Hyppää sisältöön

Ruotsin vaalit hetki hetkeltä: maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit torjuvat ruotsidemokraattien johtaja Åkessonin yhteydenoton

Seuraamme Ruotsin vaalituloksen kehittymistä ja sen seurauksia tässä jutussa.

Jimmie Åkesson äänestää Tukholmassa.
Miten Ruotsi saa aikaan hallituksen, kun vaalit johtivat pattitilanteeseen? Katso maanantaiaamupäivän suora erikoislähetys uusintana kuvaa klikkaamalla.
Tekijät
  • Pääministeri Stefan Löfven ei suostu eroamaan.
  • Punavihreät kärsivät rökaletappion, mutta pitävät asemansa suurimpana blokkina niukasti, kun vaalipiireistä on laskettu yli 99,95 prosenttia.
  • Punavihreät ovat saamassa valtiopäivilllä 144 paikkaa ja porvaripuolueet 143 paikkaa.
  • Kaikki porvaripuolueiden puheenjohtajat vaativat pääministeri Stefan Löfvenin eroa.
  • Maltillinen kokoomus säilyttää paikkansa Ruotsin toiseksi suurimpana puolueena.
  • Ruotsidemokraatit pysyy kolmanneksi suurimpana, vaikka sen kannatus kasvaa noin viisi prosenttiyksikköä.

17:00 Hetki hetkeltä -seuranta päättyy tähän. Yle Uutiset seuraa Ruotsin hallituskuvioita erillisillä uutisilla.

16:25 Äänet on saatu lasketuiksi kaikissa 6004:ssä Ruotsin vaalipiirissä. Järjestyi säilyi ennallaan. Suurin on sosialidemokraatit, toisena maltillinen kokoomus ja kolmantena ruotsidemokraatit. Lopullinen tulos varmistuu keskiviikkona, kun postiäänet on laskettu.

16:00 Maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit ovat pikaisesti torjuneet (siirryt toiseen palveluun)ruotsidemokraattien johtajan Jimmie Åkessonin pyynnön yhteisistä keskusteluista.

15:10 Nyt luettavina kaksi Ylen omaa analyysia Ruotsin vaalituloksesta. Brysselin kirjeenvaihtaja Petri Raivio vertailee Ruotsin vaalitulosta Euroopan muihin vaalituloksiin. Täällä Pasilassa ulkomaantoimittaja Simo Ortamo on koonnut kuusi vaihtoehtoa mahdollisiksi hallituspohjiksi.

15:00 Ruotsidemokraattien johtaja Jimmie Åkesson on kirjallisesti pyytänyt maltillisen kokoomuksen johtajaa Ulf Kristerssonia ja kristillisdemokraattien Ebba Busch Thoria ottamaan yhteyttä. Åkesson sanoi aiemmin Aftonbladetin haastattelussa, (siirryt toiseen palveluun) että hän odottaa muiden puoluejohtajien yhteydenottoja. Toistaiseksi mikään puolue ei ole tähän taipunut.

13:49 Tukholman alueelta ja koko Ruotsin ääntenlaskennesta puuttuvat yhä kahden vaalipiirin tulokset. Viranomaiset eivät ole kertoneet tai saaneet selville, miksi Hägersten 15 ja Enskede 3:n alueilta ei ole ilmoitettu tuloksia . Niissä asuu yhteensä 3 500 asukasta. Näiden kahden lisäksi odotetaan postiäänten tuloksia, jotka valmistuvat vasta keskiviikkona. Ne saattavat jopa muuttaa tämänhetkistä tilannetta. Punavihreän blokin ja porvareiden ero paikkajaossa on vain yksi edustaja luvuin 144-143.

13:24 Sosialidemokraatit pitävät parhaillaan puoluetoimistossaan tiedostustilaisuutta kokoontumisensa jälkeen. Sisäministeri Anders Ygeman sanoi, että Ruotsissa on aika murtaa blokkipolitiikka hallituksen kokoamisessa. Hän sanoi puolueen olevan tyytyväinen tulokseen (jossa tappio oli odotettua pienempi).

12:04 Ylen politiikan toimittaja Robert Sundman on koonnut yhteen Suomen puoluejohtajien arvioita ja pohtii, voisiko Ruotsi ottaa mallia Suomen tavasta koota monipuoluehallituksia.

12:02 Ylen analyysissa historian professori Henrik Meinander ennakoi Ruotsiin keskustan ja demareiden hallitusyhteistyötä.

11:52 Ruotsin television SVT:n mukaan sosialidemokraattien johto on kokoontunut puoluetoimistoonsa pohtimaan, kuinka seuraava hallitus muodostetaan. Puolueen mielestä Stefan Löfvenin on jatkettava pääministerinä. Ulkoministeri Margot Wallströmin mukaan suurin häviäjä oli maltillinen kokoomus.

11.29 Sanomalehti **Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun)**aamuanalyysin mukaan Ruotsin seuraavan pääministerin työlistalla on viisi pääkohtaa. Ensimmäisenä on vaatimus kyvystä yhteistyöhön ja se testataan parlamentin puhemiehen valinnassa. Toisena on verotuskysymysten ratkaisu, kolmantena siirtolaisuus, neljäntenä sosiaaliturvan kehittäminen ja viidentenä ilmastopolitiikan ratkaisut.

11:10 Satu Helin ja Simo Ortamo kiittävät aamusta, Pirkko Pöntinen jatkaa.

10:46 Ylen erikoislähetys päättyi nyt, mutta voit katsoa sen Areenasta.

