Lahti haluaa takaisin pesäpallon huipulle – Oulu painii talousvaikeuksissa

Lahden Mailaveikkojen miesten edustusjoukkue kärkkyy paikkaa Ykköspesikseen. Pesäpalloväki toivoo myös uutta hiekkatekonurmea.

pesäpallo
Lahden Mailaveikkojen edustusjoukkueen kokoonpano on vielä mietinnässä.
Lahden Mailaveikkojen miesten edustusjoukkueen kokoonpano ensi kaudeksi on vielä mietinnässä.Mika Halme/Yle

Pesäpallon suosio on kasvanut tasaisesti viime vuosina Lahdessa.

Lahden Mailaveikossa on tällä hetkellä yhteensä noin 400 pelaajaa. Seuran mielestä olosuhteissa alkavat tulla kasvun rajat kuitenkin vastaan.

– Kisapuiston hiekkatekonurmi on ihan ehdottoman tärkeä, mutta tietysti sehän ei riitä meille. Tällä hetkellä edustusjoukkueet ja muut joukkueet ei pääse treenaamaan tarpeeksi, koska kesällä täällä on oikeastaan joka ilta pelejä, sanoo seuran puheenjohtaja Kirsi Laine.

– Jos mietitään katsomokapasiteettia, se riittää junnupeleihin, mutta jää auttamattoman pieneksi miesten ja naisten edustusjoukkueiden peleissä, arvioi seuran puheenjohtaja Kirsi Laine.

Toivelistalla on toinen hiekkatekonurmi.

– Tästä on keskusteltu jo kaupungin liikuntatoimen kanssa. Toivotaan, että uusi tekonurmi voisi jollain aikajänteellä mahdollistua.

Vetoapua Kouvolasta

Lahden Mailaveikot on yksi menestyneimpiä suomalaisia pesäpalloseuroja. Miesten ja naisten Suomen mestaruuksia on yhteensä yhdeksän, mutta tuorein mestaruus on 1950-luvulta.

Miesten edustusjoukkue pelasi viime viikonloppuna noususta pesäpallon toiseksi korkeimmalle sarjatasolle Ykköspesikseen. Lahti hävisi finaalisarjan kuitenkin muutaman tuhannen asukkaan Simon joukkueelle.

– Meillä oli nuori ja taisteleva joukkue. Pelattiin yksi kauden parhaista peleistä, mutta se ei riittänyt, kertoo edustusjoukkueen johtaja Sakari Sahamies.

Lahden nousu Ykköspesikseen olisi erittäin tervetullut, koska tarvitsemme A- ja B-juniori-ikäisille pelaajille pelipaikkoja.

Jyrki Hyttinen

Mailaveikot on hakenut vetoapua lajin vahvasta paikkakunnasta Kouvolasta. Lahtelaisilla on yhteistyösopimus Kouvolan Pallonlyöjien kanssa (siirryt toiseen palveluun) vuoteen 2020 asti. Edustusjoukkueessa pelasi tällä kaudella 5-6 kouvolalaista junioripelajaa.

– Lahden nousu Ykköspesikseen olisi erittäin tervetullut, koska tarvitsemme A- ja B-juniori-ikäisille pelaajille pelipaikkoja, kun resurssit eivät millään riitä oman (ykköspesis)joukkueen pyörittämiseen, kertoo Kouvolan Pallonlyöjien hallituksen puheenjohtaja Jyrki Hyttinen.

Ykköspesispaikka vielä mahdollinen?

Miesten nousukarsintapeli keräsi Lahdessa yli 600 katsojaa. Istumapaikkoja pystyttiin järjestämään noin 300 katsojalle.

lahden mailaveikot harjoittelee Kisapuistossa
Lahden Mailaveikkojen edustusjoukkue harjoittelee Lahden Kisapuistossa.Mika Halme/Yle

– Se oli todella hieno, mutta myös uusi tilanne lahtelaiselle pesäpalloyleisölle. Yleisö oli ehkä vähän hiljaisempi kuin muilla perinteisemmillä pesäpallopaikkakunnilla, joukkueenjohtaja Sahamies miettii.

Vaikka Ykkösen nousukarsintapelit ovat jo ohitse, niin ainakin Superpesiksestä Ykköseen kauden päätteeksi pudonneen Oulun Lipon tilannetta seurataan Lahdessa tarkasti. Helsingin Sanomat (siirryt toiseen palveluun)kertoi kesäkuun lopussa, että seuran taustayhdistys oli päässyt velkasaneeraukseen.

Yleisö oli ehkä vähän hiljaisempi kuin muilla perinteisemmillä pesäpallopaikkakunnilla.

Sakari Sahamies

Maanantaina velkasaneerausta hoitava asianajaja Antti Myllymäki kertoi jättäneensä saneerauksen keskeyttämishakemuksen Oulun käräjäoikeudelle. Myllymäki sanoo, että urheiluseura ei ole antanut selvitystä kiireisimpien velkojensa maksusta.

Ykköspesikseen pudonneella Lipolla on velkaa satoja tuhansia euroja.

Onko Lahdella vielä takaportti auki Ykköspesikseen?

– Olen tietysti perillä näistä samoista asioista, mutta se on seurojen ja pesäpalloliiton välinen asia. En voi niitä lähtee mitenkään kommentoimaan, mutta kyllä sellainen mahdollisuus saattaa toki olla olemassa, kertoo Lahden Mailaveikkojen edustusjoukkueen johtaja Sakari Sahamies.

Lahdessa lasketaan, että kausi ykköspesiksessä maksaisi ainakin noin 80 000 euroa eli budjetti pitäisi nelinkertaistaa nykyisestä.

Miesten Ykkösessä pelaavalta seuralta vaaditaan talousselvityksen lisäksi myös 500 ihmisen katsomotiloja. Jos seura ei pysty olosuhdevaatimuksia täyttämään, se voi hakea perusteltua poikkeuslupaa. Liitto voi myöntää poikkeusluvan korkeintaan kaksi kertaa.