1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sveriges Television

Ruotsin viimeisen vaalitentin järjestänyt SVT joutui ottamaan etäisyyttä Jimmie Åkessonin maahanmuuttokommentteihin

Ruotsidemokraattien johtajan Jimmie Åkessonin maahanmuuttokommentit saivat keskustapuolueen puheenjohtajan Annie Lööfin närkästymään.

Ruotsin television viimeinen vaaliväittely
Ruotsin television viimeinen vaaliväittely

Tunteet kävivät kuumina Ruotsin vaalien viimeisessä puoluejohtajatentissä perjantai-iltana.

Vaalitentin järjestänyt Ruotsin yleisradioyhtiö SVT joutui tentin jälkeen antamaan lausunnon (siirryt toiseen palveluun), jossa se otti etäisyyttä Ruotsidemokraattien johtajan Jimmie Åkessonin maahanmuuttokommentteihin.

Åkesson otti tentissä kantaa maahanmuuttajien työllistymiseen Ruotsissa. Hänen mukaansa Ruotsissa on jatkuvasti toisteltu sitä, että jos vain maahanmuuttajat työllistyvät, ratkevat kaikki asiat.

– Näin ei ole tapahtunut eikä tule tapahtumaan. Siksi onkin kysyttävä, miksi näiden ihmisten on niin vaikeaa saada töitä. Se johtuu siitä, että he eivät ole ruotsalaisia. He eivät sovi Ruotsiin, lateli Ruotsidemokraattien johtaja.

Åkessonin kommentit saivat Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtajan Annie Lööfin hakkamaan nyrkillä pöytään ja korottamaan ääntään.

– Miten sinä puhut? huudahti Lööf.

Saadessaan varsinaisen puheenvuoron Lööf totesi Ruotsidemokraattien radikalisoitumisen lisääntyvän sitä mukaa mitä lähempänä ollaan äänetysiltaa.

Pian vaalitenttilähetyksen jälkeen SVT:n vaalilähetyksistä vastaava Eva Landahl otti etäisyyttä Åkessoniin kuvaillen tämän kommentteja ”törkeäksi yleistämiseksi”.

SVT on saanut aiemmin langettavan päätöksen Ruotsin radio- ja televisiotoimilupaehtoja valvovalta, Suomen julkisen sanan neuvostoa vastaavalta lautakunnalta (Granskningsnämnden för radio och TV).

Langettavan päätöksen mukaan SVT ei puuttunut riittävästi kanavalla esiintyneiden poliitikkojen loukkaavaan kielenkäyttöön.

Artikkelia korjattu 8.9.2018 kello 16:30. Muutettu kärjistäminen yleistämiseksi.

Ruotsin kärjistynyt vaalikeskustelu on suosinut poliittisia äärilaitoja – Vasemmistopuolue imee kannattajia sosiaalidemokraateilta