Herätys: Ruotsissa erittäin tiukka vaalitulos, masennukseen apua magneettistimulaatiosta ja sää jatkuu lämpimänä

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Maltillisen kokoomuksen kannattaja poseeraa valokuvaajalle.
Maltillisen kokoomuksen kannattaja puolueen vaalivalvojaisissa Tukholmassa sunnuntaina.Henrik Montgomery / EPA

Punavihreät ja porvarit lähes tasoissa Ruotsin vaaleissa

Ruotsin tiukka vaalitulos varmistuu lopullisesti vasta keskiviikkona. Ulkomailla annetut äänet saattavat muuttaa tilannetta. Sosiaalidemokraattinen puolue säilyttää suurimman puolueen aseman historiallisen heikosta tuloksesta huolimatta. Toiseksi tuli maltillinen kokoomus ja kolmanneksi ruotsidemokraatit.

Punavihreät puolueet ovat saamassa valtiopäivillä 144 paikkaa, porvaripuolueet 143 paikkaa ja ruotsidemokraatit 62 paikkaa. Ylen Pohjoismaiden kirjeenvaihtaja Riikka Uosukainen kirjoittaa, että vaalivoiton saaneiden ruotsidemokraattien sivuuttaminen hallitusneuvotteluissa on vaikeaa.

Suomalaiset poliitikot kommentoivat Ruotsin vaaleja

Suomalaispoliitikot ovat ottaneet kantaa Ruotsin vaalitulokseen. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) yllättyi maahanmuuttokeskustelun suuresta roolista Ruotsin vaalikeskusteluissa. Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho odottaa ruotsidemokraattien aseman vahvistumisen vaikuttavan Ruotsin keskustelukulttuuriin. Yle jatkaa aamupäivällä vaalituloksen hetki hetkeltä -seurantaa.

Jussi Halla-aho
Jussi Halla-ahoMarkku Ulander / Lehtikuva

Yliopistolla tutkitaan masennusta hoitavaa konetta

Jo sadat saavat Suomessa magneettistimulaattorihoitoa vaikeaan masennukseen tai hermokipuun. Mielialaa, työmuistia ja tarkkaavaisuutta säätelevän vasemman etuotsalohkon stimulaatiota tehdään laitteella, jolla myös paikannetaan aivojen osia esimerkiksi leikkauksia ennen. Viime vuonna Aalto-yliopisto ja Itä-Suomen yliopisto saivat Jane ja Aatos Erkon säätiöltä miljoona euroa laitteen kehittämiseen.

Jaakko Niemisen pään päällä liikutetaan magneettikelaa.
Jaakko Niemisen pään päällä liikutetaan magneettikelaa.Lindroos Janne / Yle

#metoo-kampanjan kärkihahmoa syytetään seksuaalisesta ahdistelusta

Yhdysvaltalaisen CBS-mediayhtiön johtaja Leslie Moonves jättää tehtävänsä. The New Yorker -lehti uutisoi sunnuntaina uusista mieheen kohdistuneista ahdistelusyytöksistä. Sama lehti kertoi jo heinäkuussa, että kuusi naista syytti Moonvesia vuosia jatkuneesta seksuaalisesta ahdistelusta. Leslie Moonvees on kannattanut äänekkäästi seksuaalista ahdistelua vastustavaa #metoo-kampanjaa.

CBS:n johtaja Leslie Moonves jättää tehtävänsä televisiojätin johdossa.
CBS:n johtaja Leslie Moonves jättää tehtävänsä televisiojätin johdossa.EPA

Sää pysyy ajankohtaan nähden lämpimänä

Kapea kuurosadealue halkoo tänään maata etelästä Perämeren yli Länsi-Lappiin. Paikoitellen voi ukkostaa. Sadealueen ulkopuolella pilvisyys on vaihtelevaa ja sää poutaista. Lämpötila on koko maassa 15 ja 20 asteen välillä.

Maanantain sääkartta.
Yle

Lue lisää Ylen sääsivuilta.