1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kosovo

Serbian ja Kosovon presidenttien kohtaaminen peruuntui viime hetkellä – Brysselissä ei päästy neuvottelemaan rajojen muuttamisesta

Alueiden vaihtoa on harkittu Serbian ja Kosovon pitkän vihanpidon lopettamiseksi.

Kosovo
nunna ja luostari
Serbialainen luostari Gracanicassa Kosovossa.Valdrin Xhemaj EPA-EFE

Serbian presidentin Aleksandar Vučićin ja Kosovon presidentin Hashim Thaçin odotettu tapaaminen peruuntui Brysselissä viime hetkellä perjantaina. Tapaamisen perui Vučić, mutta myös Thaçi myönsi, että erimielisyydet ovat liian suuret, jotta neuvottelupöytään voitaisiin mennä.

Miehet vaihtoivatkin näkökantoja ainoastaan EU:n ulkopoliittisen edustajan Federica Mogherinin välityksellä.

Mogherini sanoi päivän päätteeksi, että työtä jatketaan Serbian ja Kosovon suhteiden normalisoimiseksi.

Kosovo on entinen Serbian osa, jonka albaaniväestö nousi kapinaan vuonna 1998. Naton ilmasodan avulla serbihallinto karkotettiin Kosovosta, ja Kosovo julistautui itsenäiseksi vuonna 2008. Serbia ei ole tunnustanut sitä.

Kumpikin maa haluaa EU:hun, mutta EU vaatii, että ensin niiden on pantava välinsä kuntoon. Tähän tähtääviä neuvotteluja on käyty vuosia, mutta ne ovat edenneet varsin työläästi.

Rajojen muutos epäilyttää

Toiveet presidenttien tapaamisesta ja siis neuvottelujen edistymisestä olivat heränneet siksi, että viime viikkoina on puhuttu alueiden vaihdosta osana kiistan ratkaisua. Tätä on esittänyt varsinkin Serbian presidentti Vučić.

Kosovon pohjoisosassa on muutama kunta, joissa asuu lähes pelkästään serbejä. Albaanijohtoisella Kosovon hallinnolla ei ole niissä mitään valtaa. Serbian eteläosassa on taas kuntia, kuten Presevo, joiden väestö on albaaneja.

Ehdotuksen mukaan Pohjois-Kosovo liitettäisiin Serbiaan ja Presevon lähialueet Kosovoon. Kosovo on tähän asti vastustanut rajamuutoksia. Presidentti Thaçin piti perjantaina esittää oma neuvotteluehdotuksensa, mutta ei tiedetä, mitä siinä olisi sanottu rajoista.

Aluevaihtoa eivät hyväksy kaikki Serbiassakaan, ja se herättää huolta laajemmallakin. Muun muassa Saksa on varoittanut, että se poikisi vaatimuksia rajojen muuttamisesta myös muissa entisen Jugoslavian maissa.

Lähteet: AP, Reuters

Lue seuraavaksi