1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ruotsin vaalit

Kolme suurta kisaa kärkipaikoista Ruotsin parlamentissa – SVT:n Åkesson-kannanotosta vastannut tuottaja jätti tehtävänsä

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja oli aiemmin ilmoittanut kieltäytyvänsä yhteistyöstä SVT:n kanssa vaaliviikonlopun ajan.

Jimmie Åkesson osallistui SVT:n vaalitenttiin perjantai-iltana. Kuva: Stina Stjernkvist / EPA

Ruotsin yleisradioyhtiön SVT:n vaaliohjelmien tuottaja on jättänyt tehtävänsä ruotsidemokraattien maahanmuuttolausunnoista syntyneen kiistan jälkeen.

Tuottajana toiminut Eva Landahl oli vastuussa ruotsidemokraattien puheenjohtajan Jimmie Åkessonin kommentit tuomitsevasta kannanotosta, jonka SVT julkaisi perjantai-illan vaalitentin jälkeen.

Landahl ei osallistu sunnuntain vaalivalvojaisten valmisteluun. SVT:n mukaan Landahlin vaihdossa ratkaiseva tekijä oli se, että hänen huomattiin tykänneen Twitterissä kahdesta ruotsidemokraatteihin kriittisesti suhtautuneesta artikkelista.

Expressen-lehti kertoi tykkäyksistä, jotka liittyivät vuosina 2014 ja 2017 julkaistuihin tviitteihin. Viimevuotisen tviitin mukaan "ruotsidemokraatit on täysin turha puolue".

– Se on vastoin ohjeitamme, joiden mukaan me emme ota kantaa, sanoo SVT:n uutisista vastaava Anne Lagercrantz.

Landahl sanoo lukeneensa artikkelit, mutta huomanneensa vasta nyt, että on vahingossa klikannut tykkäys-painiketta.

– Se on selitys, mutta ymmärrän, ettei se ole tyydyttävä.

Hän sanoo pitävänsä parempana, ettei enää toimi vaaliohjelmien tuottajana.

SVT pitää kiinni siitä, että maahanmuuttolausuntoihin piti puuttua

SVT päätti perjantai-illan vaalitentin jälkeen ottaa etäisyyttä ruotsidemokraattien Åkessonin lausuntoihin maahanmuuttajien työllistymisestä. Åkesson sanoi tentissä, että maahanmuuttajat eivät saa töitä, koska he eivät ole ruotsalaisia eivätkä sovi Ruotsiin.

Landahl piti kannanotossa Åkessonin kommentteja karkeana yleistyksenä. Hän perusteli kannanottoa radio- ja televisiolainsäädännöllä, jonka mukaan ohjelmien on kunnioitettava ihmisarvoa ja kaikkien tasavertaista kohtelua.

Åkesson tuomitsi kannanoton rajusti ja kertoi kieltäytyvänsä yhteistyöstä SVT:n kanssa vaaliviikonlopun aikana.

SVT:n Lagercrantz puolustaa edelleen päätöstä ottaa etäisyyttä Åkessonin lausuntoihin vaalitentissä.

– Pidämme kiinni siitä, että lausuntoon piti puuttua jollain tapaa, mutta kuten Eva (Landahl) kirjoittaa, se olisi pitänyt tehdä toisella tapaa.

SVT:n mukaan kannanoton olisi voinut muotoilla eri tavalla, esimerkiksi Åkessonille esitettävien suorien kysymysten avulla.

Valtiopäivävaalien tulosta jännitetään illalla

Tämänpäiväisissä parlamenttivaaleissa käy valtiopäivien suurimpien puolueiden paikoista käyvät kisaa sosiaalidemokraatit, maltillinen kokoomus ja ruotsidemokraatit.

Vaalihuoneistot ovat avoinna kello 9-21 Suomen aikaa.

Heti iltayhdeksän jälkeen odotetaan tietoja SVT:n tulosennusteesta, joka perustuu äänestyspaikoilla tehtyihin ovensuukyselyihin.

Ruotsin uuden parlamentin paikkajaosta odotetaan alustavia ennusteita myöhään illalla, ja vaalien alustavan tuloksen odotetaan olevan valmis viimeistään aamuyöllä Suomen aikaa.

Hallituksen muodostamisesta odotetaan Ruotsissa vaikeaa, koska mikään poliittinen ryhmittymä ei ole mielipidemittausten perusteella saamassa yli puolta äänistä.

Epäselvää on se, mikä tulee olemaan kannatustaan kasvattaneiden ruotsidemokraattien rooli tulevilla valtiopäivillä. Ainakin toistaiseksi muut puolueet ovat kokonaan kieltäytyneet tai ainakin suhtautuneet nuivasti yhteistyöhön ruotsidemokraattien kanssa.

Ruotsidemokraattien Åkesson kieltäytyy yhteistyöstä SVT:n kanssa viikonlopun ajan

Ruotsin viimeisen vaalitentin järjestänyt SVT joutui ottamaan etäisyyttä Jimmie Åkessonin maahanmuuttokommentteihin