10:46 Jaskari ei pidä uusien vaalien järjestämisestä mitenkään todennäköisenä, vaikka tästäkin on käyty keskusteluja.

klo 10:43 Toimittaja Kai Jaskari: On aivan selvää, että ruotsidemoraatit on vaalien suurin voittaja, vaikka voitto ei ollut ihan niin iso kuin ennakkoon arvioitiin. Suurin yllätys on kristillisten merkittävä nousu. He saivat äänivyöryn aivan viimeisinä vaalipäivinä johtuen paljon puoluejohtajan karismaattisesta esiintymisestä.

klo 10.35 Susanna Turunen: Mikään hallitus ei Ruotsissa voi sivuuttaa maahanmuuttokysymystä. Ruotsidemokraatit todennäköisesti lisää yhteistyötä tällä saralla muiden puolueiden kanssa myös Euroopan parlamentissa.

klo 10.32 Erikoistoimittaja Susanna Turunen: Ruotsissa näkyy sama äärioikean ja äärivasemman nousu, joka on jo näkynyt esimerkiksi Saksassa, Hollannissa ja Suomessa.

klo 10.31 Meinander: Riippumatta siitä millainen hallitus lopulta Ruotsissa muodostetaan se jatkaa samanlaista talouspolitiikkaa kuin nykyinen.

klo 10:28 Nyt äänessä erikoislähetyksessä professori Henrik Meinander. Hänen mukaansa vaihtoehtoja on kaksi; joko blokit ylittävä hallitus tai ruotsidemokraattien tukema hallitus

klo 10:24 Ruotsidemokraattien puoluehallituksen jäsen Anne Karlsson uskoo, että puoluetta tullaan vielä pyytämään mukaan hallitusneuvotteluihin. Karlsson sanoo Ylen erikoislähetyksessä, että yhteistyöhaluja saattaa olla maltillisella kokoomuksella ja keskustalla.

klo 10:20 Sosiaalidemokraattien valtiopäiväedustaja Pyry Niemi sanoo Ylen erikoislähetyksessä olevansa tyytyväinen puolueen vaalitulokseen. Niemen mukaan tulos ei ole paras mahdollinen, mutta tappio viime vaaleihin verrattuna oli odotettua pienempi.

klo 10:17 Aftonbladetin mukaan Ruotsilla on nyt jopa 12 vaihtoehtoa uudeksi hallitukseksi (siirryt toiseen palveluun). Ykkösvaihtoehtona on punavihreä hallitus. Toinen vaihtoehto on, että hallitus pysyy nykyisellään. Molemmissa kyse olisi vähemmistöhallituksesta.

klo 10:00 Nyt alkaa Ylen ylimääräinen erikoislähetys!

klo 9:42 Expressenin mukaan kaksi Tukholmassa jäljellä ollutta vaalipaikkaa on laskettu, mutta jostain syystä niistä tulleita tuloksia ei ole saatu eteenpäin.

klo 9:37 Ruotsidemokraatit keskustelee vaalituloksesta tänään iltapäivällä. He odottavat Pääministeri Stefan Löfvenin jättävän tehtävänsä.

– Mitä nopeammin Löfven lähtee sen parempi, Åkesson sanoi Aftonbladetille. (siirryt toiseen palveluun)

klo 9:30 Puolen tunnin kuluttua alkaa Ylen ylimääräinen verkkolähetys siitä, mitä Ruotsissa tapahtuu seuraavaksi. ja miten hallitusta lähdetään pattitilanteessa muodostamaan.

klo 9:09 Åkesson: Aion äänestää kaikkia pääministeriehdokkaita vastaan, jotka eivät lupaa ruotsidemokraateille vaikutusvaltaa.

klo 9.06 Ruotsidemokraattien Jimmie Åkesson sanoo Aftonbladetin suorassa haastattelussa, että mikään puolue ei ole ollut toistaiseksi häneen yhteydessä.

klo 8.54. Korjaus postiäänten mahdolliseen määrään. Niitä odotetaan tulevan noin 50 000

klo 8:52 Sanomalehti Dagens Nyheter (siirryt toiseen palveluun) ottaa pääkirjoituksessaan kantaa ruotsidemokraatteja vastaan. Lehden mukaan ”Ruotsi ja demokratia ovat suurempia kuin ruotsidemokraatit”.

Lehden mukaan sosiaalidemokraattien ja kokoomuksen vuosikymmeniä kestänyt valtakamppailu ja vuorottelu vallassa on nyt ohi. Molemmat pääpuolueet hävisivät, koska niiden vaalilupaukset olivat aikansa eläneitä.

Ruotsin lähitulevaisuutta määrittää lehden mukaan se, kuinka suuret puolueet onnistuvat käsittelemään tappionsa.

Ruotsidemokraattien voittoa lehti kutsuu masentavaksi ja pahaenteiseksi. Lehti kuitenkin toteaa, että puolueella on yhä vastassaan ylivoimainen enemmistö valtiopäivillä.

klo 8:48 Tunnettu demaripoliitikko Kjell Olof-Feldt kommentoi sosialidemokraattien vaalitulosta: Se oli parempi kuin pelkäsimme, mutta se ei silti ratkaise mitään.

klo 8:45 Miten Ruotsi saa aikaan hallituksen, kun vaalit johtivat pattitilanteeseen? Tätä pohditaan Ylen verkon erikoislähetyksessä klo 10 alkaen.

klo 8:40 Ulkomailta tulleet postiäänet ovat Aftonbladetin mukaan ratkaisseet Ruotsin vaalin viimeksi vuonna 1979.

klo 8:39 Uutistoimisto TT:n mukaan punavihreän ja provariblokin välillä on vain noin 30 000 äänen ero.

klo 8:34 Ympäristöpuolueen Gustav Fridolin sanoo Expressenille heränneensä "kivi sydämellä kuten moni äänestäjä" ruotsidemokraattien saaman kannatuksen vuoksi.

