Ruotsidemokraattien Åkesson kieltäytyy yhteistyöstä SVT:n kanssa viikonlopun ajan

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ei taipunut pyytämään anteeksi ruotsidemokraateilta julkaistuaan kannanoton, jossa se sanoutui irti puoluejohtaja Jimmie Åkessonin maahanmuuttokommenteista.

Ruotsin vaalit
Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson vaalitilaisuudessa Landskronassa.
Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson.Johan Nilsson / EPA

Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson on ilmoittanut kieltäytyvänsä yhteistyöstä SVT:n kanssa viikonlopun ajaksi.

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT ei taipunut pyytämään anteeksi ruotsidemokraateilta julkaistuaan perjantaina kannanoton, jossa se sanoutui irti puoluejohtaja Åkessonin maahanmuuttokommenteista.

Åkesson piti kannanottoa skandaalina, syytti SVT:tä puolueellisuudesta ja vaati anteeksipyyntöä. Kun sitä ei herunut, Åkesson ilmoitti kieltäytyvänsä yhteistyöstä SVT:n kanssa vaaliviikonlopun ajan. Hän ei täsmentänyt, mitä ilmoituksellaan tarkoitti.

Kiista alkoi siitä, kun Åkesson sanoi perjantaina SVT:n vaalitentissä, että maahanmuuttajat eivät saa töitä, koska he eivät ole ruotsalaisia eivätkä sovi Ruotsiin.

Tentin jälkeen SVT julkaisi kannanoton, jossa se sanoutui irti puoluejohtajan kommenteista ja piti niitä karkeana yleistyksenä. SVT:n toimitusjohtaja Hanna Stjärne sanoi, että SVT seisoo kannanottonsa takana.

Yhtiö korostaa, ettei kannanottoa ollut suunnattu puoluetta, vaan Åkessonin kommenttia vastaan. Åkesson puolestaan vetosi siihen, että kommentti oli irrotettu asiayhteydestään.

SVT viittaa Ruotsin radio- ja televisiolainsäädäntöön, jonka mukaan ohjelmien on kunnioitettava ihmisarvoa ja kaikkien tasavertaista kohtelua. Yhtiö on aiemmin saanut langettavan päätöksen radio- ja televisiotoimintaa valvovalta elimeltä siitä, ettei se sanoutunut irti poliitikkojen loukkaavista lausunnoista.

SVT:n ja ruotsidemokraattien edustajat tapasivat aiemmin lauantaina ja keskustelivat tilanteesta. Tapaamisen jälkeen puolueen viestintäpäällikkö Henrik Vinge kyseenalaisti SVT:n riippumattomuuden.

– Olisi parempi, jos meillä olisi puolueeton yleisradio, joka ei olisi kenenkään poliitikon puolella tai ketään vastaan, Vinge sanoi.

Lue lisää:

Ruotsidemokraatit uhkaavat boikotoida SVT:n vaalivalvojaisia