Kaksi afgaanimiestä pidätettiin epäiltynä saksalaismiehen kuolemasta itäisessä Saksassa – Viranomaiset kehottavat rauhallisuuteen

Itäsaksalaisessa Chemnitzissä vastaavasta tapauksesta puhkesi rajuja mielenilmauksia ja mellakointia.

Saksa
Joukko poliiseja seisoo etualalla tummansinisissä haalareissa. Kauempana väkijoukko alkaa kokoontua mielenilmaukseen.
Poliisi valvoi äärioikeistolaisten ryhmien koolle kutsumaa mielenilmausta Köthenissä sunnuntaina. Taustalla on 22-vuotiaan miehen kuolema, johon liittyen on pidätetty kaksi afgaanimiestä.Alexander Becher / EPA

Itäisessä Saksassa Köthenin kaupungissa poliisi on pidättänyt kaksi afganistanilaista miestä epäiltynä 22-vuotiaan saksalaismiehen kuolemasta.

Saksi-Anhaltin osavaltion poliitikot ja viranomaiset kehottavat kansalaisia rauhallisuuteen.

Tuoreessa muistissa ovat vielä viime kuussa Chemnitzissä puhjenneet protestit ja levottomuudet, kun kaksi turvapaikanhakijaa, irakilainen ja syyrialainen mies, vangittiin epäiltynä 35-vuotiaan miehen puukottamisesta.

Twitter-viestissä Saksi-Anhaltin osavaltion sisäministeri Holger Stahlknecht sanoi surevansa traagista kuolemaa ja ymmärtävänsä kansalaisten levottomuuden. Hän kehotti kansalaisia malttiin ja lupasi, että tapaus selvitetään huolellisesti.

18- ja 20-vuotiaat afgaanimiehet pidätettiin sen jälkeen, kun 22-vuotias saksalaismies kuoli leikkipuistossa tapahtuneen riidan päätteeksi. Epäillyt ovat turvapaikanhakijoita, toinen on saanut pakolaisen aseman ja toinen oli määrä karkottaa.

Miehiä tutkitaan epäiltyinä vaarallisen ja kuolemaan johtavan ruumiinvamman tuottamisesta. Poliisi ja syyttäjänviranomaiset korostivat, että tapauksen tutkinta on kesken.

Paikallisen yleisradioyhtiön MDR Sachsen Anhaltin tietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) 22-vuotiaan miehen kuolinsyy olisi ollut sydäninfarkti.

Poliisin tiedotteessa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun), että ruumiinavauksen mukaan sydämenpysähdys ei ole suorassa yhteydessä miehen saamiin vammoihin.

Kynttiä ja kukkia on puun juurella hiekkakentällä. Taustalla näkyy lasten leikkitelineitä ja liukumäki.
Asukkaat toivat kukkia ja kynttilöitä leikkikentälle, jossa tapahtuneen riidan päätteeksi kuoli paikallinen 22-vuotias mies. Poliisi on pidättänyt kaksi afganistanilaista miestä epäiltynä miehen tappamisesta, mutta tutkinta on kesken.Alexander Becher / EPA

Pelkoja uusista levottomuuksista

Kun tieto Köthenin tapauksesta levisi, äärioikeistolaiset ryhmät kehottivat sosiaalisessa mediassa ihmisiä surumarssille sunnuntai-iltana. Äärivasemmistolaiset ryhmät puolestaan alkoivat suunnitella vastamielenosoitusta.

Chemnitzin tapahtumien toistumisen pelossa viranomaiset ovat kehottaneet kansalaisia malttiin ja varoittaneet väkivaltaisuuksista.

Köthenin pormestari Bernd Hauschild varoitti Facebook-sivuillaan, että Kötheniin on saapumassa ulkopuolelta suurin joukoin myös väkivaltaan valmiita henkilöitä.

Saksi-Anhaltiin on lähetetty jo poliiseja muista osavaltioista. Poliisin on arvosteltu reagoineen liian myöhään levottomuuksien vaaraan Chemnitzissä.

Maahanmuutosta tuli repivä kysymys Saksan politiikassa, kun vuonna 2015 maahan saapui yli miljoona turvapaikanhakijaa ja siirtolaista.

Oikeistopopulistinen AFD-puolue on kasvattanut kannatustaan, ja kysymys on hajottanut liittokansleri Angela Merkelin hallituksen rivejä.

Äskettäin Rheinische Post -lehdessä ilmestyneessä haastattelussa sisäministeri Horst Seehofer sanoi, että muuttoliike on kaikkien Saksan poliittisten ongelmien äiti.

Seehofer kuuluu Merkelin CDU:n baijerilaiseen sisarpuolueeseen CSU:hun, ja hän on toistuvasti haastanut Merkelin maahanmuuttopolitiikasta.

Aiheesta aiemmin:

Saksan kotimaantiedustelun johtaja epäilee videota ulkomaalaisten ajojahdista Chemnitzissä 7.9.2018

Saksassa tuhannet kokoontuivat äärioikeiston vastaiseen konserttiin Chemnitzissä 4.9.2018

Chemnitzin mielenosoitukset rauhoittuivat – ei vakavia yhteenottoja 2.9.2018

Yle Chemnitzissä: Yhteiskunta täällä on syvästi jakautunut 30.8.2018

Miksi saksalaiset mellakoivat Chemnitzissä? Itäisessä Saksassa on vähän maahanmuuttajia, mutta paljon tyytymättömyyttä 30.8.2018

Saksan Chemnitzissä useita loukkaantunut äärioikeiston ja vastamielenosoittajien yhteenotoissa – Miesjoukot ovat jahdanneet ulkomaalaisia puukotuksen jälkeen 27.8.2018

Aiheesta muualla:

MDR Sachsen Anhalt: Köthen – Eine Stadt unter Schock (siirryt toiseen palveluun) 9.9.2018

Der Spiegel: Bürgermeister von Köthen warnt vor gewaltbereiten Gruppen (siirryt toiseen palveluun) 9.9.2018

Lähteet: AFP, Reuters

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus