainen perunanviljelijä ja MTK:n perunaverkoston jäsen Timo Hautaviita. Hautaviita uskoo samoin käyvän myös juurikasveille ja vihanneksille. Euroopan perunamarkkinat vaikuttavat ruokaperunan hinnanmuodostukseen Suomessa.

– Sama kuumuus ja kuivuus on vaivannut muutakin Eurooppaa, joten perunan hinta nousee todennäköisesti koko Euroopassa, Timo Hautaviita toteaa.

Perunatilojen sadot vaihtelevat tänä vuonna suuresti.

– Pitkän, kuuman ja kuivan kesän vuoksi perunan laadussa ja määrissä on suuria lohko- ja lajikekohtaisia eroja. Hehtaarisadot voivat vaihdella jopa 20 000 kilosta 50 000 kiloon. Yleensä ammattiviljelijät saavat keskimäärin 30 000–40 000 kilon hehtaarisatoja, Hautaviita jatkaa.

Rupisia ja helposti hajoavia

Kuivan kesän vuoksi ruokaperunoissa on rupea, mikä aiheuttaa tuottajille talven mittaan hävikkiä.

– Kuivan kesän peruna myös hajoaa helposti keitettäessä, koska sen kuiva-ainepitoisuudet ovat nyt korkeita, Timo Hautaviita harmittelee.

Ruokaperunan nosto varastoon alkaa tällä viikolla perunan päätuotantoalueella Suupohjassa. Kesäperunan nostokausi on jo ohi ja varastoperunan nosto kiihtyy loppuviikosta.

Perunan viljely on keskittynyt Suomessa läntiselle rannikkoalueelle. Suomen varastoruokaperunasta puolet viljellään Suupohjassa.

Tärkkelysperunasta lähes puolet tulee Etelä-Pohjanmaalta ja toiset puolet Satakunnasta. Etelä-Pohjanmaalla tärkkelysperunaa viljellään maakunnan pohjoisosissa, Kauhavan seudulla ja Järviseudulla.