Ruotsin puoluejohtajat ottivat kiihkeästi yhteen viimeisessä vaaliväittelyssä: "Mihin olet maahanmuuttajien sopeuttamisessa tyytyväinen – ampumistapauksiinko?"

Ruotsin puoluejohtajien puoluejohtajien viimeisessä yhteisessä vaaliväittelyssä ei saatu selvyyttä hallitusvaihtoehdoista.

Ruotsin vaalit
Vaaliväittely SVT:n studiossa Tukholmassa perjantaina.
Ruotsin valtiopäivä- ja paikallisvaalit järjestetään sunnuntaina, 9.9. Katso tästä viimeinen väittely.

Nyt on vakava paikka, sanoivat Ruotsin puoluejohtajat Tukholman keskustassa sijaitsevaan SVT:n studioon tullessaan.

Kaikkien tiedossa oli Ruotsin television julkaisema tuore mielipidemittaus. Suurten puolueiden, sosialidemokraattien ja Ruotsin kokoomuksen kannatus on romahtamassa viisi–kuusi prosenttia ja maahanmuuttovastainen, populistinen ruotsidemokraatit kasvaa saman verran ja kiilaavat ehkä Ruotsin toiseksi suurimmaksi puolueeksi.

SVT:n suuren vaalikeskustelun tunnelma oli sen mukainen. Punoittavat puheenjohtajat ottivat rajusti yhteen kasvavista hoitojonoista, ilmastonmuutoksesta ja verotuksesta.

Löfvénille pyyhkeitä hoitolupauksista

Hoitojonojen pidentyminen kiukuttaa äänestäjiä. Kaikki puolueet olivat valmiita lupaamaan satoja miljoonia euroja hoitojonojen ja lääkäripulan poistamiseen.

Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven toisti vaalilupauksensa 14 000:sta uudesta työpaikasta hoitoalalle. Olet kuin vanha gramofoni, parahti keskustan puheenjohtaja Annie Lööf.

Lööf ja muut oppositiossa olevat porvaripuolueet höykyttivät Löfveniä ja ihmettelivät miksei tilanteelle ole tehty mitään neljässä vuodessa vaan sen on annettu mennät huonompaan suuntaan. Vasemmisto antoi takaisin haukkumalla Tukholman liepeillä sijaitsevan, porvarivetoisen Karolinskan sairaalan uudistukset konsulttien rahastukseksi.

Maahanmuutosta odotetusti kiihkeää kiistaa

Löfvenin lisäksi puoluejohtajat pommittivat gallupnousussa olevaa ruotsidemokraattien puheenjohtajaa Jimmie Åkessonia. Tunteita kuumensi erityisesti Åkessonin näkemys, etteivät maahanmuuttajat saa töitä, koska he eivät sopeudu Ruotsiin. Miten sinä puhut, huusi Lööf Åkessonille.

Kiihkein tunnelma ja sanasota syttyi juuri maahanmuuttokeskustelussa pääministeriehdokkaiden Stefan Löfvenin ja Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristerssonin välillä.

Löfven toppuutteli maahanmuuton arvostelijoita ja kertoi miten asiassa on menty parempaan suuntaan hallituksen ansiosta.

Kristersson kivahti: Mihin olet tyytyväinen maahanmuuttajien sopeuttamisessa: ampumistapauksiinko, työttömyyteen?

Löfven katsoi oppositiojohtajan rajua purkausta hämmästyneenä.

Nopearytminen ja kiivassanainen keskustelu ei välttämättä tuonut äänestäjille uutta tietoa puolueista, niiden tavoitteista tai johtajista. Moni puoluejohtaja sanoi, että nyt äänestetään arvoista. Siitä huolimatta keskustelu hallituspohjista eli siitä keiden kesken maata johdetaan, ei tuonut muuta varmuutta kuin, että sekavalta näyttää.

Vaaliväittelyn voit katsoa Yle Areenasta täältä.

Lue lisää:

Ruotsin viimeisen vaalitentin järjestänyt SVT joutui ottamaan etäisyyttä Jimmie Åkessonin maahanmuuttokommentteihin

Ruotsi on epävarman äänestäjän toivemaa – Katuva ennakkoäänestäjä voi perua äänensä vielä vaalipäivänä