1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Sairaalat ja terveyskeskukset

Vissyä leikkaussaleissa, vartijoita päivystyksessä ja turhautumista hoitojonoissa – Helle pisti Suomen suurimman sairaanhoitopiirin koville

Kun sisälämpötila nousee hellelukemiin sairaalassa, tukala olo ei ole ainoa ongelma. HUS kohtasi kuluneen kesän aikana lukuisia helteen aiheuttamia haasteita, joihin ei etukäteen ollut osattu varautua.

Meilahden sairaalan leikkausosastoa palveleva jäähdytyslaite rikkoontui kesällä ja jonkin aikaa leikkauksia tehtiin hiki hatussa vain yhden vedenjäähdyttimen varassa. Kuva: Yle

Kesä on tyypillisesti kiireistä aikaa päivystävissä sairaaloissa, kun pienemmät sairaalat vähentävät toimintojaan lomakuukausina. Kulunut kesä laittoi kuitenkin HUSin sairaalat erityisen koville.

Poikkeuksellisen pitkään jatkunut helle kasvatti potilasmääriä, kuumensi tunteita ja muutti osastot hikisiksi pätseiksi.

Sairaanhoitopiiri on nyt koonnut kesän koettelemukset yhdeksi raportiksi, jonka avulla pyritään varautumaan vastaaviin tilanteisiin tulevaisuudessa.

Hiki nousi pintaan leikkaussaleissa

HUSin vanhemmissa kiinteistöissä huonelämpötilat kohosivat helteen alla hurjiin lukemiin.

Esimerkiksi Meilahden tornisairaalan leikkaussaleissa tehtiin töitä kirjaimellisesti hiki hatussa, sillä sisälämpötilat hipoivat heinäkuussa 30 astetta. Joitakin leikkauksia jouduttiin jopa perumaan tai siirtämään muualle.

Kiinteistöjen jäähdytinjärjestelmien mitoituksessa ei aikoinaan ole otettu huomioon poikkeuksellisia hellejaksoja. Kuumuus laittoikin jäähdytinlaitteet koville ja aiheutti paikoin lisää ongelmia.

Jäähdyttimiä hajosi ja järjestelmiin tuli pitkäkestoisia teknisiä vikoja. Vantaan Peijaksen sairaalassa täydellä teholla huutanut viilennys puolestaan valutti lattioille kondenssivettä.

Helle aiheutti lisätöitä välinehuoltokeskuksissa, kun leikkausvälineet pyrittiin pitämään steriileinä kosteassa ilmassa. Kuva: YLE / Petteri Juuti

Kuumuuttakin suuremman ongelman aiheutti kuitenkin erittäin korkea ilmankosteus, joka lisäsi leikkausten jälkeistä infektioriskiä sekä vaikeutti välineiden pitämistä steriilinä.

Kuumuus vaikeutti myös lääkkeiden säilyttämistä, johon Etelä-Suomen aluehallintovirasto kiinnitti erityisesti huomiota kesän tarkastuksissaan.

Kesällä syntyneitä jonoja puretaan pitkälle syksyyn

Laitteiden ja kiinteistöjen lisäksi helle nakersi myös henkilökunnan jaksamista. Uudet työasut koettiin tukaliksi eikä taukoihin jäänyt sairauspoissaolojen vuoksi tarpeeksi aikaa. Tukalaa oloa pyrittiin helpottamaan muun muassa tarjoamalla henkilökunnalle vissyä.

Hellejakso lisäsi myös ensihoidon tehtävämääriä, mikä kuormitti erityisesti Haartmanin ja Malmin päivystyksiä. Leikkaussaliruuhkien vuoksi potilaat joutuivat myös odottelemaan toimenpiteisiin pääsyä useita päiviä.

Kulunut kesä pidensikin jonoja useissa yksiköissä ja raportin mukaan jonojen purkaminen edellyttää lisätyötoiminnan jatkamista koko syksyn ajalle. Erikoisaloittain pisin jono on tällä hetkellä HYKSissä plastiikkakirurgiassa ja silmätaudeissa.

Kuuma ilma kuumensi myös tunteita. Töölöön jouduttiin kesän aikana useita kertoja kutsumaan vartijat paikalle rauhoittamaan potilaaksi saapuneita päihteidenkäyttäjiä.

Helle katkoi sähköt Meilahdesta

Heinäkuisena keskiviikkoaamuna jännitehäiriö pisti kuumuudessa pyristelevän Meilahden sairaalat vieläkin tukalampaan tilanteeseen. Olkiluodon voimalan lähistöllä palamaan syttynyt Fingridin virtamuuntaja katkaisi sairaala-alueelta sähköt noin tunniksi.

Poikkeukselliseksi katkoksen teki se, että joidenkin kiinteistöjen varavoimalaitteet eivät kytkeytyneet päälle kuten piti. Potilasturvallisuus ei HUSin mukaan vaarantunut katkon aikana, sillä kriittisissä yksiköissä lisävaravoimalaitteet toimivat koko ajan normaalisti.

18. heinäkuuta Meilahden HUSin sairaaloita kosketti laaja sähkökatkos, jonka syynä oli jännitehäiriö. Kuva: Jyrki Lyytikkä / Yle

Katkos keskeytti kuitenkin lääkevalmistuksen ja viivästytti lääketoimituksia seuraavana päivänä. Katkoksella oli vaikutuksia myös sydänaseman kahden toimenpidesalin toimintaan ja potilashoitoihin.

Sähkökatkon syynä olleen virtamuuntajan tulipalon sytyttäjäksi epäiltiin pitkää hellejaksoa.

Kulunut kesä saattoi olla vain esimakua tulevasta ja pitkiin hellejaksoihin on syytä varautua jatkossakin. HUS aikoo nyt käydä läpi kaikki jäähdytettävät tilat ja niiden jäähdytinjärjestelmät. Työsuojelu puolestaan valmistelee henkilöstölle selviytymisohjeita helteille.

11.9.2018 klo 10:36 Juttua korjattu Olkiluodon voimalan osalta. TVO:n mukaan sähkökatkoksen aiheutti Fingridin muuntaja, joka syttyi palamaan noin puolentoista kilometrin päässä voimalasta. Ei voimalassa tapahtunut muuntajan räjähdys, kuten jutussa aiemmin mainittiin.