klo 8:28 Postiääniä on tulossa siis arviolta 200 000. Koska punavihreiden ja porvariblokin välinen ero on niin pieni, näillä ääni voi vielä olla paljon merkitystä. Ulkomailta tulleet äänet lasketaan vasta huomenna.

klo 8:22 Kahden äänestysalueen äänet ovat vielä laskematta. 6002 paikkaa laskettu.

klo 8:20 Timo Soini Ruotsin vaalituloksesta aamu-tv:ssä hetki sitten: "Pitkäaikaistakyllästymistä blokkipolitiikkaan, ihmiset kaipaavat uusia vaihtoehtoja"

klo 8:00 Miksi maahanmuutto nousi niin tärkeäksi teemaksi Ruotsissa? Tässä kaksi näkökulmaa. Maahanmuuttajataustainen ruotsidemokraatti: Maahanmuuton ongelmistapuhuminen ei ole rasismia

klo 7:40 Perussuomalaisten puheenjohtajan Jussi Halla-aho aamu-tv:ssä hetki sitten: Ruotsidemokraatit asettuvat vaa'ankieleksi, voivat vaatiaitselleen tärkeitä asioita hallituksen ohjelmaan

klo 7:37Vihreiden Ville Niinistön mukaan Ruotsin vihreiden kannatusken heikkemisen johtuu sen epäonnistuneista päätöksistä

klo 7:30 Soini:Ruotsin tuloksella ei juuri vaikutusta Suomen ulko-ja turvallisuuspolitiikkaan

klo 7:27 Soini:Ruotsin Vihreiden heikko tulos voi kertoa siitä, että yhden asian liike ei pärjää. Oli se sitten maahanmuutto tai joku muu.

klo 7:27 Soini: tulos on täysjumi.

klo 7:25 Nyt puhelinhaastattelussa ulkoministeri Timo Soini (sin).

klo 7:22 Täältä voi tarkastella äänestystulosta alueittain. https://www.dn.se/val/ (siirryt toiseen palveluun) (ruotsiksi).

klo 7:07 Tässä vielä tämänhetkinen vaalitulos:

Ääntenlaskennan tilanne, kun 6004 vaalipiiristä oli laskettu 6002.

Punavihreä blokki 40,6 % (-3,0), 144 valtiopäiväedustajaa.

Sosiaalidemokraatit 28,4 % (–2,8)

Vasemmistopuolue 7,9 % (+2,2)

Ympäristöpuolue 4,3 % (–2,4)

Porvariblokki 40,3 % (+0,9), 143 valtiopäiväedustajaa.

Ruotsin kokoomus 19,8 % (–3,5)

Keskustapuolue 8,6 % (+2,5)

Kristillisdemokraatit 6,4 % (+1,8)

Liberaalit 5,5 % (+0,1)

Ruotsidemokraatit 17,6 % (+4,7), 62 valtiopäiväedustajaa.

Tuloksesta puuttuvat vielä postitse annetut äänet, joita on arviolta noin 200 000. Ne voivat vielä heilauttaa kahden suuren blokin järjestyksen. Postiäänet lasketaan vasta keskiviikkona.

Äänestysprosentti oli 84,4

klo 7:00 Huomenta kaikille, jotka ovat nyt juuri herännet. Tässä tuore tiivistys Ruotsin eilisestä vaalituloksesta ja sen seurauksista: Ruotsin vaalit: porvareille ja punavihreille tasapeli, ruotsidemokraatit kolmanneksi – Neljä huomiota vaalituloksesta

klo 6:58 Jonkun on petettävä joku, jotta hallitussaadaan muodostettua, kirjoittaa analyysissaan Ylen Pohjoismaiden-kirjenvaihtaja Riikka Uosukainen. Ruotsin hallituksen muodostamisesta on tulossa vaikeaa.

klo 6:55 Halla-aho: Ruotsidemokraattien tulos ei ollut niin kova kuin hurjimmissa ennusteissa mutta osui ennusteiden vaihteluväliin.

klo 6:55 Jussi Halla-aho nyt puhelimessa: En usko, että ruotsidemokraatit haluavat hallitukseen. He asettuvat nyt vaa'ankieliasemaan porvarien ja punavihreän blokin väliin. Juttu haastattelusta täällä

klo 6:51 Ja kello 7:25 haastattelussa sinisten Timo Soini.

klo 6:49 Ihan pian (klo 6.54) aamu-tv:sta soitetaan perussuomalaisten puheenjohtajalle Jussi Halla-aholle

klo 6:48. Modig: Keskustan hyvä kampanja söi luuultavasti vihreiden kannatusta.

klo 6:42 Sasi ja Modig aamu-tv:ssä: Suurin yllätys Ruotsin vaaleissa oli se, että muutokset ovat pienempiä kuin ennustettiin.

klo: 6:37 Hetki hetkeltä -seurantaa jatkavat Satu Helin ja Simo Ortamo, hyvää huomenta! Aivan pian, klo 6.42., vaaleja analysoivat aamu-tv:n puolella Kimmo Sasi (kok) ja Silvia Modig (vas).

klo: 5:53 Yötoimittaja kiittää lukijoita. Aamutimi jatkaa Hetki hetkeltä –seurantaa. –Inka Haukka

klo: 4:33 Dagens Nyheterin (siirryt toiseen palveluun) mukaan äärimmäisen tiukka vaalitulos merkitsee sitä, että postiäänet voivat vielä keikauttaa Ruotsin vaalituloksen. Punavihreän blokin ja porvariblokin välinen ero on noin 30 000 ääntä, mutta esimerkiksi viime vaaleissa postiääniä annettiin 200 000.

klo: 3:46 Ruotsin vaaliviranomaisen kotisivu val.se ei toimi vieläkään sivun suuren käyttäjämäärän vuoksi. Sivu on ollut poissa käytöstä illasta lähtien.

