Hyppää sisältöön

Savon Sanomat: Kuopion bussiturman kuljettajan käytös ja ajotapa herättäneet aiemmin huomiota

Ylitornion kunta päätti, ettei miestä käytetä enää koulukuljetuksissa, sillä hän kävi mopoautoilijaan käsiksi.

Turmabussi Kuopion liikenteen bussivarikolla Kuopiossa 25. elokuuta. Kuva: Hannu Rainamo / Lehtikuva

Kuopion bussiturmassa kuljettajana ollut mies oli tiettävästi maaliskuussa käynyt käsiksi noin 16-vuotiaaseen mopoautoilijaan, kertoo Savon Sanomat (siirryt toiseen palveluun). Tapauksen seurauksena Ylitornion kunta päätti, ettei miestä käytetä enää koululaiskuljetuksissa.

Ylitornion koulukuljetusvastaava Marja-Leena Laitinen sanoo lehden haastattelussa, että kuljettaja hermostui mopoautokuskille Ainiovaaran koulun pihassa ja kävi mopoautoilijaan käsiksi. Laitisen mukaan oppilaalle aiheutui "pikkuruhjeita".

Kunnan sivistystoimenjohtaja Petri Pasanen teki asiassa päätöksen ja reklamoi asiasta liikennöitsijälle eli Aavasaksan taksiasemalle. Päätöksestä ilmenee, että koulubussin ja mopoauton välillä oli ollut läheltä piti -tilanne, jossa mopoauto oli kurvannut edestä ja linja-auto oli joutunut siksi voimakkaasti jarruttamaan.

Päätöksen mukaan linja-autonkuljettaja oli tuohtunut ja noussut autosta mopoautoilijan luo. Sananvaihdon jälkeen kuljettaja oli huutanut, käynyt käsiksi nuorukaiseen ja repinyt tämän ulos mopoautosta.

Osa matkustajista pelkäsi epävakaassa kyydissä

Lehti lisäksi kertoo, että kuljettajan ajotapa herätti pelkoa jo ennen Kuopion bussiturmaa. Savon Sanomien saamien tietojen mukaan mies oli ajamassa reilua kuukautta aiemmin ammattiyhdistyksen kaksipäiväistä teatterimatkaa. Yhdistys oli varannut Kemin Liikenteeltä kaksi autoa reissua varten. Toista näistä ajoi Kuopion turmakuski.

Muutama matkalla mukana ollut kertoo kyydin olleen monella tapaa niin epävarmaa, että osa matkustajista pelkäsi. Kuljettaja oli yhden haastatellun mukaan muun muassa lähtenyt ajamaan ovi auki ja ajanut niin lujaa, ettei auto pysähtynyt risteykseen ajoissa.

Kemin Liikenteen toimitusjohtaja Pentti Rytky sanoo Savon Sanomille, että hänellä ei ole ollut mitään tietoa teatterimatkan ongelmista eikä myöskään Ylitornion tapauksesta.

– Jos tällaista tietoa olisi ollut, emme olisi tietenkään ottanut häntä kuljettajaksi Kuopion-reissulle, hän sanoo Savon Sanomille.

Elokuun 24. päivä tapahtuneessa Kuopion bussiturmassa kuoli neljä ja loukkaantui 22 ihmistä. Onnettomuudessa Kemin Liikenteen linja-auto syöksyi Kuopion moottoritien liittymästä sillan kaiteen läpi rautatielle vajaat kymmenen metriä.

Linja-auto kuljetti Kalixista Pohjois-Ruotsista Kuopion Rauhalahteen matkalla ollutta lauluryhmää.

Lue lisää:

.
.