Vihreät huolissaan kannatuksen laskusta – ”Se ei selittämällä miksikään muutu”

Puoluevaltuuskunnan kokousta Salossa varjosti pitkään jatkunut kannatuksen lasku. Yle haastatteli puoluevaltuuskunnan jäseniä vihreiden tilanteesta.

Touko Aalto
Touko Aalto ja Krista Mikkonen.
Touko AaltoPekka Tynel / Yle

Vihreiden tasaisesti laskenut kannatus on saanut puolueaktiivit huolestumaan. Puoluevaltuuskunnan kokoukseen Salossa lauantaina osallistuneiden vihreiden mielestä puolue ei ole saanut ajamiaan asioita tarpeeksi esille, ja puolue on ajautunut oppositiopolitiikassa sivurooliin SDP:n haastaessa hallitusta.

– Pari peräkkäistä gallupia menee vielä sattuman piikkiin, mutta nyt on selvästi laskeva trendi, eikä se selittämällä miksikään muutu. Siihen pitää reagoida, vaikka kannatus on edelleen selvästi viime eduskuntavaaleja korkeampi, sanoo Hannu Tuominen Helsingin vihreistä.

Hannu Tuominen
Hannu TuominenPekka Tynel / Yle

Viime eduskuntavaaleissa vihreiden kannatus oli 8,5 prosenttia. Tämä on vihreille laiha lohtu, sillä korkeimmillaan kannatus kävi 17,8 prosentissa ja puolueessa haaveiltiin jo pääministeripuolueen asemasta.

Viimeisimmässä Ylen mittauksessa vihreiden kannatus oli enää 12,6 prosenttia.

Grafiikka
Yle Uutisgrafiikka

Tuominen on kiinnittänyt huomionsa siihen, että SDP:n kannatus on vuoden mittaan noussut samalla kun vihreiden kannatus on laskenut.

– Hallituksen viimeaikaiset työmarkkinalinjaukset ovat olleet syöttöjä demareiden lapaan. Demarit ovat hyötyneet tästä asetelmasta. Vihreiltä taas puuttuu ay-tausta ja historia. Olemme olleet heikoissa asemissa tässä keskustelussa.

Keskustelu aktiivimallista kävi kuumana alkuvuodesta. Politiikan syksyn käynnistyessä työmarkkinoilla taas tunteita kuumentavat hallituksen kaavailut irtisanomissuojan heikentämisestä pienissä yrityksissä.

Toinen, nimettömänä vihreiden tilannetta kommentoiva puoluevaltuuskunnan jäsen on sitä mieltä, että työllisyyteen liittyvissä keskusteluissa vihreät on jäänyt jalkoihin:

– Uusien konkreettisten politiikka-avausten määrä on jäänyt vähäiseksi, ja juuri työllisyyskysymyksiin ei ole tuotu ratkaisuehdotuksia.

Pekka Nyman
Pekka NymanPekka Tynel / Yle

Lapin vihreiden puheenjohtajan Pekka Nymanin mielestä puolueen oppositiopolitiikka on vuoden ajan ollut hampaatonta. Hän toivoo puolueen puheenjohtajalta nopeampaa reagointia ja ärhäkämpää otetta.

Hänen mielestään puolue ei ole myöskään pitänyt ympäristöasioita niin paljon esillä kuin pitäisi. Puoluevaltuuskunnan kokouksen avanneessa puheenjohtajan puheessa Nyman kuitenkin näki lupaavia merkkejä paluusta kohti vihreiden perusarvoja:

– Toukon ilmastopuhe oli erinomainen. Ehkä se suunta taas löytyy.

Puheessaan Aalto keskittyi korostamaan ilmastonmuutoksen torjunnan tärkeyttä ja toivoi kevään eduskuntavaaleista ilmastovaaleja, joissa myös muut puolueet kertoisivat ratkaisunsa ilmastonmuutokseen.

Touko Aalto ja Krista Mikkonen.
Pekka Tynel / Yle

Ilmastonmuutoksesta puhumisen sijaan Touko Aalto on näkynyt julkisuudessa erilaisten kohujen kautta. Viimeisin kohu on elokuulta, kun julkisuuteen levisivät kuvat paidattomana juhlivasta Aallosta.

