Kaakkois-Suomen raja-asemat hiljenivät suomalaisista – rajalla odotetaan lisätietoa Venäjän uusista tullimääräyksistä

Suomalaisten kulku Kaakkois-Suomen raja-asemilla väheni huomattavasti sen jälkeen, kun Venäjän muutti autojen vientiin liittyvää tullilakia.

tullit
Nuijamaan raja-asema
Nuijamaan raja-asema.Yle

Nuijamaan tullissa maanantaiaamu on alkanut hyvin rauhallisesti. Saapuvaa liikennettä on sen verran kuin maanantaina yleensäkin, mutta lähtevää liikennettä on normaalia huomattavasti vähemmän. Nuijamaan tullin vuoropäällikkö Jari Jokimies arvelee, että kotiin on jäänyt nyt muitakin kuin ne, joita uudet tullimääräykset koskevat.

Venäjän uuden tullilain mukaan maahan voi jatkossa viedä kerrallaan vain yhden ulkomaisen auton omistajaa kohden ilman ylimääräisiä veroja ja tullimaksuja.

– Hyvin on varmasti puskaradio toiminut ja nämä nykyiset sosiaaliset mediat ovat tiedottaneet tilanteesta, Jokimies sanoo.

Jokimiehen mukaan jo viikonloppuna oli nähtävissä, että väkimäärä vähenee. Lauantaina suomalaisia liikkui vielä, mutta eilen liikenne hiljeni. Vaalimaan tullista kerrotaan, että Venäjällä "piipahtaneiden" reissu kesti jopa yhdeksän tuntia, kun yleensä siitä selviää noin tunnissa.

– Ihmiset ovat varmasti olleet varovaisempia, etteivät lähde enää varsinkaan pitkästä matkasta ajelemaan turhaan, Jokimies sanoo.

Tullimääräysten muuttuminen tuli yllätyksenä myös Nuijamaan tullille. Tullissa odotetaan tietoa, tarkennetaanko tai muutetaanko uusia tullimääräyksiä jotenkin.

Nuijamaan rajanylityspaikka
Nuijamaan tullissa odotetaan lisää tietoa siitä, muuttaako Venäjä tullilakiaan vielä jotenkin.Tommi Parkkinen / Yle

Mykkänen: Ongelma ei ole suomalaisten matkoissa

Sisäministeri Kai Mykkänen kertoi eilen STT:lle toivovansa, että jatkossa ajoneuvo merkittäisiin haltijansa vastuulle, vaikka omistajana on auton rahoittanut rahoitusyhtiö. Mykkänen ei usko Venäjän haluavan häiritä osamaksu- tai leasingautolla ajavien suomalaisten matkoja raja-alueille. Ongelmana voi hänen mielestään olla se, että jossakin päin Venäjää sama yksityishenkilö on tuonut useita autoja maahan muuhun kuin turismikäyttöön.

Suomen viranomaiset pyrkivät tänään saamaan lisää tietoa rajaliikennettä ruuhkauttaneista Venäjän uusista tullimääräyksistä. Esimerkiksi Nuijamaan tullin päällikkö Petri Kukkonen aikoo ottaa yhteyttä venäläiseen kollegaansa.

Nuijamaan tullin vuoropäällikkö Jari Jokimies uskoo aiemman kokemuksensa pohjalta, että tilanteen ratkaisu voi viedä muutaman viikon tai se voi tulla piankin. Venäjällä asiat tapahtuvat yleensä nopeasti.

– Jos joku laki tulee voimaan, siitä hyvin harvoin tiedotetaan. Se voi tulla hyvinkin pian käytäntöön, Jokimies sanoo.