Hyppää sisältöön

Näitä viittä kiinnostavaa asiaa kannattaa seurata Ruotsin vaali-illan aikana: Saadaanko hallituksesta vihiä, mitä tekee Åkesson?

Valtiopäivävaalien tuloksesta kiinnostuneilla on edessä huippujännittävä ilta ja yö.

Kuva: Riina Malhotra / Yle

Ruotsi äänestää valtiopäivä-, maakäräjä- ja kunnallisvaaleissa. Vaalipäivän alla ja aikana erityisesti ruotsidemokraatit ovat olleet uutisoinnin keskiössä.

Yle kokosi yhteen asioita, joita kannattaa seurata vaali-illan aikana. Seuraamme vaaleja hetki hetkeltä tässä artikkelissa ja kello 21 alkavassa erikoislähetyksessä.

1. Mitä tulosennusteet kertovat?

Ruotsin yleisradioyhtiö SVT:n ovensuukysely julkaistaan Suomen aikaa kello 21, jolloin vaalihuoneistot sulkeutuvat. Kyseessä on suuntaa-antava arvio, eikä sen perusteella voi vielä vetää johtopäätöksiä vaalituloksesta.

Tulosennuste puolestaan saadaan viimeistään kello 22.30. Kyseessä on ääntenlaskennan reaaliaikaisen tilanteen perusteella tehtävä ennuste valtiopäivien paikkajaosta.

Lopullisia tuloksia odotetaan noin kello 23.30. Ääntenlaskenta saattaa kuitenkin viivästyä, koska ennakkoääniä on annettu arvioitua enemmän.

2. Tuleeko Jimmie Åkesson SVT:n vaalivalvojaisiin?

Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson ja SVT joutuivat viimeisen vaaliväittelyn jälkeen kiistaan. Åkesson sanoi tentissä, että maahanmuuttajat eivät saa töitä, koska he eivät ole ruotsalaisia eivätkä sovi Ruotsiin.

SVT:n vaalilähetyksistä vastaava Eva Landahl julkaisi kannanoton, jossa SVT sanoutui irti Åkessonin kommenteista. Åkesson tuomitsi kannanoton ja ilmoitti kieltäytyvänsä yhteistyöstä SVT:n kanssa vaaliviikonlopun aikana.

Jimmie Åkesson äänesti Tukholman kaupungintalolla. Kuva: Stina Stjernkvist / AFP

Landahl ilmoitti lauantaina jättävänsä tehtävänsä toistaiseksi, mutta Åkesson vaatii SVT:ltä edelleen suoraa anteeksipyyntöä. Sitä ei ole kuulunut, joten Åkesson ei todennäköisesti osallistu vaalivalvojaisiin lainkaan.

SVT:n televisioitavat vaalivalvojaiset alkavat kello 19.15. Lisäksi monilla Ruotsin medioilla on omat suorat vaalilähetyksensä.

3. Kummat saavat enemmän ääniä, punavihreät vai porvarilliset puolueet?

Valtiopäivävaalien tuloksessa on erityisesti hallituksen muodostamisen kannalta kiinnostavaa, paljonko perinteiset puolueblokit saavat ääniä.

Opposition porvariblokkiin kuuluvat maltillisen kokoomuksen lisäksi liberaalit, keskustapuolue ja kristillisdemokraatit. Hallitsevaan punavihreään blokkiin puolestaan kuuluvat tämänhetkisen pääministeripuolue sosiaalidemokraattien lisäksi vasemmisto- ja ympäristöpuolue.

Viimeisimmissä mielipidetiedusteluissa punavihreät ovat olleet 40 prosentin kannatuksen tuntumassa. Porvariblokin kannatus on ollut hyvin lähellä samoja lukuja, noin 39 prosenttia.

Mielipidemittausten perusteella onkin epätodennäköistä, että punavihreät tai porvaripuolueet saisivat yksinkertaisen enemmistön valtiopäivillä.

Vasemmistopuolueen, sosiaalidemokraattien, ympäristöpuolueen, keskustan, liberaalien, maltillisen kokoomuksen, kristillisdemokraattien ja ruotsidemokraattien kannatus yleisradioyhtiö SVT:n perjantaina julkaisemassa mielipidemittauksessa ja vuoden 2014 valtiopäivävaaleissa. Kuva: Yle Uutisgrafiikka

4. Millaisen tuloksen ruotsidemokraatit saa?

Ruotsidemokraattien tulokseksi on viimeisimmissä mielipidemittauksissa ennustettu noin 19 prosenttia (SVT) tai hieman vähemmän, vajaat 17 prosenttia äänistä (Dagens Nyheter/Ipsos (siirryt toiseen palveluun)).

Puolueesta voi tulla Ruotsin toiseksi suurin. Kaikki muut puolueet ovat kuitenkin etukäteen ilmoittaneet, etteivät halua sen kanssa samaan hallitukseen. Mieli voi toki muuttua vaalituloksen selvittyä.

Todennäköisesti ruotsidemokraattien kohtaloksi koituu valtiopäivillä oppositioon jääminen.

5. Antavatko puoluejohtajat vihiä siitä, mitkä puolueet menevät hallitukseen?

Hallituksen muodostamisesta povataan historiallisen vaikeaa.

Uuden pääministerin henkilöllisyyden selvittäminen voi kestää pitkään. Valtiopäivät kokoontuu viimeistään kahden viikon kuluessa äänestämään pääministeriehdokkaasta.

Mikäli pääministeri Stefan Löfven ei ole siihen mennessä eronnut eikä valtiopäivien enemmistöäänestä häntä vastaan, nykyinen hallitus voi jatkaa tehtävässään.

Ruotsin sosiaalidemokraattien puheenjohtaja, pääministeri Stefan Löfven vaalitilaisuudessa Tukholmassa lauantaina. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Mikäli pääministeri on eronnut tai valtiopäivien enemmistö äänestää häntä vastaan, valtiopäivien puhemies aloittaa oman tunnustelukierroksensa [talsmansrunda]. Hän selvittää, minkä puolueen puheenjohtajalla olisi parhaat edellytykset muodostaa hallitus.

Puhemies ehdottaa valtiopäiville hallitustunnustelijaa eli uutta pääministeriä, ja valtiopäivät äänestää ehdotuksesta.

Tässäkin äänestyksessä käytetään niin sanottua kielteisen parlamentarismin periaatetta. Henkilö voidaan valita, jos enemmistö ei äänestä häntä vastaan.

Mikäli enemmistö äänestää pääministeriehdokasta vastaan, valtiopäivien puhemies aloittaa uuden puhemieskierroksen. Kierroksille ei ole asetettu muodollista aikarajaa, mutta mikäli valtiopäivät hylkää neljä pääministeriehdokasta peräkkäin, Ruotsissa järjestetään uusintavaalit.

Lisää aiheesta:

Ruotsin vaalit hetki hetkeltä: maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit torjuvat ruotsidemokraattien johtaja Åkessonin yhteydenoton

Kolme suurta kisaa kärkipaikoista Ruotsin parlamentissa – SVT:n Åkesson-kannanotosta vastannut tuottaja jätti tehtävänsä

Kansankodin kasvatti Ninel Barrios Pizarro ei tunnista omakseen Ruotsia, jota ruotsidemokraatit haikailevat – "Kaikki arvot lentävät ikkunasta"