Yleinen ravintolisä on monille hyödytön ja joskus jopa haitallinen – suolistokokeet kyseenalaistavat maitohappobakteerien tehon

"Syö probiootteja, pysyt terveenä", otsikoi terveysalan lehti, eikä ole ylistyksessään yksin. Probiooteilla on loistava maine, mutta kahden tuoreen tutkimuksen mukaan se on tullut liian helposti.

Apteekin probioottihyllyssä on ruuhkaa. Kuva: Sari Vähäsarja / Yle

Tabletteina syötyjä ja jogurtteihin, juustoihin, mehuihin ja muihin elintarvikkeisiin lisättyjä eläviä mikrobeja eli probiootteja ylistetään suojaksi sairauksilta, avuksi laihduttajalle ja vatsan turvaksi antibioottikuurin aikana.

Probioottituotteiden – ennen muuta maitohappobakteerien – kauppa käy vilkkaana, mutta kahden rinnakkaisen israelilaisen tutkimuksen mukaan niitä nautitaan usein suotta. Probioottien lisääminen ravintoon ei aina olekaan niin tehokasta kuin yleensä väitetään, tutkijat sanovat suolistokokeiden perusteella.

Niissä he toteavat, että monien ihmisten elimistö estää tavallisimpia probiootteja asettumasta heidän ruoansulatuskanavaansa. Antibioottikuurin tasapainottamiseksi syödyt probiootit voivat jopa hidastaa normaalin bakteerikannan toipumista.

– Probiooteista puhutaan paljon hyvää, vaikka niiden perimmäistä tehoa käsittelevä tutkimus on ollut hyvin ristiriitaista, sanoo tutkimuksia johtanut immunologian professori Eran Elinav Weizmannin tiedeinstituutista. (siirryt toiseen palveluun)

Tutkija torjuu "yhden koon ravintolisän"

Tutkijaryhmä päätti selvittää, asettuvatko tavallisesta ruokakaupasta ostetut probiootit elämään nauttijansa ruoansulatuselimistössä, niin kuin väitetään, ja mikä niiden vaikutus todellisuudessa on. Tutkittaviksi otettiin 11 yleisintä probioottiperhettä.

Hämmästyksekseen tutkijat havaitsivat, että moni kokeisiin osallistuneista terveistä vapaaehtoisista olikin suorastaan vastustuskykyinen probiooteille. Yksilölliset erot olivat hyvin suuria, Elinev kertoo.

– Siksi suosittelemmekin, ettei probiootteja nautittaisi kaikille sopivana "yhden koon ravintolisänä". Ne pitäisi räätälöidä kullekin hänen ominaisuuksiensa ja tarpeidensa mukaan.

Tutkimuksen mukaan ihmisen suoliston omasta mikrobiomista eli bakteerilajistosta on nähtävissä, kuuluuko hän ryhmään, jonka elimistö kelpuuttaa probiootit, vai hylkiikö hän niitä.

Probiootit hulahtavat monilla vessanpönttöön

Vastaavia epäilyksiä probiooteista on ailahdellut aiemmissakin tutkimuksissa, mutta niissä ruoansulatuskanavan mikrobien aktiivisuutta on aina selvitetty vain ulostenäytteistä.

Tällä kertaa näytteitä otettiin ulosteen lisäksi tähystämällä vapaaehtoisten ruoansulatuselimistöstä, sekä ylhäältä että alhaalta.

Ulosteiden mikrobiomi osoittautui vain osittain samaksi kuin se, joka ihmisillä oli sisällään. Probiootteja oli kaikkien vapaaehtoisten ulosteessa, mutta tähystämällä niitä löytyi vain joidenkin suolistosta, Elinav kertoo.

Odottelu tehokkaampaa kuin probiootit

Antibioottien haittavaikutusten torjumiseksi suositeltujen probioottien negatiiviset vaikutukset olivat tutkijoille toinen yllätys.

Kolmesta koeryhmästä mikrobiomi toipui ennalleen nopeimmin niillä, joille tehtiin ulosteensiirto eli suolistoon palautettiin heidän omia bakteerejaan, joita oli otettu talteen ennen antibioottihoitoa. Myös pelkkä odottelu sai mikrobiomin palautumaan nopeammin kuin probioottien syöminen lääkekuurin aikana.

Probiooteista ei siis olekaan ihmisille pelkkää hyötyä tai ei ainakaan haittaa, kuten väitetään, vaan niillä voi olla jopa pitkäaikaisia haittavaikutuksia, Elinav sanoo.

Sovelletun matematiikan professorin Eran Segalin mukaan tutkimustulosten merkitys ei rajoitu vain probiootteihin. Tulokset vahvistavat aiempia havaintoja siitä, että ihmiset reagoivat ravintoaineisiin yksilöllisillä tavoilla, ja korostavat suoliston mikrobiomin merkitystä näissä eroissa, Segal sanoo.

Molemmat tutkimukset ovat vapaasti luettavissa Cell-lehdestä: