Suomessa ainutlaatuinen sarjakuvanäyttely sulkee ovensa – Kemin sarjakuvakeskuksen rahapulaan ei löytynyt ratkaisua

Sarjakuvakeskuksen näyttely on toiminut Kemissä reilut kolme vuotta. Sarjakuvanäyttely menee kiinni rahapulan vuoksi.

sarjakuvat
Fingerpori-patsas Kemin sarjakuvanäyttelyssä
Laura Valta / Yle

Kemin sarjakuvakeskus ry jatkaa toimintaansa, mutta sarjakuvanäyttely sulkee ovensa. Reilut kolme vuotta Kemissä toiminut sarjakuvanäyttely sulkee ovensa välittömästi heikon taloustilanteen takia.

Sarjakuvakeskus on rahapulassa, koska se ei ole tänä vuonna saanut ulkopuolista tukirahoitusta. Lisäksi näyttelyn lipunmyynnistä ei ole saatu riittävästi tuloja. Taloustilanteen vuoksi sarjakuvakeskus irtisanoo kaksi työntekijäänsä.

Kemin sarjakuvakeskus on yrittänyt hakea rahoitusta sekä yritysyhteistyön kautta että yksityisiltä lahjoittajilta.

– Ympärivuotisen sarjakuvanäyttelyn avauduttua saimme luotua työpaikan yhdelle vakituisesti, yhdelle palkkatukityöllistetylle sekä useille työharjoittelijoille. Ikävä kyllä tuloja ei ole nyt kertynyt pääsylippujen ja sarjakuvakurssien myötä niin paljon, että voisimme enää pitää työntekijöitä ja järjestää näyttelytoimintaa, kertoo Kemin sarjakuvakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Risto Koskinen.

Kaupunki ei voinut auttaa heikon taloustilanteen vuoksi

Kemin sarjakuvakeskus haki Kemin kaupungilta 17 000 euron lisämäärärahaa, mutta kaupunki hylkäsi sen vedoten heikkoon taloustilanteeseen.

Sarjakuvakeskus on hakenut tukea myös noin 20 eri kulttuuritaholta ja tukirahastolta, mutta tänä vuonna tukea ei ole myönnetty. Tiukasta taloustilanteesta huolimatta Kemin sarjakuvakeskus ry pyrkii jatkamaan toimintaansa.

– Sarjakuvakeskuksen tilanne on tällä hetkellä todella ikävä, mutta jatkamme neuvotteluja kaupungin kanssa. Tänä vuonna emme voi pitää näyttelyä avoinna, mutta uskon, että tulevaisuudessa tilanteeseen saadaan jokin ratkaisu, sanoo Koskinen.

Kemin sarjakuvakeskus ry on toiminut 30 vuotta. Vuonna 2015 se avasi Suomessakin ainutlaatuisen, kolmiulotteisen sarjakuvanäyttelyn Kemin Sauvo-taloon. Reilun kolmen vuoden aikana sarjakuvakeskus ja näyttely on työllistänyt useita ihmisiä ja näyttelyssä on työskennellyt myös noin 20 työharjoittelijaa.

Sarjakuvakeskuksen hallituksen puheenjohtaja Risto Koskinen työskentelee myös Ylellä.