Vaalimaan raja-aseman jonot purkautuneet – "Ilmeisesti ei ole uskallettu lähteä liikkeelle Venäjän uuden tullilain takia"

Lauantaina raja-asemalle muodostui kilometrin jono uuden tullilain seurauksena.

tullit
Liikennemerkkejä Vaalimaan raja-asemalla.
Vaalimaan raja-asema marraskuussa 2016.Heikki Saukkomaa / lehtikuva

Itärajalla Vaalimaan raja-asemalla on tällä hetkellä rauhallista.

– Tällä hetkellä ainakin meidän puolella on tosi hiljaista eikä ole Venäjänkään puolelta kaikunut sellaisia ääniä, että siellä olisi jonoja, kertoi ylirajavartija Kim Mitrunen Vaalimaan rajatarkastusasemalta sunnuntaina kello yhden aikaan.

Venäjän uuden tullilain mukaan maahan voi jatkossa viedä kerrallaan vain yhden ulkomaisen auton omistajaa kohden ilman ylimääräisiä veroja ja tullimaksuja.

Raja-asemalla oli sunnuntaina keskipäivällä noin kilometrin mittainen autojono uuden tullilain takia, mutta ruuhkat ovat kadonneet.

Ylirajavartija Kim Mitrunen uskoo, että suomalaisautoilijoiden korviin on kantautunut tietoa, että rajalla on ollut ongelmia.

– Suomalaisia on tänään liikkeellä tavallista vähemmän näin sunnuntaiksi. Ilmeisesti suomalaiset eivät ole uskaltaneet lähteä liikenteeseen tämän uuden tullilain takia niin sankoin joukoin.

Omilla autoillaan liikkuvat ovat Mitrusen mukaan päässeet rajan yli ongelmitta.

– Ilmeisesti he pääsevät läpi, joilla ei ole minkään rahoitusyhtiön autoa vaan on oma auto.

Tilanne uusi tullille

Tullin viestintäjohtaja Mika Parkkonen kertoi lauantaina Ylelle, että tilanne on heille uusi.

– Olemme olleet alustavasti yhteydessä Venäjän tulliin asiaan tiimoilta. Sieltä on kerrottu, että heidän on noudatettava uusia määräyksiä, Parkkonen sanoi.

Asiaa kommentoi myös Ylen Ykkösaamussa lauantaina vieraillut ulkomaankauppa- ja kehitysministeri Anne-Mari Virolainen (kok.). Hän toivoi, että kahden maan tullit kävisivät keskenään asian läpi. Mikäli asia ei tullien kesken ratkea, siinä tapauksessa ministeriö voi ottaa asian hoidettavaksi.

Tullin Parkkonen kertoi Ylelle, että Tullissa selvitetään, mistä Venäjän uudessa tullilaissa on kyse ja miten sitä sovelletaan käytäntöön.

Tulli kehotti Suomen kansalaisia harkitsemaan, kannattaako Venäjän rajalle ylipäänsä mennä tilanteen takia.

Lisää aiheesta:

Tulli: Venäjän uusi tullilaki toi Vaalimaan raja-asemalle kilometrin jonon

Ministeri Venäjän uudesta tullilaista: Tuntuu erittäin kummalliselta, ei todellakaan sujuvoita rajamuodollisuuksia