Pohjois-Korea juhlii 70-vuotista itsenäisyyttään – ainoa juhliin saapuva valtionpäämies on Mauritanian presidentti

Kansainväliset asiantuntijat ovat kiinnittäneet huomiota siihen, että juhlinnasta on puuttunut Pohjois-Korealle tyypillinen sotilaallinen uho.

Pohjoiskorealaiskuoro esiintyi pääkaupunki Pjongjangin sisästadionilla 8. syyskuuta. Konsertista käynnistyi Pohjois-Korean 70-vuotisen itsenäisyyden juhlinta. Kuva: EPA

Pohjois-Korean pääkaupunki Pjongjang täyttyy tänään juhlahumusta, kun maa juhlii 70-vuotista itsenäisyyttään.

Perinteisesti juhlissa esitellään mahtipontisia sotilasparaateja ja taidokkaita massa-akrobatiaesityksiä.

Pohjois-Korea on lähettänyt useita diplomaattikutsuja juhliinsa, mutta tiettävästi ainoa paikalla oleva valtionpäämies on Mauritanian presidentti Mohamed Ould Abdel Aziz.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Pyongyangissa on paikan päällä ranskalaisnäyttelijä Gerard Depardieu.

Juhlakuvasta puuttuivat ohjukset

Juhlinta käynnistyi eilen pääkaupungissa järjestetyllä kutsuvieraskonsertilla.

Useat kansainväliset asiantuntijat kiinnittivät huomiota siihen, että juhlien koreografia vaikutti keskittyvän asevoimien sijaan maan taloudellisen edistyksen näyttämiseen.

Perinteisesti Pohjois-Korea on esitellyt ohjusarsenaaliaan juhlissaan. Tällä kertaa ohjukset puuttuivat tyystin videolta, joka heijastettiin konserttistadionin jättinäytölle.

Syyksi tähän asiantuntijat arvioivat sitä, ettei Pohjois-Korea halua vaikeuttaa neuvotteluja, joita se käynyt viime kuukausina Yhdysvaltojen kanssa.

Lisäksi Pohjois-Korean ei uskota haluavan provosoida tärkeintä kauppakumppaniaan Kiinaa, jonka kanssa sen suhteet ovat lämmenneet.

Yhdysvallat ja Neuvostoliitto jakoivat Korean kahtia vuonna 1945. Kolme vuotta myöhemmin, vuonna 1948, Neuvostoliiton miehittämälle vyöhykkeelle perustettiin Korean demokraattinen kansantasavalta.