Tutkija: Ruotsidemokraatteja ei voi jättää huomiotta, elefantti on kasvanut liian suureksi

Valtiotieteen professori Kimmo Grönlund sanoo, että vaalivoittajaa ei demokratiassa voi jättää huomioimatta. Ruotsidemokraatit oli vaalien suurin voittaja. Puolue lisäsi kannatustaan 4,7 prosenttiyksikköä valtiopäivävaaleissa.

Ruotsin vaalit
Jimmie Åkesson juhlii vaalivalvojaisissa Tukholmassa.
Ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson juhli vaalivalvojaisissa Tukholmassa sunnuntaina.Anders Wiklund / EPA

Ruotsin vaaleissa äärilaidat ja pienet oikeistopuolueet menestyivät. Molemmat perinteiset suuret puolueet, sosiaalidemokraatit ja Ruotsin kokoomus menettivät kannatustaan. Valtiotieteen professori Kimmo Grönlundin mielestä vaalitulos osoittaa selvästi, että Ruotsin kansa ei ole ollut tyytyväinen pääministeri Stefan Löfvenin johtamaan vähemmistöhallitukseen.

– Molemmat hallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue vihreät menettivät kannatustaan ja vihreät olivat lähellä pudota valtiopäiviltä. Tulos ei ollut heille hyvä. Ruotsidemokraattien tulos ei vastannut ihan odotuksia, mutta 17,6 prosenttia on puolueelle kuitenkin valtava voitto.

Hallitusneuvotteluista hankalat

– Kyllähän tämä aikamoinen soppa on. Jos hallitus häviää, perinteisesti oppositio voittaisi. Ruotsissa pääoppositiopuolue, maltillinen kokoomus, hävisi enemmän kuin sosiaalidemokraatit. Oppositio on hajanainen ja ainoa suuri voittaja on oppositiossa ruotsidemokraatit, sanoo Kimmo Grönlund Åbo Akademista.

Ruotsissa on harjoitettu ns. blokkipolitiikkaa eikä maassa ole solmittu hallitusta vasemmisto–oikeisto-rajan yli. Professori Grönlund pitää hallitusvaihtoehtoina joko blokkipolitiikan murtamista tai yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

– Joko yhteistyö ruotsidemokraattien kanssa tai annetaan ruotsidemokraattien tukea hallitusta. Tässä tapauksessa se olisi porvariallianssi, joka joutuisi saamaan ruotsidemokraattien tukea samalla tavalla kuin vasemmistopuolue on antanut tukea sosiaalidemokraattien ja ympäristöpuolueen hallitukselle.

Kimmo Grönlund muistutti Yle Radio 1:n Ykkösaamussa, että vähemmistöhallitus on hallinnut Ruotsia neljä viime vuotta, koska kukaan ei ole halunnut tehdä yhteistyötä ruotsidemokraattien kanssa.

– Nyt elefantti on kasvanut niin suureksi, että muiden huoneessa olijoiden on otettava huomioon ruotsidemokraatit. Sitähän ruotsidemokraattien puheenjohtaja Jimmie Åkesson voittopuheessaan selvästi viestitti, että hän haluaa Ulf Kristerssonin (maltillisen kokoomuksen puheenjohtaja) kanssa keskusteluihin siitä, miten Stefan Löfven kaadetaan.

Sosiaalidemokraatteja edustava pääministeri Stefan Löfven puolestaan ilmoitti yöllä, ettei hän aio erota vaan aikoo hakea tukea hallitukselleen oman blokkinsa ulkopuolelta.

– Tilanne on hankala, sillä keskustapuoluekin on täysin kieltäytynyt yhteistyöstä sosiaalidemokraattien kanssa. Nyt jää nähtäväksi, onko blokkipolitiikka jäänyt pysyväksi vai pystytäänkö se murtamaan.

Kuuntele:

Professori Kimmo Grönlundin koko haastattelu Yle Areenassa.

Lue lisää:

Halla-aho: Ruotsidemokraatit asettuvat vaa'ankieleksi, voivat vaatia itselleen tärkeitä asioita hallituksen ohjelmaan

Ruotsin vaalitulos: porvareille ja punavihreilletasapeli, ruotsidemokraatit kolmanneksi – Neljä huomiota vaalituloksesta