Kuva: Google

klo: 3:32 Espanjalaislehti El País (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että kyselyiden mukaan terveys ja koulutus ovat olleet tärkeimmät teemat ruotsalaisäänestäjien keskuudessa. Kuitenkin lehden haastattelema, kannatusmittauksia tekevän Sifon ennustepäällikkö Toivo Sjörén kiteyttää asian lauseeseen: ”Terveys ei saa äänestäjiä liikkeelle, maahanmuutto saa.”

klo: 2:48 Brittilehti The Guardian (siirryt toiseen palveluun) kirjoittaa, että ruotsidemokraatit ovat onnistuneet sekoittamaan kenties Euroopan stabiileimman poliittisen järjestyksen.

klo: 2:30 Kansainvälinen lehdistö on odotetusti nostanut otsikoihinsa ruotsidemokraattien voittokulun Ruotsin parlamenttivaaleissa. Yhdysvaltalaisen uutiskanava CNN:n (siirryt toiseen palveluun) mukaan ruotsidemokraattien rynnistys saattaa merkitä sitä, että yksi Euroopan viimeisistä vasemmistohallituksista on tullut nyt tiensä päähän.

klo 1:42: Då tackar jag för mig. Kiitos minun puolestani. Hetki hetkeltä –seuranta jatkuu koko yön. – Paula Tapiola

klo 1:36: Pääministeri Stefan Löfven ei aio erota.

– Olisimme halunneet paremman tuloksen. Äänestäjät ovat kuitenkin valinneet meidät suurimmaksi puolueeksi.

Hän huomauttaa, että vaalitulos on vielä epävarma. Varmaa kuitenkin on, että kumpikaan blokki ei saa yksinkertaista enemmistöä.

– Meillä on kaksi viikkoa aikaa valtiopäivien avajaisiin. Aion jatkaa pääministerinä.

Eniten valtiopäivillä saaneen blokin pitää Löfvenin mielestä johtaa hallitustunnusteluja. Paikkajako varmistuu lopullisesti vasta keskiviikkona.

Paikkajako on tällä hetkellä 144 punavihreille, 143 porvareille ja 62 ruotsidemokraateille.

klo 1:33: Löfven aikoo jatkaa pääministerinä.

klo 1:25: Lähes kaikkien vaalipiirien äänet on nyt laskettu. Ruotsissa on 6 004 vaalipiiriä, ja laskenta on valmis 5 935:ssä.

Vasemmistopuolue 7,9 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit 28,4

Ympäristöpuolue 4,3

Keskustapuolue 8,6

Liberaalit 5,5

Maltillinen kokoomus 19,8

Kristillisdemokraatit 6,4

Ruotsidemokraatit 17,6

Muut 1,4

klo 1:16: Valtiopäivien paikkajako on hyvin, hyvin tasainen. Punavihreät ovat saamassa 144 paikkaa ja porvaripuolueet 143 paikkaa. Ruotsidemokraatit ovat saamassa 62. Tilanne voi kuitenkin vielä muuttua. Lopullisesti paikkajako varmistuu keskiviikkona.

klo 1:08: Sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Stefan Löfven ei ole vieläkään tullut kommentoimaan vaalitulosta. Hän on ainoa puheenjohtaja, joka ei ole vielä astunut julkisuuteen.

Sosiaalidemokraatit tekevät historiansa huonoimman vaalituloksen. Puolue on saamassa 28,4 prosenttia. Aiemmin heikoin tulos oli 30, 7 prosenttia vuoden 2014 valtiopäivävaaleissa.

klo 0:58: Liberaalit liittyvät muiden porvaripuolueiden vaatimukseen, että pääministeri Stefan Löfvenin on erottava.

– Punavihreä hallitus on tehnyt suuren vaalitappion, puheenjohtaja Jan Björklund sanoo.

Hän pitää vaalitulosta kuitenkin ongelmallisena. Hän haluaa porvaripuolueiden muodostavan hallituksen, mutta ei halua ruotsidemokraattien vaikutusvallan nousevan.

– Ruotsidemokraateista piti tulla suurin puolue. Ei tullut. Sitten toiseksi suurin. Ei tullut. Totuus on, että heidän täytyy olla pettyneitä.

Liberaalit on saamassa 5,5 prosenttia äänistä.

Ympäristöpuolueen puheenjohtajien puheet jäivät SVT:n vaalivalvojaisissa kesken, kun maltillisen kokoomuksen Kristersson piti oman puheensa. Puheenjohtaja Isabella Lövin sanoi, että päivä tuntuu raskaalta.

Puolue tekee yhden huonoimmista vaalituloksistaan. Se on saamassa 4,4 prosenttia äänistä.

klo 0:47: Myös keskustapuolue vaatii pääministeri Stefan Löfvenin eroa. Puolue tekee parhaimman vaalituloksensa lähes 30 vuoteen.

– On vaikea kruunata voittajaa näissä vaaleissa, mutta keskustapuolue on yksi niistä! puheenjohtaja Annie Lööf iloitsee.

– Porvaripuolueiden kannatus on noussut, ja se on suurimmaksi osaksi keskustan ansiota. Mielestäni Stefan Löfvenin pitää erota, jotta voimme aloittaa neuvottelut toimintakykyisen hallituksen muodostamiseksi.

Keskusta on saamassa 8,6 prosenttia äänistä.

klo 0:40: Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Ebba Busch Thor saa haltioituneen vastaanoton vaalivalvojaisissaan.

– Mitä minä sanoin? Älkää koskaan kuvitelko, että kristillisdemokraatit ovat pelistä pois!

