Herätys: Ruotsissa jännitetään vaaleja, 6-vuotiaalla lapsella on tytön ja pojan kromosomeja, potkujen antajatkin joutuvat koville

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Stefan Löfven ja  Ulf Kristersson TV4:n vaaliväittelyssä Linköpingissä.
Sosiaalidemokraattien puheenjohta Stefan Löfven ja Ruotsin kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson osallistuivat TV4:n järjestämään vaaliväittelyyn Linköpingissä lauantaina.Anders Wiklund / EPA

Ruotsi ratkaisee suuntansa

Ruotsissa äänestetään sunnuntaina tavanomaista jännittävämmissä vaaleissa. Perinteisten suurten puolueiden, sosiaalidemokraattien ja maltillisen kokoomuksen kannatus on ollut laskussa. Maahanmuuttovastainen ruotsidemokraatit puolestaan on noussut viime vuosina niiden rinnalle. Täältä näet, miten voit seurata vaaleja Ylen mukana, muun muassa hetki hetkeltä verkossa. Täältä puolestaan voit lukea, miltä ruotsidemokraattien nousu näyttää chileläistaustaisen ruotsalaisen silmin.

Pomot kertovat, miksi antoivat potkut ja miksi haluavat voida tehdä sen helpommin

Neljä yrittäjää kertoo Ylelle, miten he päätyivät antamaan alaiselleen potkut henkilökohtaisista syistä – ja mitä sitten tapahtui. Työntekijän rikkeistä johtuva irtisanominen on poliittisesti tulikuuma aihe: Hallitus haluaa helpottaa irtisanomista pienissä yrityksissä, jotta ne uskaltaisivat palkata. Palkansaajajärjestöt uhkaavat työtaisteluilla, jos sääntöjä muutetaan.

Grafiikka
Laura Koivunen / Yle Uutisgrafiikka

Kulttuurivieras Susanna Leinonen pohtii pahuuden olemusta

Kulttuurivieras, koreografi Susanna Leinonen kamppailee jaksamisen kanssa, sillä aika ei tunnu riittävän mihinkään. Tanssin tekijänä hän pohtii pahuuden olemusta. Leinonen ihmettelee, miksi naisen asema yhteiskunnassa on yhä epätasa-arvoinen ja miehet pääsevät kaikesta helpommalla.

Susanna Leinonen
Susanna LeinonenAntti Haanpää / Yle

6-vuotiaalla lapsella on sekä tytön että pojan kromosomeja

Intersukupuolisen lapsen hoito edellyttää monimuotoista keskustelua lääkäreiden ja vanhempien välillä. Intersukupuolisesta lapsesta ei voi päältä päin sanoa, onko tulokas tyttö vai poika. Lastenkirurgian erikoislääkäri Seppo Taskinen kertoo, että aiemmin kosmeettisiin leikkaushoitoihin saatettiin turvautua nykyistä herkemmin. Nyt asiantila on parantunut. Tamperelaisäiti kokee, että heitä painostettiin leikkauksen tekemiseen kuusi vuotta sitten.

Intersukupuolisuus / Mediadeski
Henry Lämsä / Yle

Länteen kuurottaista sadetta, ukkosiakin voi tulla

Sunnuntaina länteen saapuu kuurottaisen sateen alue ukkosineen. Idässä ja pohjoisessa on poutaista ja varsinkin Lapissa monin paikoin selkeää aamusumujen mahdollisesti hälvennyttyä.

Sunnuntain sääkartta.
Yle

Lue lisää Ylen sääsivuilta.

Intersukupuolisesta lapsestaan kertovan äidin nimi poistettu ja etunimi muutettu lapsen yksityiselämän suojelemiseksi Yle uutisten vastaavan päätoimittajan päätöksellä 15.5.2019 klo 13.49.