1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Venäjän politiikka

Venäjällä osoitettiin jälleen mieltä eläkeuudistusta vastaan – Poliisi pidätti satoja mielenosoittajia, katso video

Oppositiojohtaja Aleksei Navalnyin koolle kutsumat protestit osuvat samalle päivälle useiden alue- ja paikallisvaalien kanssa.

Kaksi musta-asuista mellakkapoliisia kypärät päässään kantaa mielenosoittajaa pietarilaisella kadulla. Toinen poliisi pitää miestä jalasta, toinen kädestä. Mies roikkuu heidän välissään. Taustalla toiseen suuntaan kävelee muita poliiseja.
Venäjällä poliisi on pidättänyt satoja mielenosoittajia eläkeuudistuksen vastaisista protesteista. Pelkästään Pietarissa poliisi pidätti sunnuntaina yli 400 mielenosoittajaa, paikallinen uutissivusto arvioi.

Kymmenissä Venäjän kaupungeissa on järjestetty mielenosoituksia eläkeiän nostoa vastaan samaan aikaan, kun venäläiset käyvät uurnille useissa paikallis- ja aluevaaleissa.

Viranomaiset antoivat luvan mielenosoituksille vain harvoissa kaupungeissa, ja mielenosoittajien pidätyksistä on raportoitu eri puolilta maata.

Pidätyksiä seuraava ihmisoikeusjärjestö OVD-info (siirryt toiseen palveluun) kertoo laskeneensa, että kello 20:een mennessä 33 kaupungissa oli pidätetty ainakin 839 ihmistä.

Mielenilmauksia koolle kutsunut oppositiopolitiikko Aleksei Navalnyi on itse vangittuna. Hän sai äskettäin 30 päivän vankeustuomion luvattoman mielenosoituksen järjestämisestä tammikuussa.

OVD-infon mukaan jo ennen mielenosoituksia poliisi pidätti 50 aktivistia Navalnyin liikkeestä ja 31 aktivistia vielä tänään sunnuntaina.

Epäsuosittu eläkeuudistus on laskenut presidentti Vladimir Putinin kansansuosiota.

Putinin lievennytkset eivät rauhoittaneet

Moskovan keskustaan kokoontui noin 2 000 mielenosoittajaa.

– He syytävät rahaa armeijalle Syyriassa, Ukrainassa, presidentin ystäville mutta eivät mitään eläkeläisille, 44-vuotias rahoituspäällikkö Olga Tšenuska sanoi uutistoimisto AFP:lle.

21-vuotias opettaja Tatjana Retšetskaja sanoi, että uudistus oli viimeinen oljenkorsi, jota ei voi enää sietää.

Äskettäin Putin ilmoitti lievennyksistä eläkeiän korotukseen. Putin kuitenkin korosti, että eläkeiän nosto on pakko tehdä, koska koska maan työikäinen väestö vähenee ja uudistusta on jo lykätty vuosia.

Sunnuntaina pidettävissä vaaleissa valitaan muun muassa 26 alueen johtajat. Venäjä jakautuu 85 alueeseen.

Eläkeuudistuksen nostama protestihenki ei välttämättä heijastu vaalituloksiin. Esimerkiksi Moskovan pormestarinvaaleissa ei ole ehdolla vakavasti otettavia opposition edustajia.

Venäjällä äänestetään sunnuntaina muun muassa Moskovan pormestarinvaaleissa. Äänestyspäivää varjostaa kansalaisten suuttumus eläkeiän nostoaikeisiin, mutta sen ei odoteta heiluttavan Moskovan pormestarin Sergei Sobjaninin asemaa. Kuva: Yuri Kochetkov / EPA

Lukuisia pidätyksiä eri puolilla maata

Pietarilainen Fontanka.Ru-uutissivusto arvioi (siirryt toiseen palveluun), että pelkästään Pietarissa olisi pidätetty yli 400 mielenosoittajaa.

Mielenosoitus alkoi Pietarissa kello kahden maissa Leninin aukiolla Suomen aseman edustalta. Jo siellä nähtiin kymmeniä pidätyksiä.

Sivuston mukaan eläkeuudistuksen vastaiseen mielenosoitukseen aukiolle oli kokoontunut joitakin tuhansia ihmisiä.

Mielenosoittajat pyrkivät Pietarin keskeiskadulle Nevski prospektille eli Nevan valtakadulle ja osa heistä onnistui marssimaan sinne poliisitoimista huolimatta.

Laajoista pidätyksistä Pietarissa raportoi myös muun muassa Eho Moskvy eli Moskovan kaiku -radioasema, joka näytti Twitter-viestissään MBH Median kuvaa pidätyksistä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Uralilla Jekaterinburgissa pidetyssä mielenosoituksessa pidätettiin muun muassa kaupungin entinen pormestari (siirryt toiseen palveluun) Jevgeni Roisman.

Värikkäänä ja ristiriitaisena hahmona tunnettu Roisman oli yksi harvoista valtapuolue Yhtenäiseen Venäjään kuulumattomista pormestareista ennen kuin kaupungissa luovuttiin suorista pormestarinvaaleista.

Eläkeiän nostoa vastustaa enemmistö kansasta

Eläkeuudistus on herättänyt laajaa vastustusta Venäjällä, jossa eläkeikää ei ole muutettu sitten neuvostoajan.

Uudistus nostaisi asteittain miesten eläkeiän nykyisestä 60 vuodesta 65 vuoteen ja naisten eläkeiän 55 vuodesta 60 vuoteen.

Alun perin naisten eläkeikää oli tarkoitus nostaa 63 vuoteen, mutta Putin lievensi suunnitelmaa elokuun lopulla.

Moni venäläinen pelkää, ettei ehdi nauttia eläkepäivistä, jos eläköitymisikää nostetaan. Venäjällä nykyinen keskimääräinen eliniän odote on miehillä 66 vuotta ja naisilla 77 vuotta.

Samaan aikaan monet eläkeläiset tekevät töitä täydentääkseen vaatimatonta eläkettään.

Eläkeiän nostoa voi pitää epäsuosituimpana hankkeena sitten vuoden 2005 etuusuudistuksen, joka nostatti laajoja eläkeläisten protesteja koko maassa.

Päivitetty kello 21.23 tietoja pidätettyjen määrästä.

mielenosoittajia pietarissa
Useissa Venäjän kaupungeissa osoitettiin sunnuntaina mieltä epäsuosittua eläkeuudistusta vastaan. Moskovan mielenosoituksessa nähtiin myös äärikansallismielisen LDPR-puolueen johtaja Vladimir Žirinovski.