Kristillisdemokraattien kannatus on mielipidemittauksissa ollut valtiopäiville vaadittavan neljän prosentin tuntumassa. Nyt puolue on saamassa 6,4 prosenttia äänistä.

– Ruotsi tarvitsee uuden hallituksen. Ruotsi tarvitsee porvarihallituksen.

klo 0:28: Maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja Ulf Kristersson haluaa muodostaa uuden hallituksen.

– Olemme otelleet ensimmäisen erän uuden hallituksen muodostamiseksi. Meillä on paljon työtä jäljellä.

Hän vetoaa vaalitulokseen, vaikka ero oikeistopuolueiden ja punavihreiden puolueiden välillä on hiuksen hieno. Tällä hetkellä valtiopäivien paikat näyttäisivät jakauvan tasan 143–143.

– Nyt meillä on tulos. Vain sillä on väliä. Sitä pitää kunnioittaa.

Hänen mielestään pääministeri Stefan Löfvenin ja punavihreän hallituksen pitää erota. Porvaripuolueiden puheenjohtajat keskustelevat tilanteesta maanantaina.

klo 0:19: Vaalituloksessa tapahtuu enää pieniä muutoksia. Vaalipiireistä on nyt laskettu yli 5 600. Niitä on kaikkiaan 6 004.

Vasemmistopuolue 7,9 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit 28,3

Ympäristöpuolue 4,4

Keskustapuolue 8,6

Liberaalit 5,5

Maltillinen kokoomus 19,8

Kristillisdemokraatit 6,4

Ruotsidemokraatit 17,7

Valtiopäivillä punavihreiden ja porvaripuolueiden paikkajako on tällä hetkellä tasan 143–143.

klo 0:06: Myös vasemmistopuolueen Jonas Sjöstedt julistautuu vaalivoittajaksi. Puolue on saamassa 8,0 prosenttia äänistä.

– Olemme puolustaneet tasa-arvoa ja feminismiä. Olemme ottaneet etäisyyttä rasismiin.

Vasemmistopuolueen kannatus nousee ainoana punavihreänä puolueena. Se kasvaa yli kaksi prosenttiyksikköä viime vaaleista.

– Haluamme punavihreän hallituksen. Haluamme lisää vaikutusvaltaa. Haluamme, että Stefan Löfven jatkaa pääministerinä.

klo 0:03: SVT:n politiikan asiantuntija Mats Knutsson arvioi, että Ulf Kristersson ei aio tavata Jimmie Åkessonia hallitustunnustelujen merkeissä. Vaikka ruotsidemokraattien kannatus nousee voimakkaasti, se jää kolmanneksi suurimmaksi.

klo 0:01 Jimmie Åkesson julistautuu juuri vaalien voittajaksi ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa. Hän uskoo puolueen vaikutusvallan nousuun ja vaatii muilta puolueilta hallituskommentteja.

– Vanhojen blokkien ero on tällä hetkellä kaksi paikkaa. Niin kutsuttu allianssi – mikäli se on vielä enemmän – pysyy pienempänä kuin puna-vihreät. Kokoomuksen Ulf Kristersson on luvannut vaihtaa hallituksta. Miten hän aikoo vaihtaa hallitusta? Valitsetko Stefan Löfvenin vai Jimmie Åkessonin?

– Olemme tehneet kaiken, mitä olemme voineet. Minä olen tehnyt kaiken voitavani. Minulla ei ole muuta annettavaa.

Åkesson menetti hetkellisesti äänensä kesken puheensa.

.klo 23:46: Ääntenlaskenta etenee. Vaalipiireistä on nyt laskettu yli 80 prosenttia.

Vasemmistopuolue 8,0 prosenttia

Sosiaalidemokraatit 28,2

Ympäristöpuolue 4,4

Keskustapuolue 8,6

Liberaalit 5,5

Maltillinen kokoomus 19,7

Kristillisdemokraatit 6,4

Ruotsidemokraatit 17,7

klo 23:44: Punavihreät puolueet ovat saamassa 40,6 prosenttia äänistä ja porvaripuolueet 40,2. Ruotsidemokraattien vaa’ankieliasema vahvistuu 17,7 prosentilla. Hallituksen muodostamisesta ennustetaan hyvin vaikeaa.

Sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue kuuluvat vaalien häviäjiin, samaten suurin porvaripuolue maltillinen kokoomus. Keskustapuolueen ja kristillisdemokraattien kannatus nousee selvästi.

klo 22:40: Maltillisen kokoomuksen nuorten liiton puheenjohtaja Benajmin Dousa iloitsee vaalituloksesta:

– Tulos on odotettua parempi. Ruotsi saa uuden hallituksen, Dousa sanoo SVT:lle.

Maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien, liberaalien ja keskustan puheenjohtajat haluavat muodostaa uuden hallituksen, hän vakuuttaa.

Porvaripuolueista kristillisdemokraattien kannatus on kovassa nousussa. Puolue on saamassa 6,4 prosenttia äänistä. Viime vaaleissa puolueen äänisaalis oli 4,6.

klo 23:25 SVT:n vaaliasiantuntija Henrik Oscarsson arvioi, että maltillinen kokoomus säilyy Ruotsin toiseksi suurimpana puolueena ja ruotsidemokraatit jää kolmanneksi suurimmaksi. Vaalien ääntenlasku on edennyt niin pitkälle, että kannatuslukuihin voi odottaa enää kymmenesosien muutoksia, Oscarsson sanoo.

klo 23:20: Kaksi kolmasosaa, eli yli 4 000 vaalipiiriä 6 000:sta on laskettu. Tilanne on seuraava:

Vasemmistopuolue 8,1 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit 28,2

Ympäristöpuolue 4,4

Keskustapuolue 8,7

Liberaalit 5,5

Maltillinen kokoomus 19,5

Kristillisdemokraatit 6,3

Ruotsidemokraatit 17,8

klo 23:28: Sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa on myös suomalaista punaväriä: SDP:n kansainvälisten asioiden sihteeri Tero Shemeikka ja kansanedustaja Maarit Feldt-Ranta.

