Nousiaisten vesikriisin kova jälkipyykki johti useisiin irtisanoutumisiin: kunnanjohtajaa vaadittiin jopa tekemään rikosilmoitusta itsestään – "Olemme täysin halvaantuneessa tilassa"

Noin 5 000 asukkaan Nousiaisissa kiistellään yhä vesikriisin hoidosta. Sadat kuntalaiset sairastuivat, kun putkirikon seurauksena jätevettä joutui asukkaiden juomaveteen tammikuussa.

Kotimaa
Vesihana ei ole käytössä
Petra Ristola / Yle

Paljon näkyvyyttä saanut Nousiaisten vesikriisi, ja siitä seurannut jälkipyykki on johtanut useisiin irtisanoutumisiin.

Turun Sanomat kertoi viime perjantaina, että Nousiaisten kunnanjohtaja Jaana Karrimaa oli jättänyt tehtävänsä (siirryt toiseen palveluun). Karrimaa ehti toimia nykyisessä pestissään vain vajaan vuoden ajan.

Myös hallinto- ja sivistysjohtaja Juha Rinta-Jouppi erosi tehtävästään viime viikolla. Kaksi viikkoa sitten erosivat myös kunnan rakennustarkastaja ja tekninen johtaja.

Nainen täyttää vesikanisteria.
Kalle Mäkelä / Yle

Julkisuudessa on esitetty kovia väitteitä muun muassa putkivuotoon liittyvästä salailusta, ongelmien peittelystä ja piilokorruptiosta.

Lounais-Suomen aluehallintovirasto on kuitenkin todennut jo huhtikuussa, että häiriötilanne hoidettiin laillisesti.

– Aluehallintovirasto katsoo, että häiriötilanne hoidettiin niin hyvin kuin noissa olosuhteissa kyettiin. Lakia ei rikottu, eikä asiakokonaisuuden kannalta olennaisia asiakirjoja ole jätetty laatimatta, Avista todettiin.

Valituksia valitusten perään

Nousiaisten kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reima Rantanen kertoo, että erinäisiä valituksia on käsitelty kunnanhallituksessa jo 34 kertaa.

– Meille on tullut tästä pompottelusta ja syyttelystä yli 20 000 euron kustannukset. Viimeinen pisara oli, että toiminnan on väitetty olleen rikollista. Kunnanjohtajaa vaadittiin lähestulkoon tekemään jopa rikosilmoitusta itsestään. Olemme täysin halvaantuneessa tilassa, kertoo Rantanen.

– On mysteeri, miksi 2-3 henkilöä haluavat vaikeuttaa tätä tilannetta jatkuvasti, jatkaa Rantanen.

Kunnanvaltuuston puheenjohtaja Reima Rantasen mukaan viikonlopun aikana on käynnistetty hanke, jolla saataisiin pyörtämään perjantaina eronneen entisen Nousiaisten kunnanjohtaja Karrimaan eropäätös.

– Yli puoluerajojen vanhat veteraanipoliitikot ovat lähteneet tukemaan Karrimaan jatkoa kunnanjohtajana. Täällä on meneillään asiasta ihan kansanliike. Nimiä on tarkoitus kerätä adressiin Karrimaan takaisin saamiseksi. Olemme olleet erittäin tyytyväisiä kunnanjohtajaamme, selvittää Rantanen.

– Nyt vain toivomme, että tämä työpaikkakiusaaminen loppuisi, ja saisimme työrauhan, päättää Rantanen.

Nousiaisten kunnanjohtaja Jaana Karrimaa.
Nousiaisissa toivotaan, että entinen kunnanjohtaja Jaana Karrimaa palaisi tehtäväänsä.Kalle Mäkelä / Yle

Putkirikko sattui jo ennen onnettomuutta

Sadat kuntalaiset sairastuivat vatsatautiin vesikriisin aikana. Hanavesi oli juomakelvotonta kuukauden ajan, kunnes verkosto saatiin taas kuntoon tehokloorauksen avulla.

Vesikriisin hoitoon vaikutti merkittävästi se, että vuotokohtaa jouduttiin etsimään pitkään. Vuotokohtaa etsittiin jopa suunnistajien avulla.

Alueita poissulkemalla vuoto paikantui viimein Maskuntien läheisyyteen.

Animaatio esittää, miten Nousiaisten putkirikko tapahtui
Yle

Putkirikko sattui vesiyhtiön virtaamaseurannan perusteella jo viime vuoden lopulla. Putki tihkutti vettä alapinnastaan kuukausien ajan.

Pitkään jatkunut maan vettyminen romahdutti yläpuolella kulkeneen seurakunnan viemäriputken, ja lopulta jätevettä joutui asukkaiden juomaveteen.

Työpäällikkö Seppo Karjalainen etsi ojasta merkkejä klooratusta vedestä, mutta putkivuotoa ei löytynyt Nousiaisten Miekkavuorentiellä.
Työpäällikkö Seppo Karjalainen etsi ojasta merkkejä klooratusta vedestä, mutta putkivuotoa ei löytynyt Nousiaisten Miekkavuorentiellä.Jouni Koutonen / Yle

Nousiaisten kunnan laajoista irtisanoutumisista kertoi ensimmäisenä Turun Sanomat.