Herätys: Parkkisakkojen perusteista kiistellään, mopoilua kannatetaan ympäristösyistä, viikonloppuna ehkä viimeiset kesäkelit

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Parkkisakko auton tuulilasissa.
Ismo Pekkarinen / AOP

Rekisterinumero ja aluekoodi väärin – parkkikiistaan kantaa ottanut kuluttajalautakunta pitää virheitä vähäisinä

Parkkisakkojen määrääminen pienestä virheestä on joutunut kuluttajaviranomaisten hampaisiin. Kuluttajariitalautakunta pitää tuoreessa ratkaisussaan kohtuuttomana kahta tapausta, joissa yksityinen parkkifirma on langettanut autoilijalle näppäilyvirheen takia valvontamaksun eli kansankielellä parkkisakon. Lautakunnan mukaan valvontamaksu on ollut kohtuuton, sillä pysäköintimaksu on maksettu ja se on voitu yhdistää oikeaan autoon jälkeenpäin. Parkkikiistat ovat lautakunnassa yleisiä ratkottavia. Niitä tulee pöydälle toista sataa vuosittain.

Valtio aikoo kannustaa mopon tai moottoripyörän käyttöön ympäristösyistä

Liikenne- ja viestintäministeriön tavoitteena on parantaa mopoilun ja moottoripyöräilyn edellytyksiä Suomessa. Parhaillaan laadittavassa mopo- ja moottoripyörästrategiassa todetaan, että uusia prätkiä ja mopoja tarvitaan liikenteeseen vuoden 2030 ilmastotavoitteiden saavuttamiseksi.

Ympäristövaatimuksista tulee vuoteen 2030 mennessä todella tiukkoja, ja ne koskevat myös mopoja ja moottoripyöriä. Sähkö, äly ja kaikki muut uudet innovaatiot automatisoitua ajamista ehkä lukuun ottamatta tulevat mopoihin ja -moottoripyöriin siinä missä autoihinkin.

Mopoilija maantiellä.
Tiina Jutila / Yle

Ruotsissa vaalitaisto kiihtyi yhä perjantai-illan tv-tentissä

Ruotsin puoluejohtajat ottivat kiivaasti yhteen viimeisessä television vaaliväittelyssä perjantai-iltana. Ärhäkkää sananvaihtoa kuultiin muun muassa hoitojonoista, ilmastonmuutoksesta, verotuksesta – ja tietysti maahanmuutosta. Äänestäjille väittely ei tuonut uutta tietoa puolueista tai selkeyttä tulevasta hallituspohjasta, arvioi Pohjoismaiden-kirjeenvaihtajamme Riikka Uosukainen.

Vaaliväittely SVT:n studiossa Tukholmassa perjantaina.
SVT

Viimeiset kesäsäät ovat käsillä – viikonloppu aukeaa lämpimänä

Viikonloppuna on paikoin kesäisen lämmintä, mutta alkavalla viikolla sää muuttuu syksyiseksi. Lauantaina Suomen lämpötila käväisee maan lounaisosassa lähellä 25:tä astetta. Pääsääntöisesti lämpötilat ovat 15:n ja 20:n asteen välillä, eli ajankohtaan nähden korkealla. Öisin etenkin Lapissa voi olla hallaa ja aamuisin syntyy sumua. Sadekuuroja tulee lauantaina idässä ja sunnuntaina lännessä. Seassa voi olla myös ukkosta. Maanantaina sää muuttuu epävakaisemmaksi. Lännestä leviää sateita, tuuli voimistuu ja pikkuhiljaa lämpötilat laskevat.

Lauantain sääkartta.
Yle

Lue lisää Ylen sääsivuilta.