Kuva: Hannele Muilu / Yle

Ruotsin sosiaalidemokraattien tärkeä taustavaikuttaja sanoo, että tulos on katastrofi. Hänen mukaansa ei ole mikään luonnon laki, että demarien kannatuksen pitäisi pudota lähemmäs eurooppalaisia veljespuolueita. - Hannele Muilu

klo 23:08: Sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa Södermalmin nuorten sosiaalidemokraattien puheenjohtaja Åsa Odin Ekman pitää tulosta niin tasaisena, että hallituksen muodostamisesta tulee vaikeaa. Hänen mukaansa ruotsidemokraattien pitäminen pois vallasta ei ole epädemokraattista, vaikka puolue kasvaakin.

– Heillä on erilaiset arvot kuin meillä. Eivät kaikki muutkaan suuret puolueet pääse hallitukseen, Odin Ekman sanoo.

- Hannele Muilu

Åsa Odin Ekman Kuva: Yle

klo 23:03 Puolet vaalipiireistä on nyt laskettu. Tilanne on seuraava:

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Vasemmistopuolue 8,1 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit 28,1

Ympäristöpuolue 4,4

Keskustapuolue 8,8

Liberaalit 5,4

Maltillinen kokoomus 19,3

Kristillisdemokraatit 6,4

Ruotsidemokraatit 17,9

Sosiaalidemokraattien tulos on heikoin puolueen historiassa. Myös ympäristöpuolue kuuluu häviäjiin. Maltillinen kokoomus on tässä vaiheessa ruotsidemokraattien edellä.

klo 23:00: Juho Takkunen päättää omalta osaltaan hetki hetkeltä -seurannan. Paula Tapiola jatkaa ääntenlaskennan seurantaa. Kiitos, tack så mycket! - Juho T.

klo 22:52: Noin joka kolmas vaalipiiri eli noin 2 000 piiriä on nyt laskettu.

Vasemmistopuolue 8,2 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit 28,4

Ympäristöpuolue 4,4

Keskustapuolue 8,9

Liberaalit 5,3

Maltillinen kokoomus 18,9

Kristillisdemokraatit 6,4

Ruotsidemokraatit 18,1

Ääntenlaskua Malmössä sunnuntai-iltana. Kuva: Johan Nilsson / EPA

klo 22:44: Sosiaalidemokraattien kannatus on romahtanut pääministeri Stefan Löfvenin kotikunnassa Boteåssa Skellefteåssa, kertoo Expressen (siirryt toiseen palveluun). Puolueen kannatus on laskenut siellä peräti 14,1 prosenttiyksikköä. Viime vaaleissa sosiaalidemokraatit sai siellä 52,1 prosenttia äänistä. Nyt 38 prosenttia.

klo 22:37: Maltillisen kokoomuksen vaalivalvojaisissa on vaisu tunnelma.

Maltillisen kokoomuksen kannattajat pettyivät seuratessaan ääntenlaskentaa vaalivalvojaisissa Tukholmassa sunnuntaina. Kuva: Jonathan Nackstrand / AFP

klo 22:34: Ruotsissa on nyt laskettu noin 950 vaalipiiriä. Ääntenlaskenta etenee tavallista hitaammin, eikä tuloksesta voi vielä päätellä lopullisia kannatuslukuja. Ruotsissa on 6 004 vaalipiiriä.

Vasemmistopuolue 8,2 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit 28,8

Ympäristöpuolue 4,2

Keskustapuolue 9,5

Liberaalit 4,9

Maltillinen kokoomus 17,7

Kristillisdemokraatit 6,5

Ruotsidemokraatit 18,8

klo 22:27: Ruotsin entinen pääministeri, maltillisen kokoomuksen Carl Bildt arvioi Ylelle, että punavihreällä blokilla ei ole näistä ovensuukyselyjen antamista asetelmista mahdollisuutta lähteä muodostamaan hallitusta.

klo 22:21: Ruotsin vaaliviranomaisen kotisivu val.se on kaatunut.

– Syynä on, että sivulla on niin monia kävijöitä, sanoo lehdistösihteeri Jenny Stad Aftonbladetille.

Hänen mukaansa vaalitulos ei ole vaarassa.

Kuva: Google

klo 22:04: SVT seuraa ääntenlaskua vaalivalvojaisissaan. Se perustuu noin sadan vaalipiirin ääniin.

Vasemmistopuolue 6,8 prosenttia.

Sosiaalidemokraatit 26,4

Ympäristöpuolue 3,4

Keskustapuolue 12,4

Liberaalit 3,8

Maltillinen kokoomus 16,1

Kristillisdemokraatit 7,4

Ruotsidemokraatit 21,8

Aiempien vuosien perusteella sosiaalidemokraattien kannatus laskisi illan aikana.

klo 21:32: Myös perussuomalaisten 1. varapuheenjohtaja Laura Huhtasaari osallistuu ruotsidemokraattien vaalivalvojaisiin Tukholmassa.

Perussuomalaisten Laura Huhtasaari osallistui ruotsidemokraattien vaalivalvojaisiin Tukholmassa, 9. syyskuuta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

klo 21:27: SVT: ovensuukyselyn tulokset ovat suuntaa-antavia, joten kannatusluvut voivat vielä muuttua.

Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Ruotsidemokraattien valtiopäiväryhmän ryhmäjohtaja Mattias Karlsson huomauttaa Dagens Nyheterille (siirryt toiseen palveluun), että puolueen luvut on usein arvioitu alakanttiin. Hän uskoo, että kannatus voi nousta vielä yli 20 prosentin.

