Professori ennakoi Ruotsiin keskustan ja demareiden hallitusyhteistyötä – Annie Lööfillä nyt valttikortit käsissään

Historian professori Henrik Meinander arvioi, että merkittävää on se, ryhtyykö keskustapuolueen Annie Lööf yhteistyöhön mieluummin kokoomuksen vai sosiaalidemokraattien kanssa.

Ruotsin vaalit
Annie Lööf
Ruotsin keskustapuolueen puheenjohtaja Annie LööfAntti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Sunnuntain vaalit heilauttivat Ruotsin politiikan asetelmat uusiksi. Kaksi suurta vaaliliittoumaa saivat tasatuloksen ja ruotsidemokraatit suuren vaalivoiton. Hallitusneuvotteluista odotetaan pitkiä ja vaikeita.

Historian professori Henrik Meinander arvioi, että kiinnostavin kysymys on nyt se, syntyykö Ruotsiin blokit ylittävä hallitus ja mitä tekee erityisesti keskustapuolueen puheenjohtaja Annie Lööf. Meinanderin mukaan Lööfillä on nyt todelliset poliittiset valttikortit käsissään.

– Lööf voi muodostaa hallituksen kokoomuksen kanssa, jos hän suostuu siihen, että ruotsidemokraatit saadaan tukipuolueeksi. Tai sitten hän neuvotella ja saavuttaa merkittäviä asemia uudessa hallituksessa sosiaalidemokraattien kanssa. Ehkä hän jopa pyrkii pääministeriksi, Meinander arvioi.

Meinander arvelee, että Lööf tulee kallistumaan mieluummin sosiaalidemokraattien kuin kokoomuksen kantaan. Tätä hän perustaa keskustajohtajan aiempiin lausuntoihin.

– Saattoi aavistaa, että heillä on tämä seuraavana tavoitteena, jos porvarihallitusta ei saada aikaiseksi sillä tavalla, että ruotsidemokraattien välttämätön tuki voidaan jollakin tavalla piilottaa.

Meinanderin mukaan sosiaalidemokraatit ovat olleet Ruotsissa vallassa ja täysin hallitseva puolue niin pitkään, että heihin on ruvettu suhtautumaan osittain vastenmielisesti.

– Ruotsissa vasemmisto-oikeisto -akseli ollut tähän asti ollut täysin dominoiva. Nyt Ruotsi kehittyy enemmän samaan suuntaan kuin muut Pohjoismaat, hän selittää.

Voiko ruotsidemokraattien eristäminen jatkua? Meinanderin mukaan kyllä voi. Mahdollisuudet ovat kahdenlaiset.

– Joko tulee blokkien ylittävä hallitus tai sitten porvarihallitus, joka saa ruotsidemokraattien tukea. Molemmat ratkaisut vievät Ruotsin poliittista kulttuuria eurooppalaisempaan suuntaan, kun myönnetään, että on olemassa tällainen populistinen protestipuolue, jota pitää jollakin tavalla käsitellä, Meinander arvioi.

Lue lisää:

Analyysi: Voisiko blokkipolitiikan takuumaa Ruotsi ottaa jatkossa mallia Suomesta?

Tutkija: Ruotsidemokraatteja ei voi jättää huomiotta, elefantti on kasvanut liian suureksi

Ruotsin vaalitulos: porvareille ja punavihreille tasapeli, ruotsidemokraatit kolmanneksi – Neljä huomiota vaalituloksesta