Kreikassa tuhannet protestoivat Makedonian nimisopua vastaan

Samaan aikaan Kreikan pääministeri lupaili velkaohjelmasta päässeelle maalleen veronalennuksia.

Pohjois-Makedonia
Mielenosoittajat ja poliisit ottavat yhteen Thessalonikissa.
Mielenosoittajat ja poliisit ottivat yhteen Thessalonikissa lauantaina.Aris Messinis / AFP

Kreikassa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään lauantaina naapurivaltion Makedonian nimestä solmittua sopua vastaan. Thessalonikin kaupungissa maan pohjoisosassa useissa mielenosoituksissa vastustettiin paitsi nimisopua, myös Kreikan hallituksen talouspolitiikkaa.

Poliisi käytti illalla nationalistien mielenosoituksessa kyynelkaasua ja tainnutuskranaatteja, kun joukko mielenosoittajia kivitti poliiseja. Poliisi otti yhteen myös vasemmistolaisten mielenosoittajien kanssa, kun osa heistä yritti päästä Thessalonikin messukeskukseen.

Sisällä keskuksessa Kreikan pääministeri Alexis Tsipras kertoi lauantaina uusista talouslinjauksistaan. Kreikan tukilainaohjelma päättyi elokuussa.

Tsipras haluaa elvyttää

Pääministeri Tsipras sanoi puheessaan, että Kreikka on sitoutunut lainoittajilleen antamiinsa lupauksiin taloustavoitteista ja -uudistuksista. Maa on muun muassa lupautunut pitämään budjettinsa ylijäämäisenä kymmenien vuosien ajan.

Tsiprasin mukaan Kreikka laskee vaiheittain yritysveroa 29 prosentista 25:een ja laskee keskimäärin 30 prosentilla kiinteistöveroa. Tsipras haluaa laskea myös arvonlisäveroa.

FYROM:ista Pohjois-Makedoniaksi?

Kreikka ja Makedonia sopivat kesällä, että jälkimmäinen voi käyttää jatkossa nimeä Pohjois-Makedonia. Virallisesti maa tunnetaan nyt nimellä Entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia ja englanninkielisellä lyhenteellä FYROM.

Maa on halunnut käyttää nimeä Makedonia, mitä Kreikka on aiemmin vastustanut, koska sen pohjoisin maakunta on nimeltään Makedonia. Thessaloniki on tuon maakunnan pääkaupunki. Kreikka on muun muassa torpannut nimikiistan takia Makedonian jäsenyyden EU:ssa ja sotilasliitto Natossa.

Makedoniassa järjestetään kansanäänestys sopimuksesta syyskuun lopussa. Kreikan pääministeri Tsipras ei lauantaina kommentoinut nimisopua.

Saksan liittokansleri Angela Merkel puolestaan kävi lauantaina Makedonian pääkaupungissa Skopjessa. Merkel totesi, etteivät maan EU- tai Nato-jäsenyydet etene ilman nimisopua. Makedonian itsenäistymisestä tuli lauantaina kuluneeksi 27 vuotta.

Lue lisää:

Analyysi: Kreikan ja Entisen Jugoslavian tasavallan Makedonian välillä syntynyt nimisopu ei tarkoita vielä lopullista voittoa

Analyysi: Kreikan lainaohjelma päättyy – Kauan odotettu hetki, joka muuttaa maata vain vähän