Ympäristöpuolueen kannatus on vain hiukan yli valtiopäiville vaadittavan neljän prosentin rajan. Entinen puheenjohtaja Åsa Romson sanoo SVT:n vaalivalvojaisissa (siirryt toiseen palveluun) toivovansa, että luku nousee vielä yli viiden.

klo 21:19: Maltillisen kokoomuksen kannattaja oli pukeutunut värikkäästi puolueen vaalivalvojaisiin Tukholmassa.

Kuva: Henrik Montgomery / EPA

klo 21:13: Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho Ylelle ruotsidemokraattien vaalivalvojaisissa. "Hyvältä näyttää". – Tom Kankkonen, yökerho Kristall, Tukholma

Jussi Halla-aho Kuva: Tom Kankkonen / Yle

klo 21:07: Porvariblokki saisi kyselyn perusteella siis 39,6 prosenttia äänistä. Punavihreä blokki saisi lähes saman verran, 39,4 prosenttia. Ruotsidemokraateille 19,2 prosenttia.

klo 21:03: SVT:n ovensuukysely on julkaistu.

klo 20:54: RuotsinTV4:n ovensuukysely: Ruotsidemokraateille 16,3 %, porvariblokille 40,1 %, punavihreille 41,0 %.

**klo 20:39: **Ylen kaksituntinen erikoislähetys Tukholmasta jatkaa tv-uutisten jälkeen. Voit seurata lähetystä Areenasta tämän jutun otsikon alta.

ruotsin lippu liehuu, valkoisia pilviä ja sinistä taivasta
Ruotsin vaalit 2018 – Ylen erikoislähetys

klo 20:30: Nyt alkaa Tukholmasta lähetettävä Ylen klo 20.30 tv-uutislähetys.

klo 20:21: Peräti 41 prosenttia ruotsalaisista on äänestänyt eri puoluetta kuin vuoden 2014 vaaleissa, kertoo SVT:n ovensuukysely. (siirryt toiseen palveluun) Kyseessä on ennätysmäisen suuri määrä. Kysely perustuu 10 000–15 000 ruotsalaisen haastatteluun, ja se on tehty vuodesta 1991 lähtien.

Moni jätti äänestyspäätöksensä myös viime hetkeen. 38 prosenttia päätti, mitä puoluetta äänestää kuluneen viikon aikana.

klo 20:16: Sosiaalidemokraattien vaalivalvojaisissa Liljeholmenin Färgfabrikenissa on paljon puolueväkeä paikalla. - Hannele Muilu, Liljeholmen

Sosiaalidemokraattien vaalivalvojaiset. Kuva: Hannele Muilu / Yle

klo 20:03: Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson pysyy päätöksessään, ettei osallistu Ruotsin television SVT:n vaalivalvojaisiin. SVT:n sijaan hän valitsee esiintyä sanomalehti Expressenin ja Ruotsin radion SR:n vaalilähetyksessä.

SVT:n mielestä Åkessonin päätös heikentää sen mahdollisuuksia välittää katsojilleen asiallista tietoa ja analyysejä vaaleista. Åkesson on iltapäivän kuluessa järjestelmällisesti kieltäytynyt antamasta haastatteluja SVT:n toimittajille.

klo 19:53: Pohjoismainen vastarintaliike on kuvannut yksityishenkilöitä, toimittajia, poliitikkoja ja vaalilipukkeita eri puolilla maata, kertoo sanomalehti Expressen (siirryt toiseen palveluun). Uutinen perustuu Svenska Dagbladetin tietoihin.

Vastarintaliikkeen ”taisteluryhmät” ovat liikkuneet ainakin Bodenissa Norrbottenissa, Ludvikassa Taalainmaalla ja Kungälvissä Länsi-Götanmaalla. Mistään välikohtauksista ei ole kerrottu.

Vastarintaliike lehdistöedustaja ei halunnut kommentoidatietoja Expressenille.

klo 19:35 Tässä muistutus eri puolueiden kannatuksesta Ruotsissa.

Vasemmistopuolueen, sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen, keskustan, liberaalien, maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja ruotsidemokraattien kannatus yleisradioyhtiö SVT:n perjantaina julkaisemassa mielipidemittauksessa ja vuoden 2014 valtiopäivävaaleissa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

Yleisradioyhtiö SVT:n perjantaina julkaisemanmielipidemittauksen (siirryt toiseen palveluun) mukaan sosiaalidemokraatit (s) säilyttäisivät asemansasuurimpana puolueena, ruotsidemokraatit (sd) nousisivat toiseksi suurimmaksi jamaltillinen kokoomus (m) jäisi kolmannelle sijalle.

Sosiaalidemokraatit tekisivät kuitenkin mittauksenperusteella historiansa huonoimmat vaalituloksen, vajaat 25 prosenttia. Tätäennen puolueen heikoin tulos on vuodelta 2014, kun se sai 30,7 prosenttiaäänistä.

Ruotsidemokraattien kannatus puolestaan nousisi lähes puoleteli yli kuusi prosenttiyksikköä edellisistä vaaleista.

Maltillisen kokoomuksen kannatus puolestaan laskisi lähes kuusiprosenttiyksikköä viime vaaleihin verrattuna.

klo 19:28: Kaikki valmista ruotsidemokraattien vaalivalvojaisia varten yökerho Kristallissa Tukholman keskustassa. Täällä odotetaan kunnon vaalivoittoa. - Tom Kankkonen

Kuva: Tom Kankkonen / Yle

klo 19:03: Spänningen stiger! Eli jännitys tiivistyy.

