Ministeri Venäjän uudesta tullilaista: Tuntuu erittäin kummalliselta, ei todellakaan sujuvoita rajamuodollisuuksia

Ylen Ykkösaamussa vieraillut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) toivoo, että kahden maan tullit kävisit asian läpi. Jos näin ei tapahdu, ministeri lupaa toimia asian eteen.

tullit
Ykkösaamu
Ykkösaamu

STT kertoi perjantaina, että Venäjällä on otettu käyttöön uusi tullilaki, jonka mukaan jatkossa maahan voi viedä vain yhden ulkomaisen auton omistajaa kohden kerrallaan ilman ylimääräisiä veroja ja tullimaksuja. Jos maahan haluaa viedä useampia ajoneuvoja kerralla, pitää maksaa muista autoista erillinen takuumaksu maahantuotaessa.

Tullin mukaan suomalaisia on jo verotettu uuden lain nojalla. Suomen Tullille ja suomalaisille tämä tuli yllätyksenä.

Ylen Ykkösaamussa vieraillut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.) sanoo, että käytäntö tuntuu erittäin kummalliselta.

– Juttelin vastinparini varapääministeri [Dmitri] Kozakin kanssa muutama viikko sitten, joka on Venäjän talouskomissiosta vastaava ministeri, ja silloin yhteinen huolenaiheemme oli se, että rajalla kaikki menee sujuvasti. Jos haluamme, että meidän ihmiset liikkuu turisteina ja tekevät kauppaa maiden välillä, niin tämä ei todellakaan sujuvoita rajamuodollisuuksia, Virolainen sanoo.

Tullin mukaan laki voi aiheuttaa ongelmia, jos auto on rahoitusyhtiön tai pankin omistama.

Ministeri toivoo, että kahden maan tullit kävisivät keskenään asian läpi. Mikäli asia ei tullien kesken ratkea, siinä tapauksessa ministeriö voi ottaa asian hoidettavaksi.

– Voisin kuvitella, että ottaisin vastinparini kanssa sen myös talouskomissiossa esiin, Virolainen kertoo.

Lain mukaan saman omistajan autoja voi olla Venäjällä vain yksi samaan aikaan. Jos haluaa viedä useampia ajoneuvoja, on niistä maksettava erillinen takuumaksu. Takuusumman voi mahdollisesti saada takaisin Venäjältä palatessa, mutta menettelyn yksityiskohtia ei vielä Suomen puolella rajaa tunneta.

Lue lisää:

Venäjä otti käyttöön uuden tullilain ajoneuvoille – "Tämä tuli vähän puun takaa"