Useat Ylen haastattelemat puoluevaltuuskunnan jäsenet ovat tyytymättömiä siihen, että kohut vievät julkisuudessa tilaa puolueen politiikan sisällöltä.

Aalto aloitti puheenjohtajana viime vuoden kesäkuussa, ja Ylen haastattelemat puoluevaltuuskunnan jäsenet laittavat töppäilyt vielä puheenjohtajan kokemattomuuden piikkiin.

Uudenmaan piirin Riikka Aapalahti on tyytyväinen puheenjohtajaan:

– Median antama viesti Toukosta ei vastaa todellisuutta; hän ei ole bilettävä hassuttelija, vaan oikea työihminen, jolla on sydän paikallaan.

Tuula Närvä
Tuula NärväPekka Tynel / Yle

Vaasan seudun vihreiden puheenjohtaja Tuula Närvä puolestaan sanoo, että Aalto aloitti puheenjohtajana vaikeassa tilanteessa.

– Edellinen puheenjohtaja Ville Niinistö oli todella suosittu ja häntä kuunnellaan. Kuka tahansa olisi tuotu tähän tilalle, niin hän olisi ollut vaativassa tilanteessa. Touko puhuu kuitenkin oikeista asioista, ja arvostan hänen kykyään kohdata ihmisiä.

Myös entinen puheenjohtaja saapui Salon kokouspaikalle. Puheenvuorossaan Ville Niinistö vakuutti kokousväelle antavansa kaiken tukensa Aallolle.

Vakuuttelulle oli tarvetta, sillä Ylen viimeisimmän puoluekannatusmittauksen jälkeen Ilta-Sanomille antamassaan tiukkasanaisessa haastattelussa (siirryt toiseen palveluun) Niinistö kehotti Aaltoa ryhdistäytymään.

– Silloin kun puolueen entinen puheenjohtaja kommentoi puolueen gallup-tilannetta, niin kannattaa käyttää silkkihansikkaita. Olen viime päivinä oppinut, että tämä silkkihansikkaiden käyttö ei ole ehkä paras taitolajini. Sen takia haluan sanoa suoraan, että Touko Aallolla vihreiden puheenjohtajana on minun täysi tukeni, Niinistö sanoi puheessaan kokousväelle.

Vihreiden puoluevaltuusto Salossa.
Vihreiden puoluevaltuusto Salossa.Pekka Tynel / Yle

Aalto itse sanoo, että hän on puheenjohtajana sitoutunut tekemään jatkossa tehokkaammin töitä.

– Kuten keskustan kansanedustaja Tapani Tölli sanoo, niin siitä on lähdettävä, että tähän on tultu. Koko ajan pitää miettiä, mitkä asiat ovat omissa käsissä ja miten voidaan tehdä entistä paremmin töitä tämän maan suunnan muuttamiseksi. Koen, että vihreiden yhteinen tehtävä on tärkeämpi kuin kukaan yksittäinen ihminen tai kohut ja otsikot, Aalto sanoo.

Töitä puolue tekee tänä viikonloppuna esimerkiksi maatalouspoliittisen ohjelman merkeissä. Suurten kaupunkien ulkopuolelta uusia äänestäjiä tavoitteleville vihreille maataloudesta linjaaminen vaatii erilaisten tavoitteiden yhteen sovittelua.

Erään maatalouspoliittisen ohjelman valmistelua seuranneen mukaan vastakkain on hyvin voimakas lihantuotannon vastustaminen ja toisaalta maaseutuvihreiden sallivampi linja. Valmistelussa on mukana myös maatalouden parissa itse työskenteleviä.

Ohjelma on tarkoitus hyväksyä sunnuntaina.

Yle haastatteli juttua varten kymmentä puoluevaltuuskunnan jäsentä, joista osa kommentoi puolueen tilannetta nimellään ja osa nimettömästi. Puoluevaltuuskunnassa on 43 jäsentä.

* Juttua päivitetty 11.9 klo 13.34. Korjattu Pekka Nymanin titteli. Nyman on Lapin vihreiden puheenjohtaja, ei toiminnanjohtaja.

Lue myös:

Analyysi: Vihreiden kannatuksen sulaminen jatkuu – kehitys tekee tilaa Aallon haastajille

Vihreiden Touko Aalto: ”Totta kai, gallup-tulokset harmittavat”