Ruotsin vaalihuoneistot ovat auki vielä kaksi tuntia, ja äänestys on ollut vilkasta. Uutistoimisto TT kertoo, että vaalihuoneistoihin on ollut pitkiä jonoja eri puolilla maata.

Ennakkoääniä on annettu ennätysmäinen määrä, yli 2,7 miljoonaa.

klo 18:19: Kuvissa Ylen vaalilähetyksen ohjaamo ulkotuotantoautossa Tukholmassa ja vaalistudio valtiopäivätalolta päin katsottuna. - Linda-Lotta Linnanterä, Tukholman keskusta

Kuva: Linda-Lotta Linnanterä / Yle
Kuva: Linda-Lotta Linnanterä / Yle

klo 18:09: Ruotsin vaaleissa on annettu ennätysmäisen suuri määrä ennakkoääniä, kertoo yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun). Tunti sitten ääniä oli rekisteröity yli 2 729 109, ja niiden rekisteröiminen vaalilistoille jatkuu. Vuoden 2014 vaaleissa annettiin 2 672 615 ääntä.

Kaikki ennakkoäänet on nyt toimitettu vaalihuoneistoihin rekisteröitäväksi.

klo 17:53: Karlaplan iltapäivällä. Carl Bildt ja Ulf Kristersson olivat maltillisen kokoomuksen teltalla vain hetkeä ennen kuin Ylen toimittaja osui paikalle. Vilken otur! - Heikki Ali-Hokka

Kuva: Heikki Ali-Hokka / Yle

klo 17:26: Illan ääntenlaskenta saattaa myöhästyä, varoittaa yleisradioyhtiö SVT (siirryt toiseen palveluun). Syynä on, että ennakkoäänten toimittaminen vaalihuoneistoihin on takkuillut.

Ennakkoäänet toimitetaan vaalihuoneistoihin yleensä jo aamulla, ja niitä aletaan kirjata vaaliluetteloihin silloin. Varsinainen ääntenlaskenta alkaa vasta vaalihuoneistojen sulkeuduttua, sillä äänestäjät voivat perua ennakkoäänensä.

Ennakkoäänien toimitukset ovat myöhästyneet monin paikoin Tukholman läänissä tunnilla tai kahdella. Syynä on, että ennakkoääniä on annettu niin paljon, selitetään kuljetusyritys Postnordista.

klo 17:22: Skärholmenissa äänestänyt Ylva Wolgast on pettynyt siihen, että ilmastonmuutos ja muut ympäristöasiat jäivät taka-alalle vaalikampanjassa.

– Voit varmaan arvata, mitä puoluetta äänestin, Wolgast sanoi.

Wolgastin ääni meni ympäristöpuolueelle eli Ruotsin vihreille. Wolgast sanoo, että vaalitunnelmaa latistaa jännittynyt ja jopa vihaa tihkuva ilmapiiri. - Tom Kankkonen, Skärholmen

Ylva Wolgast Kuva: Tom Kankkonen / Yle

klo 17:05: Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ei halunnut vastata yleisradioyhtiö SVT:n toimittajien kysymyksiin, kun hän äänesti iltapäivällä Tukholman kaupungintalolla. Aftonbladetin julkaisema uutisvideo (siirryt toiseen palveluun) osoittaa, että Åkesson jätti toimittajan koko lailla huomioimatta ja keskittyi uutistoimisto TT:n toimittajaan.

Hän ei edelleenkään aio osallistu SVT:n vaalivalvojaisiin. Osallistumisen ehtona olisi, että SVT myöntää toimineensa perjantai-illan väittelyssä väärin. Kiistan taustoja voi lukea tarkemmin täältä.

klo 16:57: Ruotsissa vaalipäivä on aurinkoinen ja lämmin. Tämä kuva on valtiopäivätalon vierestä. - Riina Malhotra, Tukholma

Kuva: Riina Malhotra / Yle

klo 16:33: Tv-uutisten ja erikoislähetyksen ohjaaja Sanna Ekorre briiffaa studiotiimiä Tukholmassa. Ylen tv-uutisten 20.30-lähetys tulee tänään Ruotsin valtiopäivätalon edestä. - Riina Malhotra, Tukholma

Kuva: Riina Malhotra / Yle

klo 16:23: Ruotsidemokraatit haluavat muuttaa mielikuvaa siitä, että puolue vain haluaa padota maahanmuuttoa. Terveydenhuolto on myös iso vaalikysymys. Ruotsidemokraattien terveysviestissä on herättänyt huomiota iskulause "kaikki haluavat taivaaseen mutta kukaan ei halua kuolla hoitojonoon". - Tom Kankkonen, Skärholmen

Vaalijuliste Tukholman eteläpuolella Skärholmenissa. Kuva: Tom Kankkonen / Yle

klo 15:45: Lisäyksenä ja tarkennuksena aiempaan päivitykseen vaalityöntekijöiden ja äänestäjien uhkailusta Nynäshamnissa. Sanomalehti Expressenin (siirryt toiseen palveluun)mukaan kaksi nuorta miestä uhkaili kahta ruotsidemokraattien edustajaa vaalihuoneiston ulkopuolella.

Ruotsidemokraattien Nynäshamnin puheenjohtaja Emilia Orpana joutui itse sanallisen uhkailun kohteeksi. Hän kertoo miesten haukkuneen häntä ja toista ruotsidemokraattia rasisteiksi ja huoranpenikoiksi. Orpanan mukaan heitä uhattiin myös väkivallalla.

Muiden puolueiden vaalityöntekijät puuttuivat tilanteeseen.

– Se oli hieno demokraattinen teko. He osoittivat, etteivät hyväksy uhkailua, Emilia Orpana sanoo Expressenille.

Hän on raskaana ja pelkäsi, että uhkailijat löisivät häntä vatsaan.